FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Βάρναλης – το Φως που πάντα καίει…

Ημερομηνία: 04-06-2024 | Συντάκτης:

Εξαιρετικό αφιέρωμα από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας στον Απόλλωνα για τον σπουδαίο Ποιητή-φιλόλογο-διανοούμενο και αγωνιστή

«…Εγώ είμαι τέκνο της Ανάγκης

 κι ώριμο τέκνο της Οργής…»

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Ένα σπουδαίο αφιέρωμα, μια εξαιρετική, φιλολογική και μουσική εκδήλωση, για την συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Κώστα Βάρναλη, με τίτλο « Κώστας Βάρναλης- Ο φιλόλογος διανοούμενος, ο λογοτέχνης, ο αγωνιστής» παρουσίασε  το Σάββατο το βράδυ στο κατάμεστο από κόσμο Θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων  Πύργου – Ολυμπίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων  Πύργου, οι μουσικοί Διονύσης Λιβανάς και Ραφαέλα και  ο ερασιτέχνης ηθοποιός Βαγγέλης Κωνσταντίνου. Ήταν πραγματικά μια  από εκείνες τις σπάνιες βραδιές αφιερωμένη στα εκλεκτά πνεύματα του τόπου που χάραξαν την πνευματική ζωή και ιστορία της Ελλάδας Και όπως είπε και ο Βάρναλης «… πενήντα χρόνια δύο πράγματα με κυνηγούσαν σε όλη μου τη ζωή…το πρώτο ότι ζητούσα να βρίσκω την αλήθεια..το δεύτερο ότι αυτή την αλήθεια την έλεγα στα πλήθη…» Άλλωστε, αυτή η  ασυμβίβαστα κοινωνική στρατευμένη τέχνη του  που μιλούσε στις καρδιές και των πιο απλών «προλεταρίων»,  ήταν ο λόγος που ο Κώστας Βάρναλης τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης του Λένιν το 1959!

 Για τη ζωή και το έργο του,  μίλησαν φιλόλογοι καθηγητές και απέδωσαν με τον απαιτούμενο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και τα γεγονότα, σκιαγραφώντας  όλο το πλέγμα της πολυσχιδούς προσωπικότητας του μεγάλου ποιητή και στοχαστή Κώστα Βάρναλη.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Κ. Βάρναλη

Για τον Αγωνιστή Κώστα Βάρναλη που είχε ασπαστεί την μαρξιστική ιδεολογία,  όπου το ισχυρό ταλέντο του μετέβαλλε σε καθαρή «λαϊκή» τέχνη και σπαρταριστό υλικό οποιαδήποτε ιδέα ή ιδεολογία βρισκόταν στην αφετηρία της δημιουργίας του, καθώς και την συμμετοχή του στις τάξις του ΕΑΜ- -επονομαζόμενος και  «συνθέτης της Αντίστασης»- μίλησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου- Ολυμπίας  Γιολάντα Αποστολοπούλου.

Την πλευρά του Λογοτέχνη που ήταν ο αγαπημένος «δάσκαλος» για μία ολόκληρη γενιά προοδευτικών ανθρώπων και λογοτεχνών παρουσίασε η φιλόλογος και πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ποιητική γλώσσα του χαρακτηρίζεται απλή, άμεση κι επομένως λαϊκή  και ότι « Ο Κώστας Βάρναλης πάντα θα είναι το Φως που καίει». Τέλος για την θητεία του στην Αμαλιάδα- ο Κ. Βάρναλης ξεκίνησε την θητεία του ως εκπαιδευτικός στην Αμαλιάδα –  μίλησε η καθηγήτρια φυσικός Ιωάννα Παπαδάκη και για το μεταφραστικό του έργο- έχει μεταφράσει πολλά έργα και κυρίως τραγωδίες-  ο φιλόλογος Κώστας Αναγνωστόπουλος.

Ρίγη συγκίνηση προκάλεσε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ένα ηχητικό ντοκουμέντο με την  φωνή του Κώστα Βάρναλη, ενώ η Αγγελική Τσούρα  απήγγειλε το σπουδαίο ποίημα του «Σκλάβοι Πολιορκημένοι».

Μετά το φιλολογικό μέρος της εκδήλωσης, ακολούθησε το μουσικό κομμάτι, όπου η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου ερμήνευσε αγαπημένα μελοποιημένα ποιήματα του Βάρναλη υπό την διεύθυνση της μουσικού Κωστούλας Σακκά, τους μουσικούς Διονύση  Λιβανά και Ραφαέλα Τζαβάρα με εμβόλιμη απαγγελία ποιημάτων από τον Βαγγέλη Κωνσταντίνου. Από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα έναν πλούτο από μελοποιημένα ποιήματα του Βάρναλη εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη συναντάμε ακόμα σε αρκετούς δίσκους συνθετών. Χρήστου Χαιρόπουλου, Χρήστου Λεοντή, Γιάννη Σπανού, Σταύρου Κουγιουμτζή, Θωμά Μπακαλάκου, Σπύρου Σαμοΐλη, Τάκη Βούη,  Σωτήρη Ρεμπάπη, Χειμερινών Κολυμβητών κ.ά.

Τέλος ο κ. Σπύρος Γιακουμέλος πρ. Δ/ντης της ΕΑΣ Η-Ο μοίρασε στο κοινό φωτοτυπίες από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας <<Ριζοσπάστης>> του Ιουνίου 1936, που περιελάμβανε στο πρωτοσέλιδό του μία ιστορική αναφορά, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» και στον Πύργο, με την ευκαιρία της αποθησαύρισης ενός διηγήματος του Κώστα Βάρναλη, με θέμα το μεγάλο Συνέδριο για το Σταφιδικό Ζήτημα, που πραγματοποιήθηκε τότε στον «Απόλλωνα».

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Σύνδεσμο Φιλολόγων και σε όλους τους συντελεστές της μοναδικής αυτής βραδιάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος