Κτηνοτροφική «καραντίνα» λόγω ευλογιάς
-Αυστηρά μέτρα και στην Ηλεία για να αποτραπεί κρούσμα στα κοπάδια
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Σε επιφυλακή είναι από χθες η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας, μετά τον εντοπισμό κρούσματος ευλογιάς σε πρόβατα στην Κορινθία και την εντολή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για απαγόρευση μετακινήσεων και σφαγής αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο που υπογράφει ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Θ. Αλεξανδρόπουλος, «απαγορεύονται από 23/10 έως 31/10 όλες οι μετακινήσεις για βόσκηση, πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή αιγοπροβάτων καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ιδίου οικοπέδου είτε σε διαφορετικό οικόπεδο, αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα και εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας» και κάλεσε τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για τη διεξαγωγή των απαραίτητων επιδημιολογικών διερευνήσεων.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας, Παναγιώτα Σπυροπούλου, η υπηρεσία είναι σε εγρήγορση και έχει ήδη λάβει μέτρα, τονίζοντας ότι στον νομό δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα.
«Δεν έχουμε κανένα κρούσμα στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα, ωστόσο η υπηρεσία μας θα προβεί σε στοχευμένους ελέγχους επιδημιολογικής έρευνας.Έχουμε ειδοποιήσει τους συντρόφους να επαγρυπνούν και να προσέχουν το κοπάδι τους, να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς μετά από απολυμάνσεις, να απολυμαίνουν τους χώρους τους, να μην αφήνουν πολλά άτομα να εισέρχονται στους χώρους και γενικά να κρατάνε όλα τα μέτρα βιοασφάλειας», ανέφερε αρχικά η κ. Σπυροπούλου και τόνισε πως η ευλογιά είναι νόσος που προσβάλλει μόνο τα ζώα αλλά είναι καταστροφική για την κτηνοτροφία λόγω υψηλής ανθεκτικότητας του ιού.
«Οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν, όμως η νόσος έχει πολύ μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα και σημαίνει καταστροφή για την κτηνοτροφία, γιατί σε περίπτωση που εμφανιστεί ένα κρούσμα σε μια εκτροφή, θανατώνονται όλα τα ζώα. Είναι ένα δύσκολο νόσημα γιατί ο ιός επιβιώνει για πάρα πολύ καιρό στο εξωτερικό περιβάλλον, για αυτό πρέπει όλοι να προσέχουμε γιατί είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί σε περίπτωση που εμφανιστεί», εξήγησε.