FOLLOW US: facebook twitter

Κωνσταντίνος Νικολούτσος: Το ψήφισμα για τα πυρόπληκτα δάνεια της συνάντησης φορέων στο Επιμελητήριο Ηλείας

Ημερομηνία: 14-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99935″ img_size=”full”][vc_column_text]Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη ύφεση που έπληξε τη χώρα μας, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα  ανασύνταξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού που διαταράχθηκε σοβαρά από τη φυσική καταστροφή του 2007, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007. Οι ιδιαιτερότητες των πυρόπληκτων δανείων είναι πολλές και απαιτείται η ξεχωριστή αντιμετώπισή τους, διότι οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση έχουν επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα.

Έχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν για την κατάταξη των πυρόπληκτων δανείων σε «ειδικές συνθήκες ρύθμισης», με υποχρεωτική εφαρμογή από τις τράπεζες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων. Πρέπει να εξευρεθούν λύσεις βιώσιμες, για να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι αδιανόητο  το δημόσιο να ξεχνάει ότι την εγγύησή του  στη λήψη των συγκεκριμένων δανείων δεν την έδωσε  ως συνηθισμένος συμβαλλόμενος, όπως γίνεται με τους εγγυητές  στις άλλες περιπτώσεις των στεγαστικών ή των καταναλωτικών δανείων, αλλά αυτή η εγγύηση αποτέλεσε  συνειδητή κρατική δράση προστασίας των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών που είχαν υποστεί ζημιές από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και τους σεισμούς του 2008 στη συνέχεια.  Άρα λοιπόν τα μέτρα αυτά της προστασίας, μεταξύ των οποίων ήταν και η παροχή της εγγύησης, δεν μπορεί σήμερα το Ελληνικό δημόσιο να τα τοποθετεί στην πλευρά των μέτρων που απαγορεύονται με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., γιατί και στη συνθήκη της Λισσαβόνας και στο σχετικό κανονισμό , αυτά τα μέτρα προστασίας εξαιρούνται από τις ανεπίτρεπτες κρατικές επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις που πλήττουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Είναι καιρός πια να πειστούν οι τράπεζες ότι είναι προς το συμφέρον τους, όπως και προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, η ρύθμιση των δανείων αυτών, ακόμα και με γενναία κουρέματα, παρατάσεις, μείωση επιτοκίων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, η υπουργική απόφαση τους λύνει τα χέρια και διαφυλάσσει τα συμφέροντά τους από τις ληφθείσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Ευθύνη της Κυβέρνησης παραμένει η άσκηση περαιτέρω πίεσης προς τα τραπεζικά ιδρύματα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να διευκολύνουν τον κάθε δανειολήπτη που προσέρχεται με διάθεση ρύθμισης των δανείων του και να σταματήσουν να απειλούν και εκβιάζουν πως αφού έχουν την εγγύηση του δημοσίου θα προστρέξουν σε αυτήν. Περαιτέρω, θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν και ειδικότερες μέριμνες αναφορικά με τους συνοφειλέτες – εγγυητές των δανείων αυτών, οι οποίοι βρέθηκαν μπλεγμένοι με τα συγκεκριμένα δάνεια, αντίθετα στις τότε αποφάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έγκριση παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα δάνεια που έχουν δοθεί από την υπό εκκαθάριση ΑΧΑΙΚΗ Τράπεζα καθώς και εκείνα του ΤΕΜΠΕ .

Μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης που είναι ηρωισμός η επιχειρηματικότητα η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων θα πρέπει να έχει διαφορετικά κριτήρια στην αντιμετώπιση της στον νέο αυτόματο εξωδικαστικό μηχανισμό- διακανονισμό που ετοιμάζεται .

Ευθύνη όμως και των δανειοληπτών πλέον είναι να επισπεύσουν και αυτοί τις διαδικασίες τακτοποίησης των δανείων τους και να επιδιώξουν να βελτιώσουν την τραπεζική τους εικόνα. Ο πιστωτικός τομέας είναι απαραίτητο να εξυγιανθεί από τα κόκκινα δάνεια για να μπορέσει να επιτελέσει τον πρωταρχικό του ρόλο που είναι η χορήγηση νέων χορηγήσεων για να πάρει μπρος η οικονομία.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:

– Να ενταχθούν όλα τα πυρόπληκτα δάνεια στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων (και δάνεια που έχουν καταγγελθεί, εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές).

– Μείωση επιτοκίου λόγω της μονομερούς αύξησης των αρχικά συμφωνημένων επιτοκίων και της κατάργησης της επιδότησης επιτοκίου από το κράτος. Η μείωση του επιτοκίου θα βοηθήσει να καταστούν τα δάνεια αυτά αποπληρωτέα.

– Ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των πυρόπληκτων δανείων με την απαλλαγή από κάθε νομική ευθύνη των στελεχών των τραπεζών για τις πράξεις συμβιβασμού ή διευθέτησης των “κόκκινων” πυρόπληκτων δανείων των εν λόγω νομών.

Ειδική σύσκεψη των Βουλευτών των έξι  Νομών ,Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας ,και Ευβοίας για κοινή Νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων πυρόπληκτων δανείων με βάση το προηγούμενο της νομοθετικής ρύθμισης των δανείων της Εργατικής Εστίας.

Όσο πιο πετυχημένα αντεπεξέλθουμε στην πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων πυρόπληκτων δανείων, τόσο πιο επιτυχημένα θα βοηθήσουμε στην επιβίωση των επιχειρήσεων”.

Εκ μέρους των φορέων

Ο Προεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας

Κωνσταντίνος Νικολούτσος [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia