FOLLOW US: facebook twitter

Κρατικό ξεσπίτωμα με χαρτιά του… ‘40!

Ημερομηνία: 14-10-2024 | Συντάκτης:

-Η Πρωινή αποκαλύπτει πως το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί ακίνητο 41 στρεμμάτων στον δήμο Ήλιδας που έχει αλλάξει χέρια τέσσερις φορές με διαθήκες και συμβόλαια αγοραπωλησίας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σοβαρές και μαζικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο να διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο την κυριότητα εκτάσεων που έχουν κληρονομηθεί η πωληθεί με συμβόλαια ανάμεσα σε ιδιώτες, επικαλούμενο έγγραφα… προπολεμικά.

Το πρόβλημα είναι έντονο σε περιοχές του δήμου Ήλιδας (Σαβάλια, Καρδαμάς, κλπ) όπου υπάρχουν εκτάσεις αμφιλεγόμενου καθεστώτος, με συνέπεια οι σημερινοί ιδιοκτήτες να πρέπει να… ξεσπιτωθούν ή να ξαναπληρώσουν!

Σήμερα η Πρωινή φέρνει στο φως της δημοσιότητας μιας απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία, ενδεικτική του παραλογισμού της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Μια ανυποψίαστη γυναίκα κληρονόμησε ένα ακίνητο 41 στρεμμάτων σε περιοχή του δήμου Ήλιδας το 2013 και προσφάτως κατέθεσε μια αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων ως προς τα όρια και το εμβαδόν της ιδιοκτησίας της με βάση το τοπογραφικό που είχε από το 2013. 

Ο πρόγονος που της το κληροδότησε, όμως, είχε αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο το 1957 από ιδιώτη, ο οποίος επίσης το είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του με διαθήκη το 1951.

Κάπου εδώ αρχίζει το μπλέξιμο: μία από τις προγόνους του πωλητή του ακινήτου είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο του 1939 (!) αίτηση εξαγοράς του ακινήτου στο Υπουργείο Οικονομικών. Η αίτηση εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 1940 από τον τότε δήμο Αμαλιάδας, καθώς πιστοποιήθηκε η παραχώρηση του ακινήτου σε παλαιότερο πρόγονο το 1923, προφανώς στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, όμως, η εξαγορά του ακινήτου από το Ελληνικό Δημόσιο δεν ολοκληρώθηκε το 1940.

Το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, σήμερα εμφανίζεται ως Ειδικό Βιβλίο Καταγραφής Δημοσίων Κτημάτων, με συνέπεια η σημερινή ιδιοκτήτρια να πρέπει να αγοράσει την έκταση που είχαν αγοράσει προ δεκαετιών οι παππούδες της και τώρα της την άφησαν κληρονομιά!

 Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στην Πρωινή ότι είναι πάρα πολλοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε παρόμοια θέση, ζητώντας από την πολιτεία να μεριμνήσει για τη διευθέτησή του.

«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά πολύ κόσμο, που έχει αναστατωθεί. Δεν είναι δυνατόν να έχουν χτιστεί σπίτια σε εκτάσεις, να έχουν γίνει συμβόλαια κληρονομιάς και αγοραπωλησίας και να έρχεται τώρα το κράτος να λέει ότι είναι δικά του, επικαλούμενο μια ανολοκλήρωτη αίτηση εξαγοράς πριν από 80 και 100 χρόνια σε μια περιοχή όπου είναι αμφίβολο αν υπάρχουν χάρτες ακριβείας, αφού τα γεωγραφικά όρια θα είχαν αποτυπωθεί περιγραφικά τότε», τόνισε και σημείωσε ότι η διαδικασία αμφισβήτησης δεν είναι εύκολη διαδικασία λόγω έλλειψης τεκμηρίων.

Προαναγγελία ρύθμισης

Το θέμα έχει ήδη φτάσει σε επίπεδο υπουργείου και δεν αποκλείεται σύντομα να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την αντιμετώπισή του.

«Αναμένεται νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καταργήσει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου, είτε αφορά το δημόσιο, είτε τους δήμους, αν αυτό δεν συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας του δημοσίου και συντρέχει η περίπτωση χρησικτησίας από τους πολίτες», ανακοίνωσε ο Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση αναμένεται έως το τέλος του έτους για ολόκληρη τη χώρα», παρουσιάζοντας τις λύσεις που δίνουν σε χρόνια ιδιοκτησιακά θέματα νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο.

Παράλληλα, θα κατατεθεί και διάταξη για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Ο νέος νόμος δεν θα τιμωρεί τον ιδιοκτήτη ούτε τη νέα γενιά, αλλά δίνεται η δυνατότητα το «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητο να μετατραπεί σε «γνωστού», εφόσον υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Μεταγραμμένο τίτλο στο υποθηκοφυλακείο, αποδοχή κληρονομιάς ή δικαστική απόφαση για χρησικτησία. Αν υπάρχει ένα από τα τρία, ακόμη και το «αγνώστου ιδιοκτήτη» μπορεί να σου επιστραφεί και να είσαι ξανά ο νόμιμος ιδιοκτήτης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot