FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Τζαβάρας: Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης του κ. Γαβρόγλου και των Ηλείων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει «χάντρες» για ινδιάνους στον Πύργο, την Αμαλιάδα και την Ολυμπία και ιδρύει αληθινά πανεπιστήμια στο Αγρίνιο στο Μεσολόγγι και στο Αίγιο.

Ημερομηνία: 19-03-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”48032″ img_size=”full”][vc_column_text]Μετά από τα μυστικά διαβούλια της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα, μεταξύ του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και των Ηλείων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι αποφασίστηκαν αδιστάκτως σκληρές αλλαγές υποβάθμισης εις βάρος των σχολών ΤΕΙ που λειτουργούν στον Πύργο και την Αμαλιάδα. Τα ΤΕΙ του Πύργου και της Αμαλιάδας ουσιαστικά υποβαθμίζονται, παρόλο που ο κ. Γαβρόγλου και οι Ηλείοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για πανεπιστημιακή τους αναβάθμιση. Τα γνωστικά αντικείμενα που διατηρεί το μεν ΤΕΙ Πύργου, ως πανεπιστημιακό πλέον τμήμα, δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον για τους υποψηφίους φοιτητές, αφού δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά κυρίως και γιατί καταργείται η πιο ελκυστική κατεύθυνση αυτή των Τουριστικών Σπουδών. Εξάλλου η «πανεπιστημιοποίηση» του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Αμαλιάδας είναι άνευ αξίας, γιατί το τμήμα αυτό θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ουσιαστικά ως ΤΕΙ, παράγοντας τεχνολόγους γεωπονίας και όχι ολοκληρωμένους γεωπόνους. Ταυτόχρονα δε, θα αποτελεί τμήμα πανεπιστημιακής σχολής που θα εδρεύει είτε στο Μεσολόγγι είτε στο Αγρίνιο (με ποια κριτήρια άραγε προτιμώνται οι πόλεις αυτές, σε σύγκριση με τον ηλειακό κάμπο;). Αντιθέτως, αναβαθμίζονται αποτελεσματικά, πλην όμως δυσανάλογα και παράλογα σε σύγκριση με τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν οι πόλεις της Ηλείας, το Αίγιο, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, που αποκτούν ελκυστικά από κάθε άποψη τμήματα πανεπιστημιακών σπουδών. Συγκεκριμένα, ιδρύονται δύο πανεπιστημιακά τμήματα στο Αίγιο (Φυσικοθεραπείας και Οπτικής και Οπτομετρίας), τρία στο Αγρίνιο (Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ζωικής Παραγωγής και Φυτικής Παραγωγής) και τρία στο Μεσολόγγι (Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Υδατοκαλλιέργειας και Αλιείας και ένα ακόμα που θα γίνει με απόφαση του Υπουργείου), δηλαδή αποκτούν τμήματα πανεπιστημιακής κατάρτισης συγκεκριμένων επαγγελμάτων υψηλής ζήτησης.

Όλα αυτά έγιναν γνωστά από πρόσφατες διαρροές και μισόλογα, που έχει γίνει πλέον η προσφιλής κυβερνητική μέθοδος ενημέρωσης του λαού. Δυστυχώς, με τον ίδιο τρόπο ενημερώθηκαν για τα σοβαρά αυτά θέματα και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που εκλέγονται στο νομό Ηλείας. Γιατί ως γνωστόν, με φασιστικό τρόπο, οι υπουργοί της κυβέρνησης συστηματικά αποκλείουν την αντιπολίτευση από κάθε σύσκεψη που αφορά τοπικά θέματα (βλ. υπόθεση αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου που συμμετείχαν όλοι οι τοπικοί άρχοντες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πλην των βουλευτών Τζαβάρα, Κατσανιώτη, Κουτσούκου, οι οποίοι δεν προσκλήθηκαν). Το ίδιο συνέβη και εν προκειμένω. Για ιστορικούς λόγους, όμως, αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια «ευαισθησία» απέναντι στην αντιπολίτευση επεδείκνυε και ο Μουσολίνι, ο οποίος δεν μπόρεσε να την ανεχθεί για πολύ, ώσπου το 1926 προέβη στην κατάργησή της.

Υπό τα δεδομένα αυτά, για τον κ. Γαβρόγλου και τους Ηλείους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ο ηλειακός κάμπος, δηλαδή η πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα αρδευόμενη πεδιάδα υψηλής παραγωγικότητας (800.000 στρέμματα), δεν αξίζει να φιλοξενήσει ένα γεωπονικό πανεπιστήμιο, ούτε και το Ινστιτούτο του Κοροίβου να μετεξελιχθεί σε ένα πρότυπο πανεπιστημιακό ίδρυμα για πειραματισμούς σε νέες, καινοτόμες και ανταγωνιστικές καλλιέργειες. Το χειρότερο όμως πλήγμα εναντίον της Ηλείας ο κ. Γαβρόγλου και οι Ηλείοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το κατάφεραν με την ίδρυση νέου Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενδεχομένως μη γνωρίζοντας, άλλως παραγνωρίζοντας με τον πιο περιφρονητικό τρόπο ότι οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1875 στην Αρχαία Ολυμπία από τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή. Άραγε τόσο δύσκολο θα ήταν για αυτούς να συνδέσουν οργανικά τη συσσωρευμένη πείρα και τη γνώση από τις μέχρι σήμερα ανασκαφικές έρευνες που γίνονται στην Αρχαία Ολυμπία, με μια πανεπιστημιακή σχολή που θα αποκτούσε υψηλό κύρος και παγκόσμια αναγνώριση εκ μόνου του γεγονότος ότι θα εδρεύει στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αιδώς αχρείοι![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot