«Κούρεψαν» έως και 30%στην ενιαία ενίσχυση!
Στα «κάγκελα» οι αγρότες της Ηλείας για την «ψαλιδισμένη» προκαταβολή
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ανάστατοι είναι οι περισσότεροι αγρότες της Ηλείας από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, καθώς διαπίστωσαν πως η φετινή προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με όσα έχουν μεταφερθεί από δικαιούχους στην «Πρωινή», οι μειώσεις κινούνται από 20% έως και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεσοσταθμική μείωση περίπου 22%. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που πέρυσι πήρε επιδότηση 1.000 ευρώ, άρα προκαταβολή 700 ευρώ, φέτος θα πήρε προκαταβολή 400 ευρώ και θα περιμένει τον Δεκέμβριο για άλλα 300.
Το «ψαλίδισμα» γίνεται αντιληπτό και από το γεγονός ότι φέτος διανεμήθηκαν 488 εκατ. ευρώ για την προκαταβολή, ενώ πέρυσι δόθηκαν περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο Γεωπόνος – Οικονομολόγος MSc και Υπεύθυνος του ΚΥΔAGROTAX ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ Ο.Ε., Νικόλαος Μπίστολας, από την επεξεργασία των πρώτων στοιχείων προκύπτει μια μείωση 22%, ενώ οι πληρωμές από τα Οικολογικά Σχήματα –που ουσιαστικά αντικαθιστούν το «πρασίνισμα»- τοποθετούνται για το 2024.
«Με μείωση κατά περίπου 22% έγινε η πληρωμή της προκαταβολής των φετινών ενισχύσεων στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων του πυλώνα 1, ενώ δεν πληρώθηκε το σύνολο των μεταβιβάσεων και το εθνικό απόθεμα, πιθανότατα λόγω του μικρού χρόνου επεξεργασίας των δεδομένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αυτό συνετέλεσε ο σχεδιασμός μείωσης κάτω του 30% σε επίπεδο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ορίζοντα το 2027, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ», εξήγησε ο κ. Μπίτσολς και επισήμανε ότι παράλληλα με τον νέο τρόπο κατανομής της εισοδηματικής στήριξης, θα πρέπει να προσαρμόζεται ο παραγωγός στην πολλαπλή συμμόρφωση και σε οικολογικού χαρακτήρα τρόπο καλλιέργειας διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια των τροφίμων και την περιβαλλοντική ακεραιότητα των οικοσυστημάτων.
«Βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί το υπόλοιπο της βασικής καθώς και το νέο μέτρο της αναδιανεμητικής ενίσχυσης ένα μέτρο ενίσχυσής των χαμηλότερων εισοδηματικού χαρακτήρα επιδοτήσεων ενώ τα οικολογικά σχήματα για την άνοιξη του 2024», συμπλήρωσε.
Ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών, Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η πρώτη γενική εικόνα φανερώνει γραμμική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων έως και 30% σε κάποιες περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει και αναφορές για λάθη που αφορούν το monitoring, τη διαδικασία ελέγχου μέσω δορυφόρου.
«Μέχρι τώρα δεν έχουμε πρόσβαση σε ατομικά στοιχεία για να προβούμε σε σαφές και τεκμηριωμένο συμπέρασμα. Ωστόσο, γινόμαστε δέκτες παραπόνων και διαμαρτυριών από δικαιούχους ενισχύσεων για σημαντική μείωση στα ποσά που καταβλήθηκαν ως προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και το 30%. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις ώστε έχουμε πλήρη εικόνα για τα ποσά που χορηγήθηκαν. Αρκετοί αγρότες πάντως μέχρι τώρα δεν την αξιολογούν ως καλή πληρωμή», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Κόντρα ΟΠΕΚΕΠΕ-ΥΠΑΑΤ για τις επιδοτήσεις
Την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, αίτημα όμως που δεν έχει γίνει ακόμα δεκτό από τον πρόεδρο του Οργανισμού Ευάγγελο Σημανδράκο.
Σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», ο κ.Αυγενάκης φαίνεται να είναι δυσαρεστημένος τόσο από το πώς εξελίχθηκε η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία εντοπίζονται σωρεία προβλημάτων όσο και από τον τρόπο διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Χαρακτηριστικά, όπως επισήμαναν στον ΟΤ οι ίδιες πηγές , ο τρόπος διοίκησης του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σημανδράκου «εκθέτει τη χώρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό τόσο νομικά όσο και οικονομικά», ενώ σε ότι αφορά την άρνηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ να παραιτηθεί, οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι ίσως να το ξανασκεφτεί, «αν λάβει υπόψη του κάποια πράγματα διοικητικής φύσεως».
Αιχμές για τον τρόπο διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αφήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη Δράμα στα μέσα του Οκτώβρη, ο οποίος όλο νόημα δήλωνε ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο». Μάλιστα, είχε ανακοινώσει διαφάνεια, καλύτερη οργανωτική δομή και σεβασμό στα χρήματα των αγροτών σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.