FOLLOW US: facebook twitter

Κρουαζιέρα δεν θα σε πάω…: Άκυρος και ο Αύγουστος, οικονομική καταστροφή για το Κατάκολο

Ημερομηνία: 30-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111599″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνεργασία για την επόμενη μέρα προτείνει ο επιχειρηματίας και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ηλείας, Σάκης Μπουλούτας

Χαμένη θεωρείται από τη συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων με την κρουαζιέρα και με την αγορά του Κατακόλου φορέων η φετινή χρονιά, αφού μπορεί από αύριο να ανοίγουν τυπικά τα λιμάνια, αλλά το ενδιαφέρον από εταιρείες κρουαζιέρας είναι μηδενικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής» χθες έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκαν και επίσημα όσα προγραμματισμένα δρομολόγια είχαν απομείνει τον Αύγουστο.[/vc_column_text][vc_single_image image=”82331″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Τάκης Αντωνακόπουλος, μέχρι στιγμής οι μεγάλες εταιρείες κάνουν αόριστες εκτιμήσεις χωρίς να έχουν δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία άφιξης του πρώτου καραβιού.

«Από τις επαφές που έχω κάνει ως τώρα, δεν έχει προκύψει συγκεκριμένη ημερομηνία παά μόνο εκτιμήσεις για αρχές Σεπτεμβρίου. Όμως κι αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη της πανδημίας. Δικός μας στόχος είναι να είμαστε απόλυτα έτοιμοι την επόμενη χρονιά», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111598″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουζιέρας, Θεόδωρος Κόντες, διατύπωσε στην «Πρωινή» την ίδια εκτίμηση, αναφέροντας ότι η πτώση φέτος θα ξεπεράσει το 80 με 90%.

«Η εικόνα που έχουμε είναι για τις πρώτες αφίξεις κρουαζιέρας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Μιλάμε όμως για τελείως διαφορετικά δεδομένα από πλευράς επιβατών, αφού θα είναι κάποια λίγα και μικρά κρουαζιερόπλοια. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμα έτοιμες, ενώ η Ιταλία προγραμματίζει κρουαζιέρες μόνο εντός των δικών της συνόρων και όχι σε άλλη χώρα. Τα λιμάνια ανοίγουν τυπικά αύριο, αλλά κυρίως για να υποδεχθούν καράβια με πληρώματα, αρκετά εκ των οποίων ήταν στο πουθενά όλο αυτό το διάστημα και απαγορευόταν να τα φέρουμε μέσα», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”106528″ img_size=”full”][vc_column_text]Οικονομική καταστροφή για την αγορά του Κατακόλου

Η «καθίζηση» της κρουαζιέρας προκάλεσε τεράστια οικονομική καταστροφή στην αγορά του Κατακόλου, αλλά και της Ολυμπίας, με συνέπεια σήμερα να κυριαρχούν τα λουκέτα και τα κατεβασμένα ρολά.

Ο επιχειρηματίας Σάκης Μπουλούτας, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, ο οποίος δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στον χώρο του τουρισμού, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Κατάκολο και επισημαίνει πως τα μισά καταστήματα είναι πλέον «φαντάσματα».

«Το 95% των επαγγελματιών που πλήρωναν ενοίκιο, έχουν ήδη παραδώσει τα κλειδιά του καταστήματος στους ιδιοκτήτες. Όσοι έχουν δικά τους καταστήματα, επιχείρησαν να ανοίξουν μετά την άρση της καραντίνας αλλά αποδείχθηκε ότι δεν είχε νόημα με ξενοδοχεία κλειστά και χωρίς κρουαζιέρα. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει χρηματοδότηση, αφού το ΤΕΠΙΧ έκλεισε μέσα σε μισή μέρα, ενώ οι τράπεζες ζητάνε ακίνητα ή καταθέσεις ως εγγύηση για να δανειοδοτήσουν. Παράλληλα, έβαλαν όρο να είμαστε δανειακά ενήμεροι, όταν όλοι στην Ηλεία έχουμε πυροδάνεια που το κράτος αρνείται να μας ρυθμίσει. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η αγωνία έχει μεταφερθεί και στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη  για να βρεθεί λύς», τόνισε ο κ.Μπουλούτας και αναφέρθηκε στις παραμέτρους που ισχύουν για την αγορά του Κατακόλου, αλλά και στην ασκούμενη κατά καιρούς κριτική.[/vc_column_text][vc_single_image image=”42951″ img_size=”full”][vc_column_text]«Έχω γνωρίσει όλες τις μορφές τουρισμού, από την πιο παραδοσιακή ως την πιο σύγχρονη. Τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε παγκοσμίως η κρουαζιέρα, επομένως ήταν λογικό οι επαγγελματίες να ακολουθήσουν αυτήν την τάση. Δεν το διαμορφώνουμε εμείς το ρεύμα, εμείς το ακολουθούμε και προσαρμοζόμαστε με τα παγκόσμια δεδομένα. Σαφώς πρέπει να δούμε και άλλα είδη τουρισμού, όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι έμποροι έχουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης. Για παράδειγμα, τι έχει κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση για να γίνει το Κατάκολο μαρίνα υποδοχής yachting; Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να διαμορφώσει προϋποθέσεις για εγχώριο τουρισμό ή για άλλες μορφές. Το ξέρετε ότι η όλη περιοχή από τον Πύργο ως το Κατάκολο είναι ΖΟΕ κα δεν μπορείς να φτιάξεις τίποτα; Το προσπάθησα και άδεια δεν πήρα», επισήμανε στην «Πρωινή» ο κ. Μπουλούτας.

Όσον αφορά τα καταστήματα, εξήγησε  ότι και αυτά ακολουθούν το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου του Πύργου, υπογραμμίζοντας την κατακόρυφη αύξηση του κοστους στο ενδεχόμενο παράτασής του

«Το Κατάκολο δεν έχει τουριστικό ωράριο, αλλά ακολουθεί τον Πύργο. Όσοι προτείνουν αβίαστα επέκτασή του, δηλαδή να λειτουργούμε 9 με 9, θα πρέπει να συνυπολογίσουν το κόστος σε προσωπικό και σε πάγια έξοδα. Είναι διπλές βάρδιες, ξέχωρα το υψηλό ενοίκιο», ανέφερε.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα, ο κ. Μπουλούτας ζήτησε να λυθούν τα προβλήματα στο λιμάνι, ώστε να είναι έτοιμη μελλοντικά η περιοχή, και πρότεινε τη συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου που θα διαμορφώσει προτάσεις για την επόμενη μέρα.

«Θεωρώ αναγκαία τη συγκρότηση ενός οργάνου με τη συμμετοχή των δήμων Πύργου και Ολυμπίας, της Περιφέρειας, του Επιμελητηρίου, των συλλόγων κλπ το οποίο θα επεξεργαστεί προτάσεις για την οικονομία και τον τουρισμό και θα αναζητήσει χρηματοδότηση. Η συνεργασία είναι η μόνη λυση για την ανάκαμψη», επισήμανε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia