FOLLOW US: facebook twitter

Κουρούτα: Η «Μύκονος της Πελοποννήσου» και οι βασιλικές πλαστικές πολυθρόνες της παραλίας

Ημερομηνία: 29-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118868″ img_size=”full”][vc_column_text]https://www.dikaiologitika.gr/media/k2/users/1601.png

Δήμητρα Τριανταφύλλου

Μέχρι να φτάσει το φετινό καλοκαίρι όπου η Αμαλιάδα έγινε αυτό που την αποκαλούν οι ντόπιοι χρόνια τώρα, δηλαδή η «Μύκονος της Πελοποννήσου» είχε προηγηθεί μια πολύ σκληρή άνοιξη μιας κι ήταν η πρώτη ελληνική περιοχή στην οποία χτύπησε ο κορονοϊός.

Το καλοκαίρι του covid όμως, η διάσημη παραλία Κουρούτα ζει μεγάλες στιγμές, αφού αποδείχθηκε ένα από τα ελάχιστα εγχώρια τουριστικά success stories χάρις σε τέσσερις παράγοντες: στεριανός προορισμός που δεν απαιτεί ακτοπλοϊκά έξοδα, πανέμορφες μακρόσυρτες παραλίες, οικονομικός προορισμός και άριστη επιδημιολογικά εικόνα.

Παρ’ όλα αυτά η μεγάλη της τουριστική άνθηση πολλές φορές φλερτάρει με το ενδεχόμενο να αποβεί επιζήμια.

Eπιχειρηματίας γνωστού club έβγαλε στην δική του ανακοίνωση:

«Μετά από ένα εξοντωτικό λοκ ντάουν τριών μηνών όπου όλοι μας βάλαμε το λιθαράκι μας ώστε η χώρα μας να αποτρέψει την επέλαση του ιού , καθώς και μετά από δύο μήνες που με ευλάβεια τηρήσαμε τα μέτρα και τα κρούσματα μηδενίστηκαν, επανήλθαμε στην προτέρα κατάσταση, σίγουρα με όχι δικά μας λάθη.

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες το κλίμα έχει βαρύνει και οι περιορισμοί είναι τέτοιοι που η διασκέδαση έχει μπει στο στόχαστρο.

Χωρίς ψυχολογία δεν υπάρχει διασκέδαση δεν υπάρχει αληθινό ISLAND. Επειδή αυτόν τον ιό θα τον νικήσουμε και πάλι και θα έρθουν πάλι οι ξέγνοιαστες μέρες, παίρνω το βάρος της απόφασης το ISLAND να σταματήσει την λειτουργία του μέχρι νεοτέρας. Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη σας”

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΠΕΡΓΙΑΛΗΣ. »

Η αύξηση του τουρισμού κι η ανοχή στις παραβάσεις

Την ίδια στιγμή, το ότι το κλίμα είναι βαρύ στη παραλία της Κουρούτας από τότε που άρχισε σταθερά να «ανεβαίνει» την τελευταία δεκαετία μετά και από τα πολλά μαγαζιά που φτιάχτηκαν, είναι αναντίρρητο.

Η φετινή αύξηση του τουρισμού περιέπλεξε τα πράγματα. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Κουρούτας, Γιάννης Πανουτσόπουλος: « Η κίνηση φέτος είναι σοβαρή, η αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι γύρω στο 30%. Μου ζήταγαν μέσα στον Αύγουστο δωμάτια και δεν είχα να δώσω».
« Η Κουρούτα είναι γεμάτη και μάλιστα από πρόσωπα που βλέπουμε για πρώτη φορά» μας είπε με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος.

Παρ’ όλα αυτά, για όλους τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων το ζήτημα της ηχορύπανσης από τα νυχτερινά μαγαζιά, είναι μεγάλο. « Μας διώχνουν τους πελάτες. Ειδικά το μεγάλο club που ανέστειλε τελικά τη λειτουργία του, έμενε ανοιχτό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, παράνομα, όπως παρατυπίες υπάρχουν και με την άδεια λειτουργίας του. Η αστυνομία αδρανεί στις παραβάσεις των επιχειρηματιών».

Πλαστικές πολυθρόνες στην ακροθαλασσιά

Τέτοια είναι η κίνηση στην Κουρούτα που κάποια café –bar κάνουν από νωρίς κρατήσεις στην «πρώτη σειρά» !
Ένα από τα μαγαζιά όπου οι ξαπλώστρες κι οι ομπρέλες « γλείφουν» τη θάλασσα είναι και το Thea Bar Εκεί φέτος υπήρξε η φαεινή ιδέα που κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση στα social media κι έκανε τη Μύκονο της Πελοποννήσου πιο διάσημη. Ο λόγος για τις 6-7 «βασιλικές» πλαστικές πολυθρόνες με τα τραπεζάκια τους μέσα στο κύμα.

Την ίδια ώρα η νόμιμη προβλεπόμενη απόσταση που πρέπει να έχουν από την ακτογραμμή ξαπλώστρες κι ομπρέλες είναι 5 μέτρα. Στην Κουρούτα τα μαγαζιά που τηρούν αυτό το μέτρο όμως είναι διαχρονικά, ελάχιστα. Η ανοχή απέναντι τους μοιάζει να είναι μαζική. Ακόμα κι ο αντιδήμαρχος μας είπε για αυτό το θέμα: « ο κόσμος πρέπει να εξυπηρετηθεί, τι να κάνουμε; Από τη στιγμή που δε χωράει στις ήδη υπάρχουσες ομπρέλες πρέπει να βάλεις μια σειρά παραπάνω»….

Ο φόβος που φυλάει τα έρμα και το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην πόλη

«Πήραμε αμέσως στα σοβαρά τα μέτρα- απολυμάνσεις, αποστάσεις, τηλεργασία, προστασία ευπαθών ομάδων- τα τηρήσαμε με ευλάβεια, σφίξαμε πολύ τα λουριά» λέει ο αντιδήμαρχος για την αντίδραση των κατοίκων μετά τα κρούσματα που σημειώθηκαν από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους αλλά και τον πρώτο θάνατο από κορονοϊό στην Ελλάδα.

« Τα πήγαμε εξαιρετικά και σταμάτησαν τα κρούσματα. Γι αυτό κι ο κόσμος ήρθε εδώ για διακοπές. Γιατί είδε ότι ‘καθαρίσαμε’. Εδώ ούτε γάμους, ούτε βαφτίσεις, ούτε τραπεζώματα έχει».

Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, αντιπρόεδρος του επιμελητήριου της Ηλείας αντιπροέδρος της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» επιβεβαιώνει την αύξηση του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή και κάνει λόγο για τη μεγάλη επαγρύπνηση στην οποία βρίσκονται όλοι οι επιχειρηματίες .Οι στιγμές που έζησαν παραγωγοί κι έμποροι των αγαθών της περιοχής ήταν ομολογουμένως δύσκολες. Όπως μας λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά: « Σχεδόν εμπάργκο υπήρξε στα προϊόντα μας μετά τα κρούσματα του κορονοϊού τον περασμένο Μάρτιο.

Βιώσαμε μεγάλο ρατσισμό. Για κάποιο καιρό, για την υπόλοιπη Ελλάδα, η Ηλεία ήταν σαν Τσέρνομπιλ. Για να αγοράζουν τα super market τις πατάτες και τις ντομάτες μας άλλαζαν ετικέτες και έγραφαν ότι είναι από άλλες περιοχές».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia