«Κουτσαίνει» ο τουρισμός στον Κάμπο-Μείωση κατά 15% καταγράφηκε τον Ιούλιο στα ξενοδοχεία της Ηλείας
-Δρομολογείται στρατηγική μελέτη για τη βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη και να προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019, όμως τη μερίδα του λέοντος στις αφίξεις και τις εισπράξεις την κερδίσουν τα νησιά και όχι η ηπειρωτική Ελλάδα.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας, Αντώνης Μαυρόπουλος, η πληρότητα ως τις 20 Ιουλίου ήταν περίπου στο 50-60% και μειωμένη κατά 15% σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του 2021, εξέλιξη που προβληματίζει διότι συμπιέζει τα χρονικά περιθώρια για γρήγορη ανάκαμψη και ανάκτηση των απωλειών της πανδημίας.
«Έχουμε μείνει πίσω σε πέρυσι, είμαστε στο 15% κάτω. Λογικά θα ακολουθήσουν καλύτερες ημέρες, αλλά έχει ήδη χαθεί η μισή περίοδος. Φτάσαμε σε ένα σημείο, για πολλούς λόγους και χρόνο με το χρόνο, να είναι τα νησιά γεμάτα και εμείς άδειοι. Πάμε κάθε… πέρσι και καλύτερα. Η ηπειρωτική Ελλάδα έχει πρόβλημα, το οποίο επισημάνθηκε σε τηλεδιάσκεψη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Λογικά θα πάμε καλά τον Αύγουστο και το ίδιο ελπίζουμε και τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν ξέρω αν θα μας φτάσει για να αναπληρώσουμε αυτά που χάσαμε. Μην ξεχνάτε και το υψηλότερο κόστος λειτουργίας πλέον, οπότε αν βγούμε λίγο κερδισμένοι, θα είμαστε ευχαριστημένοι», τόνισε.
Στο «μικροσκόπιο» οι αεροπορικές συνδέσεις
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο της πεδινής Ηλείας, αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις και τον εισερχόμενο τουρισμό. Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο κ. Μαυρόπουλος, δίχως μεγάλο μερίδιο από τον εισερχόμενο τουρισμό, δεν είναι βιώσιμος ο κλάδος των Ηλείων ξενοδόχων.
«Αν η περιοχή δεν δουλέψει με εισερχόμενο τουρισμό, θα κλείσουμε όλοι τις επιχειρήσεις μας, ξεχάστε μας. Για να έχουμε όμως εισερχόμενο τουρισμό, χρειαζόμαστε μεταφορικό μέσο και το κύριο είναι το αεροπλάνο. Έχουμε χάσει τις πτήσεις από Ρωσία και Ουκρανία, έχουμε χάσει μία πτήση από Βερολίνο κι από Ζυρίχη. Αντί να ανεβαίνουμε, όπως η Μεσσηνία, εμείς πέφτουμε», ανέφερε και αποκάλυψε ότι δρομολογείται η εκπόνηση σχετικής στρατηγικής μελέτης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να βρεθεί βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση.
«Κάναμε διάβημα στην Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης ανταποκρίθηκε άμεσα και ενέκρινε το κονδύλι για να γίνει μια στρατηγική μελέτη που θα αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις σε σχέση με τη συμβολή τους στον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε λάβει και προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα συμβάλουν κα οι δήμοι Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης», σημείωσε.