Κτηνοτρόφοι, ύδρευση και δημόσια υγεία
Σε τρεις άξονες συνεχίζεται η προσπάθεια αποκατάστασης της πυρόπληκτης Πηνείας
-Επείγουν οι ζωοτροφές, προγραμματίζουμε σπιρομετρήσεις στους κατοίκους, τόνισε στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Κώστας Αναγνωστόπουλος
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Σε τροχιά αποκατάστασης μπαίνει σταδιακά η περιοχή της πυρόπληκτης Πηνείας, καθώς η καταγραφή της ζημιάς είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Στόχος της δημοτικής Αρχής Ήλιδας είναι να στηρίξει άμεσα και με επάρκεια τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς η ζημιά στα λιοστάσια και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι μεγάλη.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Πηνείας, Κώστας Αναγνωστόπουλος, ο ΕΛΓΑ ήδη καταγράφει τη ζημιά και βρίσκεται στο 80% του φυτικού κεφαλαίου, ενώ το ζωικό και ό,τι αφορά επιχειρήσεις και προϊόντα είναι στο 100%.
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει τον διαχωρισμό των αιτήσεων για να τα στείλουμε στις αρμόδιες αρχές και μπαίνουμε στη φάση των εξατομικευμένων δηλώσεων από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ. Παράλληλα, κάνουμε καταγραφή στο μητρώο αγροτών και κτηνοτρόφων και έχουμε ενημερώσει τον γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Στρατάκο και τον υπουργό κ. Τσιάρα για να βρούμε κι άλλες πηγές χρηματοδότησης, κυρίως στο θέμα των ζωωοτροφών, διότι πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα για υπαίθρια βόσκηση», τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, προσθέτοντας ότι η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας χορήγησε 30.000 ευρώ για ζωοτροφές στους πυρόπληκτους.
«Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη στον πρωτογενή τομέα της Πηνείας, διότι έχουν καεί βοσκήσιμες εκτάσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και λιοστάσια», επισήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Μέριμνα για ύδρευση, ρεύμα και κατολισθήσεις
Παράλληλα, ο δήμος Ήλιδας έχει ξεκινήσει την καταγραφή της ζημιάς στην αγροτική οδοποιία για να δρομολογήσει παρεμβάσεις αντικατολισθητικές, θωρακίζοντας τους δρόμους και τις περιουσίες των πολιτών.
«Ετοιμάζουμε μια μελέτη για τις κατολισθήσεις και την αγροτική οδοποιία, για να προστατέψουμε το οδικό δίκτυο και την προσβασιμότητα των κατοίκω, διότι υπάρχει κίνδυνος να έχουμε πιο δυσάρεστες εξελίξεις. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και για τον χειμώνα, διότι μια ισχυρή βροχή θα δημιουργήσει προβλήματα», εξήγησε.
Ύδρευση και υγιεινή
Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει ως προτεραιότητα και τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας, για αυτό και έχει ήδη πάρει δείγματα από το νερό για έλεγχο, και ταυτόχρονα ετοιμάζει τη διενέργεια σπιρομετρήσεων στους πυρόπληκτους κατοίκους.
«Γίνεται μια διαδικασία να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους στο θέμα της υγιεινής. Εντός των ημερών θα έρθει κλιμάκιο της Περιφέρειας και του υπουργείου Υγείας για να κάνουμε σπιρομετρήσεις και να δούμε την κατάσταση της υγείας των κατοίκων. Επίσης έχουμε στείλει δείγματα νερού για να διαπιστώσουμε αν έχει επηρεαστεί η ποιότητά του», δήλωσε.
Όσον αφορά το νερό, η υπηρεσία ύδρευσης κλήθηκε από τις 24 Ιουνίου να καταγράψει άμεσα τις ζημιές που προκλήθηκαν από το έκτακτο γεγονός της πυρκαγιάς και να ελέγξει όλο το δίκτυο ύδρευσης της Πηνείας, γιατί εντοπίστηκε έλλειψη νερού σε ορισμένες Τοπικές Κοινότητες.
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει ολοσχερώς τους ηλεκτρικούς πίνακες και τα συστήματα τηλεχειρισμού αντλίας (ραντάρ κ.ά.) στις Τ.Κ Λάττα, Σκλίβα και στον οικισμό Δαλαβουρέικα. Επίσης στις Τ.Κ Οινόης και Ακροποταμιάς είχαν καταστραφεί τα συστήματα τηλεχειρισμού αντλίας (ραντάρ) λόγω των συνεχών διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Άμεσα ειδοποιήθηκε ο συντηρητής ηλεκτρολογικών βλαβών, ο οποίος διαπίστωσε ότι για την αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης των ανωτέρω κοινοτήτων πρέπει να αντικατασταθεί ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός που καταστράφηκε ολοσχερώς.
«Η πυρκαγιά προκάλεσε εκτός των άλλων, καταστροφές τόσο στο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης, όσο και στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό των αντλιοστασίων», συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.