FOLLOW US: facebook twitter

Κρουαζιέρα με την αγορά σε… καραντίνα!: Πρώτες αφίξεις χωρίς «ελεύθερους» τουρίστες σε Κατάκολο και Ολυμπία

Ημερομηνία: 10-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία
-Θα τερματιστεί η ανεξέλεγκτη άγρα πελατών, τονίζει  ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΔΛΤΠ, Τ. Αντωνακόπουλος
-Ελπίζουμε να μην παγιωθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των επισκεπτών στην αγορά, επισημαίνει το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ηλείας, Δ. Μπουλούτας

Με νέα δεδομένα και υπό τον φόβο του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας σχεδιάζουν τις αφίξεις τους στο λιμάνι του Κατακόλου οι εταιρείες κρουαζιέρας, εφαρμόζοντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που αλλάζουν πλήρως όσα ξέραμε μέχρι τώρα.

Για το Κατάκολο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες COSTAκαι MSC, για αφίξεις στις 17 Αυγούστου και στις 26 Αυγούστου αντίστοιχα, ανάλογα πάντα και με την πορεία της πανδημίας και την πιθανή έξαρση των κρουσμάτων.

Ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι αύριο θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τις εταιρείες προκειμένου να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό τους, σημειώνοντας ότι το λιμάνι είναι έτοιμο και υγειονομικά και από πλευράς ασφάλειας.

«Την Τρίτη θα έχω τηλεδιάσκεψη για να οριστικοποιηθούν οι πρώτες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στο Κατάκολο, όμως είναι πολύ σημαντική παράμετρος τα επιδημιολογικά δεδομένα, αν θα έχουμε ισχυρό δεύτερο κύμα ή θα περιοριστεί η διασπορά του ιού. Το λιμάνι είναι έτοιμο να εφαρμόσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έχουμε ορίσει Υπεύθυνο Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΥΑΛΕ), ενώ η εταιρεία security του δήμου θα αναλάβει τη φύλαξη του λιμανιού χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, μέχρι να ολοκληρώσουμε τις σχετικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού, η οποία έχει πληγεί από την ανεξέλεγκτη άγρα πελατών. Δεν θα επιτραπεί η πειρατεία στο Κατάκολο, διότι ζημιώνει την τοπική οικονομία και την αγορά, ενώ δυσφημεί και το λιμάνι διεθνώς», ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Εκτός αγοράς Κατακόλου και Ολυμπίας οι επιβάτες!

Μια σημαντική παράμετρος που έχει θορυβήσει τους επαγγελματίες του Κατακόλου, αλλά και της Ολυμπίας, αφορά την απαγόρευση στους επιβάτες να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στην αγορά, παρά μόνο αν έχουν προαγοράσει το δικαίωμα συμμετοχής σε οργανωμένη εκδρομή.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα ο  διευθύνων σύμβουλος της MSC, Τζάνι Ονοράτο (Gianni Onorato), κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής φάσης, οι επισκέπτες θα πάνε στην ξηρά μόνο ως μέρος μιας οργανωμένης εκδρομής, ως ένα περαιτέρω ενισχυμένο μέτρο προστασίας και για την αποφυγή κινδύνων για την υγεία των επισκεπτών και των συναδέλφων κρουαζιερόπλοιων τους.

«Αυτό σημαίνει ότι οι κρουαζιέρες της MSC μπορούν να προστατεύσουν την υγεία τους, ενώ στην ξηρά μόνο με εκδρομές που θα παραδοθούν με τα ίδια υψηλά πρότυπα υγείας και ασφάλειας με το πλοίο. Θα διασφαλίσουμε ότι οι μεταφορές απολυμαίνονται σωστά και ότι υπάρχει επαρκής χώρος. Οι ξεναγοί και οι οδηγοί θα υποβληθούν επίσης σε έλεγχο υγείας και θα φορούν τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ονοράτο και πρόσθεσε ότι η πληρότητα θα είναι στο 60% με 70%.

Kατά συνέπεια, οι επιβάτες κρουαζιέρας που θα αφιχθούν  με το MSCMagnificaστο λιμάνι του Κατακόλου, πιθανότατα στις 24 Αυγούστου, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην αγορά του Κατακόλου ή της Ολυμπίας, αλλά θα μετακινηθούν μόνο ως οργανωμένο γκρουπ για όπου έχει εξαρχής επιλέξει η εταιρεία κρουαζιέρας. Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει τους επαγγελματίες της περιοχής, καθώς θεωρούν ότι η τοπική οικονομία δεν ωφελείται και ανησυχούν μήπως μεθοδεύεται η καθιέρωση αυτού του μέτρου ως μόνιμου, αν και οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν ότι για τις επόμενες κρουαζιέρες δεν θα προβλέπεται αυτός ο όρος.

«Είναι μια άσχημη εξέλιξη για την κρουαζιέρα, η οποία υποβαθμίζει και την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε η χώρα με τα λιγότερα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ ειδικά η Ηλεία έχει μηδενικά κρούσματα και παντού εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Πριν από έναν μήνα η Ιταλία ζητούσε να ανοίξουμε τα σύνορα και τώρα μας λέει ότι δεν θέλει να έρθει σε επαφή μαζί μας. Σαφέστατα η εταιρεία έχει τους δικούς της κανόνες και τους σεβόμαστε. Θεωρώ ότι θα ισχύσει μόνο σε πειραματικό στάδιο και ότι δεν θα παγιωθεί αυτό το μέτρο, διότι για μας η έλευση επισκεπτών κρουαζιέρας θα είναι δώρο άδωρον. Εμείς θέλουμε να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας με την εταιρεία, διότι οι επαγγελματίες τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας από τον ιό. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι θα πρέπει και το υπουργείο να παρέμβει», τόνισε ο Διον. Μπουλούτας, επαγγελματίας στο Κατάκολο και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, ο οποίος ζήτησε από τον δήμο να δρομολογήσει την επίλυση όλων των ζητημάτων ασφάλειας στο λιμάνι.

«Πρέπει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου να λύσει όλα τα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια του λιμανιού. Είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει διαχρονικά το Κατάκολο, με εξαίρεση ένα διάστημα κατά την προεδρία Βαρουξή, όπου με τη συμβολή της οικογένειας Λάτση είχε δοθεί λύση, αλλά κάποια μικροπολιτικά συμφέροντα στο δημοτικό συμβούλιο μπλόκαραν αποφάσεις θετικές», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας, Νίκος Ζαρόκωστας, εξέφρασε την απαισιοδοξία του, εκφράζοντας την προσδοκία να… διαψευστεί!

«Είμαστε απογοητευμένοι και με τα επιδημιολογικά δεδομένα που βλέπουμε, δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Ακούω και διαβάζω εικασίες για την κρουαζιέρα και μακάρι να γίνουν όλα αυτά, όμως μου φαίνεται πολύ δύσκολη η διαχείριση όλης αυτής της κατάστασης. Με τους περιορισμούς στα λεωφορεία και στα μουσεία, το κόστος εκτοξεύεται, δεν ξέρω κατά πόσον είναι εφικτό…», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος