FOLLOW US: facebook twitter

Κραυγή απόγνωσης από τον εμπορικό κόσμο της Ηλείας – Αναγκαίο το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για να αποτραπούν τα λουκέτα

Ημερομηνία: 09-12-2020 | Συντάκτης:
-Αποδεικνύεται πως το λιανεμπόριο δεν έπρεπε να κλείσει, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΣΗ, Ν. Καρυώτης
-Για άνθιση της παραοικονομίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού κάνουν λόγο οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Πύργου και Ήλιδας, Ηλ. Ξανθούλης και Ν. Σαψάλης

Έκκληση στην κυβέρνηση για αναθεώρηση των αποφάσεων σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων απευθύνουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Ηλεία, επισημαίνοντας ότι όσο διαρκεί το κυβερνητικό «λουκέτο», τόσο αυξάνονται η παραοικονομία και ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως αν η αγορά μείνει κλειστή και κατά την εορταστική περίοδο, τότε αρκετοί επαγγελματίες θα βάλουν οριστικό λουκέτο, αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα επαναλειτουργίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης τόνισε στην «Πρωινή» ότι αποδείχθηκε άστοχη απόφαση το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν στο να ξαναλειτουργήσει η αγορά την εορταστική περίοδο, για να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών.

«Χάνεται μια κρίσιμη περίοδος για το εμπόριο, διότι επικρατεί αβεβαιότητα. Εμείς είχαμε επισημάνει ότι είναι λάθος να κλείσει το λιανεμπόριο, γιατί χάθηκε εισόδημα που δεν αναπληρώνεται εύκολα. Θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αποφάσεις με τοπικά κριτήρια, διότι π.χ. η Ηλεία  είναι μια περιοχή αραιοκατοικημένη, που δεν έχει εμπορικά κέντρα τύπου mall για να προκαλείται συνωστισμός, όπως π.χ. στα σούπερ μάρκετ. Θα μπορούσαν τα καταστήματα εδώ πολύ εύκολα να ελεγχθούν αν τυχόν δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας από τον κορονοϊό», ανέφερε και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το επόμενο διάστημα.

«Θεωρώ ότι θα ήταν μια καλή περίοδος να ανοίξουμε από τις 10 έως τις 24 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να δούμε πώς θα πάει ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας. Θα έχουμε πρόβλημα, διότι υπάρχει φόβος να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να αυξηθεί η παραοικονομία και κάποιες επιχειρήσεις να μην επαναλειτουργήσουν ποτέ», σχολίασε.

«Ανθούν το παραεμπόριο και ο αθέμιτος ανταγωνισμός»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, υπογράμμισε στην «Πρωινή» την ανάγκη να επανεξετάσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της, σημειώνοντας ότι διογκώνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων.

«Ζούμε ένα δράμα. Καταστρεφόμαστε διότι αποδεικνύεται πως δεν έπρεπε να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα. Ο κόσμος κυκλοφορεί περισσότερο από ό,τι πριν από το λοκντάουν. Ποιος πιστεύει ότι εφαρμόζεται λοκντάουν; Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο μας έκλεισαν. Προχθές επιτράπηκε να λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο με πρώτο ΚΑΔ τα χριστουγεννιάτικα είδη αλλά όχι και σε αυτά με δεύτερο ΚΑΔ, ενώ επιτρέπουν στα σούπερ μάρκετ να πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη παρότι δεν είναι αυτός ο κύριος ΚΑΔ τους. Δυστυχώς έχουν διαμορφωθεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος μας. Αν δεν ανοίξουμε στις 14 Δεκεμβρίου, τότε φοβάμαι πως θα έχουμε μόνιμα λουκέτα. Ήδη κάποιοι συνάδελφοι με έχουν ενημερώσει ότι δυσκολεύονται να επαναλειτουργήσουν. Τρεις μήνες κλειστά στο εμπόριο είναι μεγάλη οικονομική ζημιά», ανέφερε ο κ. Ξανθούλης και σημείωσε ότι αν τυχόν δεν ανοίξουν τα καταστήματα τη χριστουγεννιάτικη περίοδο οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες.

«Πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο, για να μπορέσουν κάποιοι επαγγελματίες να βγάλουν τα προς το ζήν. Υπάρχουν έμποροι που δεν έχουν να φάνε. Για αυτούς, το άνοιγμα της αγοράς έστω για 15 ημέρες θα είναι ευεργετικό. Δεν πρέπει  να καθυστερήσουμε άλλο. Άλλωστε, όλοι τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον ιό και αυτό μπορεί να το ελέγξει η πολιτεία εύκολα», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Νίκος Σαψάλης, επισήμανε στην Πρωινή τις δυσκολίες των επαγγελματιών και ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα.

«Όσο τα εμπορικά καταστήματα μένουν κλειστά, τόσο θα αυξάνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός, το παραεμπόριο και το ηλεκτρονικό εμπόριο, αφού ο κόσμος έχει ανάγκες που θέλει να τις καλύψει και δεν πρόκειται να περιμένει πότε θα μας επιτρέψει το κράτος να ανοίξουμε. Αν δεν ανοίξουμε και στις γιορτές, θα γίνει ακόμα πιο τραγική η κατάσταση. Αποδεικνύεται ότι δεν έπρεπε να κλείσουμε, διότι όλοι τηρούμε τα μέτρα πρόληψης, ενώ και το επιδημιολογικό φορτίο στην Ηλεία δεν είναι υψηλό. Θέλω να τονίσω προς τους συμπολίτες μου ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα της Αμαλιάδας έχουν τη δυνατότητα να τους μεταφέρουν το εμπόρευμα και να μας προτιμούν αντί για το εκτός Ηλείας ηλεκτρονικό εμπόριο. Πρέπει να στηρίξουμε την τοπική οικονομία», σημείωσε ο κ. Σαψάλης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος