Δημήτρης Κράλλης: “Σύγκρουση Αχαϊκού καθηγητικού κατεστημένου με την κοινωνία των πολιτών”
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”130574″ img_size=”full”][vc_column_text]ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ,
Παρακολουθώντας την Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22/2/2021 , με θέμα την διατήρηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία, κρίθηκε αναγκαία η παρούσα παρέμβαση.
Στην τοποθέτηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών διαπιστώσαμε ότι ο κύριος Πρύτανης έχει μεταφορτωθεί σε ΗΓΕΤΗ ΄΄ ΕΝΟΣ ΑΧΑΪΚΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΄΄ .
Στην συνεδρίαση ο κύριος Πρύτανης προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει για την μη βιώσιμη λειτουργία των 2 Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία. Εμφανίστηκε ως πρόδρομος υλοποίησης του πρόσφατου ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ , ο οποίος βάζει λουκέτο σε Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ελληνική Περιφέρεια.
Το ΑΧΑΪΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ , ΟΦΕΊΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΊ ότι στο σύνολο του είναι δημόσιοι λειτουργοί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος για την διάδοση της γνώσης παντού . Η επαγγελματική τους παρουσία καλύπτετε αδιάκοπα με χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από τους φορολογούμενους πολίτες της Δυτικής Ελλάδος.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών αντιλαμβάνεται την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών ως ιδιόκτητο βασίλειο. Εμφανίζεται ευρύχωρος της Δημοκρατικής λειτουργίας , παραχωρώντας την έκφραση γνώμης για τους αυτοδιοικητικούς στην προσεχή Συνεδρίαση της Συγκλήτου όπου θα συζητηθεί το θέμα, με βάση την εισήγηση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ που προβλέπει την κατάργηση και μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΥΡΓΟΥ , σε ΠΑΤΡΑ & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. Ταυτόχρονα ο κύριος Πρύτανης γνωστοποιεί ότι κρατά για τον εαυτόν του ΄΄ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΟΥΜΕ ΄΄.
Είναι σαφές ότι το κλίμα και οι συνθήκες στο ΑΧΑΊΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, είναι στην κατεύθυνση κατάργησης των 2 Πανεπιστημιακών τμημάτων της ΗΛΕΊΑΣ.
Αυτό που αξιολογείτε ως επικίνδυνη τοποθέτηση είναι η θέση που αναπτύχθηκε στην Συνεδρίαση από την Βουλευτή ΑΧΑΪΑΣ της ΝΔ και Γραμματέα της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ της ΒΟΥΛΗΣ Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι την απόφαση της Συγκλήτου δεν θα την ανατρέψει το Υπουργείο Παιδείας γιατί αυτή θα γίνει δεκτή από την ΑΡΧΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ . Εδώ είναι σαφές ότι προετοιμάζονται συνθήκες ώστε να λειτουργήσουν σαν άλλοθι απαλλαγής των πολιτικών ευθυνών για τους Κυβερνητικούς Βουλευτές.
Επισημαίνουμε ότι η κατάργηση των δύο (2) Πανεπιστημιακών Τμημάτων γίνεται με Νόμο στην Ελληνική Βουλή και κανείς Βουλευτής δεν θα μπορεί να κρυφτεί από τους πολίτες.
Ενθαρρυντικό στοιχείο της Συνεδρίας είναι ότι το Σύνολο των αυτοδιοικητικών και των Ηλείων Βουλευτών τοποθετήθηκαν υπέρ της παραμονής και λειτουργίας των δύο(2) Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία.
Συμπερασματικά,
Εκείνο που σήμερα κρίνεται αναγκαίο είναι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης , να αναλάβει πρωτοβουλία πολιτικής σύγκρουσης , γνωστοποιώντας στο Πανεπιστήμιο Πατρών πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , προχωρά σε χρηματοδότηση 10.000.000 ευρώ για έργα υποδομής στα δύο (2) Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας βάση της κοινής πρότασης των Δημάρχων Πύργου & Ήλιδας , οι οποίοι και αναλαμβάνουν την ευθύνη εκπόνησης της σχετικής μελέτης.
Πολίτες της Ηλείας
Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών , ο Νομός Ηλείας επιβάλλεται να προσέλθει με επιχειρήματα και ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ για ανατροπή της ανιστόρητης και αυθαίρετης εισήγησης της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, που προβλέπει την αποβολή της Ηλείας από τον Ακαδημαϊκό χάρτη .
Επίσης κρίνεται χρήσιμο για τους πολίτες να δοθεί στην δημοσιότητα η Σύνθεση της Συγκλήτου για να γνωρίζουν οι πολίτες τα φυσικά πρόσωπα που θα αποφασίσουν για το μέλλον μας .
Αυτό που σήμερα κρίνεται αναγκαίο είναι η συστράτευση συνολικά όλων των Πανεπιστημιακών Καθηγητών που κατάγονται από την Ηλεία στον κοινό μας αγώνα.
Διεκδικούμε
- Μεταφορά του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημόνων στην Ηλεία – Αρχ. Ολυμπία και συστέγαση με το Πανεπιστημιακό Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου ( υπάρχει ώριμη μελέτη ).
- Να λειτουργήσει το αυτόνομο Τμήμα ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία όπως ιδρύθηκε και προβλέπεται στον Νόμο Γαβρόγλου 4610/2019.
- Το Πανεπιστημιακό Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου να γίνει αυτόνομο τμήμα με την πλήρωση 8 θέσεων Δ.Ε.Π..
- Το Πανεπιστημιακό Τμήμα Γεωπονίας Αμαλιάδας να ενισχυθεί με την πλήρωση 6 θέσεων Δ.Ε.Π.
- Το Πανεπιστήμιο Πατρών να προχωρήσει χωρίς περιστροφές στην δημοπράτηση των έργων υποδομής , π.χ. φοιτητικές εστίες στα (2) Πανεπιστημιακά Τμήματα του Νομού Ηλείας, βάση της διεκδικούμενης χρηματοδότησης των 000.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ελλάδας
Πολίτες της Ηλείας ,
Έχουμε μπροστά μας ανηφορικό δρόμο . Η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για νικηφόρα έκβαση του δίκαιου αγώνα μας.
Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ , αποτελεί επιλογή για αποστολή σε όλα τα κέντρα αποφάσεων ενός ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΙΔΕΩΝ
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΛΛΗΣ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]