«Κρούση» από το ΤΑΙΠΕΔ για την πυρόπληκτη Ολυμπία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”156394″ img_size=”full”][vc_column_text]-Ολοκληρώνεται η μελέτη αναδάσωσης, ενδιαφέρον και από ιδιωτικούς ομίλους
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης αναμένεται να βρεθεί το προσεχές χρονικό διάστημα η πορεία αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Αρχαίας Ολυμπίας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο εγχείρημα, θέλοντας να αναλάβει το έργο καθαρισμού της υποβλάστησης και τη συντήρηση των αντιπυρικών λωρίδων, πιθανότατα στη ζώνη Λιναριά-Ξηρόκαμπος-Αλφειός.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το προσεχές χρονικό διάστημα θα επισκεφθούν την Ηλεία στελέχη του Ταμείου για να ενημερωθούν και να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.
Εξίσου ισχυρό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα συγκεντρώνει και η αναδάσωση των «διπλοκαμμένων» περιοχών της Αρχαίας Ολυμπίας, καθότι δύο μεγάλοι όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν ως ανάδοχοι-χορηγοί, αξιοποιώντας σχετική διάταξη που θεσπίστηκε μετά τις πυρκαγιές.
Σε ό,τι αφορά την αναδάσωση, το δασαρχείο Πύργου ολοκληρώνει εντός Φεβρουαρίου τη σύνταξη της μελέτης, η οποία έχει επικεντρωθεί -σε πρώτη φάση- σε παρεμβάσεις σε περιοχές κατάντη του βουνού, στις κοινότητες Πελόπιο, Πλάτανο, Μιράκα και γενικότερα πέριξ της Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να βελτιωθεί το συντομότερο δυνατόν και η αισθητική εικόνα στην περιοχή, πέρα από τον βασικό στόχο που είναι η αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους και η αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, η επιδίωξή του είναι η μελέτη να εφαρμοστεί από την ερχόμενη φυτευτική περίοδο, αφού στο μεσοδιάστημα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για την πορεία της φυσικής αναγέννησης.
Το κόστος της παρέμβασης προσδιορίζεται στις 700.000 ευρώ και πρόθεση του δασαρχείου είναι να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.
«Ολοκληρώνουμε τη μελέτη στα μέσα του επόμενου μήνα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι κατά τη νέα φυτευτική περίοδο για οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί να κάνουμε για την αναδάσωση της πυρόπληκτης περιοχής. Την άνοιξη πιστεύουμε πως θα έχουμε εικόνα για τη φυσική αναγέννηση και θα μπορούμε να καθορίσουμε και τις ανάγκες μας σε φυτευτικό υλικό», τόνισε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]