FOLLOW US: facebook twitter

Γιάννης Κουτσούκος: Το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ηλεία με βάση το τρίπτυχο brand, location, product

Ημερομηνία: 05-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”76122″ img_size=”full”][vc_column_text]

Του π. βουλευτή Γιάννη Κουτσούκου

[/vc_column_text][vc_column_text]Στο θετικό αποτύπωμα της ψηφιακής περιοδείας του Κινήματος Αλλαγής για την οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης “Next Generation EU” συμπεριλαμβάνω τόσο τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και τα καλά τους λόγια για τις πρωτοβουλίες μας, όσο και τον πλούσιο και ουσιαστικό διάλογο που αναπτύσσεται.

Θεωρώ όμως ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ηλεία, ότι η Πρόεδρός μας, η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας τη συζήτηση από την Πάτρα επανέφερε στην παλαιότερη πρότασή μας για την ανάπτυξη της με βάση το διάσημο brand της Ολυμπίας.

Είπε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα σε αυτό το σημείο θυμίσω μια πρότασή μας που αναδεικνύει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τοπική ανάπτυξη. Η Δυτική Ελλάδα έχει το πιο διάσημο brand σε παγκόσμια κλίμακα, ένα brand που κινεί δισεκατομμύρια ευρώ κάθε 4 χρόνια. To brand Olympic.

Τι θα μπορούσε να γίνει με βάση αυτό; Ένα υπερσύγχρονο νέο προπονητικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, που έχει έρθει στο προσκήνιο με τις ανασκαφές. Επενδυτές και εταιρίες από όλο το κόσμο θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Εμείς θα οργανώναμε το κεντρικό σχεδιασμό και τους όρους δόμησης όπως και τα νέα standards κατασκευής που θα θέλαμε για ένα τέτοιο σύμπλεγμα.

Αθλητές από όλο το κόσμο θα συνέρρεαν για να μείνουν να ζήσουν και να προπονηθούν στα ιερά αθλητικά χώματα.

Η τοπική παραγωγή θα μπορούσε σιγά-σιγά να φύγει από συμβατικές καλλιέργειες και να περάσει στη βιολογική παραγωγή και τα superfoods και ο ξενοδοχειακός τομέας θα μπορούσε να έχει 12μηνη λειτουργία αφού άνθρωποι από όλο το κόσμο θα ερχόντουσαν να δουλέψουν ή να προπονηθούν στην ιερή Ολυμπιακή γη και να απολαύσουν τα ποιοτικά προϊόντα, την μεσογειακή διατροφή και την τοπική γαστρονομία.

Brand, location, product συνδυασμός που δημιουργεί νέα προϊόντα και μεγαλώνει την αξία τους.» 1

Στην αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε στην Ηλεία την επόμενη ημέρα, με εισηγητές τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον Απόστολο Πόντα έθεσα πρόσθετα μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και συνδέονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με την ανάπτυξη της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής.

Στην αφετηρία της δικής μου προσέγγισης βρίσκονται:

Πρώτον, η κριτική που έχουμε ασκήσει στην κυβέρνηση ότι η  πρότασή της δεν είναι ένα ολοκληρωμένο ολιστικό πρόγραμμα που να συνδέει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με το ΕΣΠΑ και το Π.Α.Α. που τρέχουν ταυτόχρονα, ότι έχει οριζόντια μέτρα χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση πόρων και χωρίς σύνδεση με κάθετες ή κλαδικές πολιτικές και βέβαια πάνω από όλα δεν έχει καμία περιφερειακή διάσταση, απουσιάζει πλήρως ο ρόλος της Τ. Α. και ο λόγος των κοινωνικών φορέων.

Δεύτερον, τη δική μας προοδευτική πρόταση, με περιφερειακή αντίληψη, κοινωνική συναίνεση και συμμετοχή, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, όπως την εξειδίκευσε για την Δυτική Ελλάδα η Φώφη Γεννηματά.

Αξιολογώ ως κύριο ζήτημα για την ανάπτυξη την προσβασιμότητα στην        Π.Δ.Ε. και προτείνω την επαναφορά στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων και των προτάσεων του λεγόμενου Δυτικού Διευρωπαϊκού Άξονα (οδικού -σιδηροδρομικού- ενεργειακού) που ξεκινάει από την Τεργέστη, καταλήγει στην Καλαμάτα και διασχίζει φυσικά την Ηλεία.

Προτεραιότητα των προτεραιοτήτων βέβαια αποτελεί ο δρόμος Πάτρα -Πύργος, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά έμπλεξε δυστυχώς στις σκοπιμότητες των κ.κ. Σπίρτζη-Καραμανλή, με αποτέλεσμα ο αποκλεισμός της Ηλείας να έχει και υψηλότατο φόρο αίματος. Στη συνέχεια το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσάκωνα που το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προέβλεπε χρονοδιάγραμμα και πόρους, αλλά όλα έμειναν στα χαρτιά.

Κρίσιμος σε σχέση με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, την διατροφική επάρκεια, την αειφορία και την πράσινη ανάπτυξη και φτωχός συγγενής του κυβερνητικού σχεδίου, είναι  ο πρωτογενής τομέας. Η εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, το κόστος καλλιέργειας, η γεωργία ακριβείας, οι νέες καλλιέργειες συνδέονται με την υλοποίηση της οριστικής και εγκεκριμένης μελέτης για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, που έχω πολλές φορές αναδείξει, ως συμβολή μου, από το σύντομο πέρασμά μου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης, στην επεξεργασμένη μας πρόταση, έχει αναφερθεί αυτό που κατά κύριο λόγο ταιριάζει στο Νομό μας, το αγροτικό πάρκο, για να επιτύχουμε συνεργασίες, συνέργειες και σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη συσκευασία, την μεταποίηση, την εμπορία και την εξωστρέφια με στόχο την μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας και την διάχυση της, στην τοπική κοινωνία.

Η παιδεία, η εκπαίδευση και η σύνδεση της με την παραγωγική διαδικασία και το πολιτιστικό μας απόθεμα είναι το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο. Αφορά τις υποδομές, την ψηφιακή σύγκλιση, το ανθρώπινο δυναμικό και όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που αφορούν τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των Τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας, στον Πύργο και την Αμαλιάδα αντίστοιχα, ώστε να πάψουμε πλέον, ως παράκλητοι να ζητάμε από την κάθε Κυβέρνηση να μην δώσει τη χαριστική βολή και να μην επικυρώσει τις κάθε είδους μεθοδεύσεις των ορκισμένων εχθρών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία.

Ο σημαντικός για την κοινωνική συνοχή, την προστασία της Δημόσιας Υγείας, και πρωταγωνιστής στη μάχη κατά της πανδημίας, το Ε.Σ.Υ. ,είναι φυσικό να έχει την δική του θέση στα μέτρα και δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ιδιαίτερα στην Ηλεία, με τις ημιτελείς δομές και λειτουργίες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια περίθαλψη με πρόσθετα μέτρα, που αφορούν κατά κύριο λόγο τη στελέχωση τους.

Σημειώνω πρόσθετα, ότι στην ιδιαιτερότητα του Νομού μας, με αρνητικό πρόσημο, πρέπει να προσθέσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των πυρκαγιών του 2007 και τον σεισμό του 2008, που έχουν αφήσει ανοιχτές πληγές, με την απομείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, τα πυρόπληκτα δάνεια και τα χρέη που στερούν από τις επιχειρήσεις του  Νομού μας  τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε νέες επενδυτικές και αναπτυξιακές δράσεις, που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα παραπάνω, και άλλα πολλά, που αφορούν το βασικό μας τρίπτυχο είναι συμβατά με τους άξονες και υποάξονες του Κυβερνητικού Σχεδίου, μόνο που αυτό είναι τίτλοι χωρίς περιεχόμενα και αντίστοιχα κονδύλια.

Κατά συνέπεια, είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων- και εμείς το κάνουμε, ως η πλέον σοβαρή αξιόπιστη και προοδευτική αντιπολιτευτική δύναμη- αλλά κυρίως των τοπικών φορέων και θεσμών, όπως η Αυτοδιοίκηση τα Επιμελητήρια κ.λπ. να προτείνουν και να διεκδικήσουν, ώστε έργα και δράσεις, όπως αυτές που ανέφερα να συμπεριληφθούν στο σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, που μαζί με τα υπόλοιπα τρέχοντα προγράμματα αθροίζουν πόρους 73 + 19,5 δισ.

Είναι φανερό, ότι λόγω των αποφάσεων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η χώρα μας έχει για πρώτη φορά διαθέσιμο ένα τόσο μεγάλο ποσό και μάλιστα, προς το παρόν, με ελαστικούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Κατά συνέπεια, ας δράσουμε ενωμένοι, συλλογικά και δημιουργικά, ώστε να μην χάσουμε ως Νομός και γενικότερα ως Περιφέρεια μια ακόμα ευκαιρία.  Εμείς έχουμε την ευθύνη και μπορούμε να ορίσουμε τη μοίρα μας, αν το πιστέψουμε και το παλέψουμε, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε μετά από λίγα χρόνια, -ως συνήθως- απολογούμενοι και με μετάθεση ευθυνών για αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε και δεν κάναμε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot