FOLLOW US: facebook twitter

Κρατήστε ανοιχτή τη δομή υγείας της Αμαλιάδας!: Κραυγή αγωνίας από Δημοτική Αρχή, Γιατρούς και εργαζομένους

Ημερομηνία: 13-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

Να επανεξετάσουν με ψυχραιμία την απόφαση που ουσιαστικά βάζει λουκέτο στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, ζήτησαν χθες από τους διοικητές του Γ.Ν. Ηλείας και της 6ης ΥΠΕ, ο Δήμαρχος Ήλιδας και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι ιατρών και εργαζομένων στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τη  μετακίνηση τριών βασικών ιατρών στο Νοσοκομείο Πύργου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως είπαν, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρνητικοί στη λειτουργία Μονάδας Covid-19  στη Ν.Μ. Πύργου και θα πρέπει όλοι να τη στηρίξουν, τόνισαν όμως ότι η πολιτεία, η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις είχαν όλο το χρόνο για να ενισχύσουν τις δομές διατηρώντας ανοιχτές τις Νοσηλευτικές Μονάδες και δεν το έπραξαν. «Δεν νοείται σε μια πανδημία να κλείνουμε Νοσοκομεία και αυτό δε μπορούμε να το δεχτούμε!» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης εξέφρασε με επιχειρήματα την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας για την κάλυψη των υπολοίπων περιστατικών πλην Covid-19 τονίζοντας ότι θα πρέπει να τεθεί σε άμεση λειτουργία το νέο σύγχρονο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της νέας πτέρυγας ώστε να εξυπηρετούνται οι Ηλείοι ασθενείς. «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, είναι σε πλήρη εξάπλωση και απειλεί όλη τη Χώρα. Όμως, μέσα στην πανδημία, όλοι μας ψύχραιμα πρέπει να σκεφτόμαστε, να συνδιαλεγόμαστε και να αποφασίζουμε μέτρα που θα βοηθούν και θα διευκολύνουν τον πληθυσμό. Σήμερα σε όλη τη Χώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για εύρεση κρεβατιών στα νοσοκομεία με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Θεσσαλονίκης.  Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έρχεται ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας και αποφασίζει να πάρει τους γιατρούς από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και να τους μεταφέρει στον Πύργο. Απλά, αποφασίζει να κλείσει το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης μας» είπε ο κ. Λυμπέρης και πρόσθεσε: «Να ενημερώσω, λοιπόν πως εκτός από τους ασθενείς με κορονοϊό, υπάρχουν και άτομα που νοσούν και πιστεύω, δυστυχώς, πως έχουν αυξηθεί οι θάνατοι από άλλες παθήσεις σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή.  Οι ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό άλλα άλλη νόσο δεν είναι άνθρωποι; Δεν είναι ζωές που χάνονται; Ποιος θα δει αυτούς τους ανθρώπους;Αυτό που έχω να πω στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και του Γ.Ν. Ηλείας, είναι να σκεφτούν με ψυχραιμία και να κρατήσουν ανοιχτή τη δομή υγείας που λέγεται νοσοκομείο Αμαλιάδας. Αν η απόφαση είναι να δημιουργηθεί μονάδα covid στον Πύργο, να το κάνουν και να τη στηρίξουν ακόμα και με συνταξιοδοτημένους γιατρούς. Όμως οφείλουν να αφήσουν ανοιχτή τη δομή της Αμαλιάδας για να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση τους Ηλείους που απευθύνονταν σε αυτή. Να έρθουν άμεσα γιατροί και  επιτέλους να λειτουργήσει το καινούργιο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, ένα από τα πλέον σύγχρονα της Χώρας.  Μόνο έτσι δεν θα ταλαιπωρούνται οι Ηλείοι. Έχουν άραγε διερωτηθεί τι θα συμβεί εάν όλος ο Νομός, πηγαίνει στο Νοσοκομείο του Πύργου; Θα περιμένουν πάνω από 5 ώρες για να εξυπηρετηθούν για ένα απλό περιστατικό. Οι δυο διοικητές ας λειτουργήσουν με ψυχραιμία και ας μην πάνε στην εύκολη λύση που λέει να δημιουργήσουμε κέντρο covid στον Πύργο να μαζέψουμε όλους τους γιατρούς και να κλείσουμε όλες τις δομές υγείας στην Ηλεία».

Ν.Σδούγας: «Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΝΜ Αμαλιάδας την επόμενη  μέρα;»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών ΝΜ Αμαλιάδας Νίκος Σδούγας, τόνισε ότι για ακόμα μια φορά γίνονται αποδέκτες τετελεσμένων γεγονότων από την Διοίκηση του ΝΝ Ηλείας,  ωστόσο αναγνωρίζουν ότι στις παρούσες συνθήκες απαιτείται η συνδρομή όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών μέσων για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στον κοινό εχθρό της πανδημίας.  «Εμείς ως Ένωση δεν αμφισβητούμε την αναγκαιότητα όλων των παραπάνω μέτρων και αποφάσεων γιατί πάνω απ’ όλους και όλα έχει η προάσπιση της δημόσιας υγείας των συνανθρώπων μας. Άλλωστε αυτό το έχουμε αποδείξει με τη συνδρομή όλου του ιατρικού δυναμικού της Αμαλιάδας όλα αυτά τα χρόνια ώστε να στηριχθεί η λειτουργία του ΓΝ Ηλείας. Αυτή τη στιγμή το σύνολο των παθολόγων μας υπηρετεί στη ΝΜ Πύργου, έχει μετακινηθεί επικουρικός ορθοπεδικός του νοσοκομείου μας μόνιμα για εφημέρευση και ωράριο λειτουργίας εκεί και περιοδικά ακτινοδιαγνώστης της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας πραγματοποιεί εκεί εφημερίες. Αυτό που ακούσαμε από το διοικητή 6ης υπε είναι ότι η κάλυψη σε προσωπικό θα προέλθει από το προσωπικό που ήδη υπηρετεί στις νοσηλευτικές μονάδες, έτσι ακριβώς προέκυψε και η μετακίνηση των γιατρών της Αμαλιάδας προς τον Πύργο. Εμείς θα πρέπει να γνωρίζουμε από τη στιγμή αυτή ποιος θα είναι ο ρόλος Αμαλιάδας την επόμενη μέρας. Πως θα λειτουργήσουμε. Η χειρουργική και ορθοπεδική κλινική θέλειένα συγκεκριμένο αριθμό γιατρών αγροτικών και γενικών ιατρών τους οποίους επανειλημμένα έχουμε ζητήσει. Επίσης θα πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον σοβαρή συζήτηση για το τι νοσοκομείο θέλουμε να είναι η Αμαλιάδα. Εμείς θέλουμε το νοσοκομείο να μείνει ανοιχτό ως δευτεροβάθμια δομή υγείας, να στηριχθεί στο μίνιμουμ των υπηρεσιών που καλείται αυτή τη στιγμή να προσφέρει στους πολίτες και σίγουρα συμπράττουμε και συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την προάσπιση της υγείας των Ηλείων και την αντιμετώπιση πανδημίας που βρίσκεται μπροστά μας».

Σ.Σωτηρόπουλος: «Δε  νοείται σε μια πανδημία να κλείνουμε νοσοκομεία»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Σωκράτης Σωτηρόπουλος, ανέφερε ότι μετά την μετακίνηση τριών βασικών ιατρών της ΝΜ Αμαλιάδας- από τους λίγους που έχουν απομείνει- οδηγεί τη Νοσηλευτική Μονάδα σε ένα τέλμα. «Δυστυχώς τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Είχαμε από καιρό επισημάνει την αδιαφορία της πολιτείας για τη ΝΜ Αμαλιάδας και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Τονίζω ότι δεν είμαστε αρνητικοί να ανοίξει μονάδα κοβιντ στον πύργο, έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Είχε όλο το χρόνο η πολιτεία, η κυβέρνηση, η 6η υπε, η διοίκηση να μεριμνήσει για την κάλυψη της κοβιντ κλινικής αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει τις δομές ανοιχτές. Δε νοείται σεμια πανδημία να κλείνουμε  νοσοκομεία. Δε  μπορούμε να το δεχτούμε. Η μονάδα κοβιντ θα ανοίξει για να μεταφερθούν περιστατικά από άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχει φορτιστεί το σύστημα. Άρα τα 7 κρεβάτια κάποια στιγμή θα καλυφθούν και ερωτώ. Οι πολίτες της Ηλείας και ειδικά της Βόρειας Ηλείας εάν ο παθολογικός τομέας της Αμαλιάδας είναι κλειστός, χρειαστούν βοήθεια και το νοσοκομείο Πύργου γνωρίζουμε όλοι ότι δε φτάνει για να κρατήσει αυτές τις ανάγκες, τι θα γίνει; Θα τρέχουμε σε Καλαμάτα, Κυπαρισσία… Άρα εδώ και τώρα μέριμνα και να διευκρινιστεί ο ρόλος Αμαλιάδας. Νοσοκομείο χωρίς παθολογικό τομέα δε νοείται. Δε είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σχέδιο αλλά ο παθολογικός τομέας παίζει πρωταρχικό ρόλο. Και θέλω να θυμίσω ότι ο παθολογικός τομέας και η παθολογική κλινική και ο διευθυντής κ. Αλεξόπουλος με τους συνεργάτες του και όλους τους υπολοίπους ιατρούς της μονάδας ήταν που απέτρεψαν  στο πρώτο κύμα του κορονοϊού και τη μετάδοση στη κοινότητα που διαχειρίστηκαν με απόλυτη προσοχή περαστικά και δε γίναμε Μπέργκαμο όπως πολλοί περίμεναν. Άρα λοιπόν δε φτάνουν μόνο τα συγχαρητήρια, αυτή στη στιγμή κουβεντιάζουν αν θα πάρουν και προσωπικό για τον Πύργο. Πρέπει να στηρίξουμε την Αμαλιάδα, να έχει συγκεκριμένο ρόλο με παθολογικό τομέα, για να μπορέσει να βοηθήσει τα μέγιστα σε αυτά που έρχονται. Ζούμε δύσκολες καταστάσεις το αναγνωρίζουμε. Δεν είναι ώρα ούτε για κραυγές ούτεγια παράπονα αλλά πρέπει ναπροσέξουν οι κυβερνώντας ότι οτιδήποτε κάνουν από δω και πέρα θα έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία της βόρειας Ηλείας».

Κ. Τσαούσης: «Εποχή πολέμου»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε εποχή πολέμου με τον κορονοϊό και κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, το Νοσοκομείο όμως θα πρέπει να μείνει ανοιχτό καθώς «φρενάρει» περιστατικά για να μη συνωστίζονται στη ΝΜ Πύργου. «Τι κάνουν με την απόφαση τους αυτή; Αφαιρούν μια Μονάδα που ουσιαστικά διευκολύνει το σύστημα» είπε και ανακοίνωσε πως εξουσιοδοτήθηκε από την 6η ΥΠΕ να μεταφέρει το μήνυμα ότι θα δοθεί λύση με την αποστολή δυο ή τριών Γενικών Ιατρών ώστε να προσφέρει το μίνιμουμ που μπορεί το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. «Δεν είναι δυνατόν να μην βάζουμε χειρουργεία και επείγοντα. Ο Ιατρικός σύλλογος θα σταθεί δίπλα στις ανάγκες του Νοσοκομείου».

Α. Παπαδάκος: «Ούτε σε τριτοκοσμική χώρα δεν γίνονται αυτά»

Ο αντιδήμαρχος Ήλιδας Ανδρέας Παπαδάκος εξέφρασε την απογοήτευση του για όλα όσα συμβαίνουν τονίζοντας ότι ούτε σε τριτοκοσμικά κράτη δε συμβαίνουν και πως τους αντιμετωπίζουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Δεν είναι σωστός αυτός ο τρόπος. Ο διοικητής πρέπει ναμεριμνάει και για τα δυο νοσοκομεία. Εγώ έχω χαλάσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας ακόμα και για του Πύργου και της Κρέστενας για να βοηθήσω από την καρδιά μου. Όμως δεν είναι τρόπος αυτός που μεταχειρίζεται ο διοικητής και η 6η Υπε. Πρέπει και τις δυο δομές να τις κρατήσει ανοιχτές. Έχουμε μια πτέρυγα ανεκμετάλλευτη και μας δουλεύουν, φέρε και εκείνο το χαρτί και το άλλο… Να μεριμνήσουν να ανοίξει η νέα πτέρυγα γιατί θα την χρειαστούμε…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος