FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Λεβέντης: Καινοτομία, ποιότητα και συνεργασία

Ημερομηνία: 24-10-2024 | Συντάκτης:

Τους βασικούς άξονες του οράματός του για την επόμενη μέρα στην ηλειακή επιχειρηματικότητα περιγράφει σε συνέντευξή του στην «Πρωινή» ο επικεφαλής της παράταξης «Οι επιχειρήσεις μπροστά» και υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης. Παράλληλα, αναλύει τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτήν την απόφαση έπειτα από 35 χρόνια στο επιχειρείν και ιεραρχεί τις αναπτυξιακές προτεραιότητες.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να είστε υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας;

Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στην Ηλεία για πάνω από 35 χρόνια, έχοντας επιλέξει παράλληλα να συμμετέχω ενεργά στα τοπικά πράγματα. Γνωρίζω καλά τον αγώνα που δίνουν οι επιχειρήσεις του τόπου για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Έχω ζήσει τα προβλήματα, που κρατούν μέχρι τώρα πίσω την ανάπτυξη της περιοχής μας, με κυριότερο την έλλειψη υποδομών, ιδιαίτερα στις μεταφορές. Υπηρετώ το Επιμελητήριο Ηλείας από το 2012 και ξέρω πώς μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα μέλη του, πώς μπορεί να λειτουργήσει ως κύτταρο προόδου για την τοπική μας οικονομία.

Αυτή τη γνώση και την εμπειρία θέλω να προσφέρω από τη θέση του Προέδρου, μαζί με μια ομάδα αξιόλογων ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι σήμερα, έχουμε μπροστά μας ένα «παράθυρο ευκαιρίας», για να πάμε καλύτερα. Γιατί ολοκληρώνονται έργα που μπορούν να μας βγάλουν από την απομόνωση. Γιατί έχουμε τώρα ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε πόρους και να δώσουμε νέα πνοή στην τοπική ανάπτυξη. Σε αυτή την προσπάθεια οι επιχειρήσεις πρέπει να μπουν μπροστά. Με ένα Επιμελητήριο που θα είναι ο χρήσιμος, καθημερινός τους σύμμαχος. Θα τους παρέχει στήριξη και εργαλεία, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας. Θα διευκολύνει την πρόσβασή τους σε νέες ευκαιρίες. Θα δυναμώνει τη φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και θα διεκδικεί αποτελεσματικά τις παρεμβάσεις, που χρειάζεται ο τόπος.  

Είναι αρκετοί αυτοί που κατά καιρούς εκφράζουν επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα του θεσμού του ΕΒΕ Ηλείας. Τι απαντάτε σε αυτούς;

Το Επιμελητήριό μας, παρά τις δυσκολίες, έχει αποδείξει τη διαχρονική του αξία στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας του τόπου. Γιατί παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση, που πολλές μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται και συχνά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν. Γιατί προσφέρει ευκαιρίες επιμόρφωσης επιχειρηματιών και στελεχών. Γιατί λειτουργεί ως βραχίονας εξωστρέφειας, με δράσεις που προβάλλουν τα τοπικά προϊόντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γιατί παρέχει ενημέρωση και δυνατότητες πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία και ευρωπαϊκά προγράμματα. Γιατί είναι ο κύριος φορέας εκπροσώπησης των επιχειρηματιών στα αρμόδια όργανα τις Πολιτείας, προωθώντας τα συμφέροντα της αγοράς και διεκδικώντας λύσεις σε τοπικά προβλήματα.

Το Επιμελητήριο είναι ο κύριος εκφραστής της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Και αυτός ο ρόλος μπορεί και πρέπει να γίνει ακόμη πιο ουσιαστικός, ακόμη πιο χρήσιμος. Γι’ αυτό έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο, για το τι πρέπει να αλλάξει, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα του Επιμελητηρίου. Σχεδιάζουμε, επίσης, μια νέα γενιά υπηρεσιών και δράσεων, για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δικτύωσης με τις διεθνείς αγορές,την  προώθηση της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Θέλουμε ένα Επιμελητήριο με ενεργό ρόλο και ισχυρή φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, που αφορούν την Ηλεία και την ευρύτερη Περιφέρεια. Θέλουμε να είμαστε ο συνδετικός κρίκος των προσπαθειών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Επενδύοντας στη συνεργασία, στη σύνθεση, στις κοινές διεκδικήσεις.

Ποια είναι η κατάσταση των ηλειακών επιχειρήσεων μετά τις απανωτές κρίσεις (οικονομική, πανδημική, ενεργειακή);

Οι επιχειρήσεις στην Ηλεία έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις κρίσεις των τελευταίων ετών. Ξέρουμε ότι πολλές, μικρές ειδικά επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα κάποιες να κλείσουν, ενώ άλλες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους ή να μειώσουν το προσωπικό τους.Τα πράγματα στη βόρεια Ηλεία είναι καλύτερα, στη νότια όμως είναι δυσμενέστερα.

Η στήριξη από  προγράμματα της πολιτείας και επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βοηθήσει να αντιμετωπιστεί ένα μέρος αυτών των πιέσεων. Έχουν γίνει, επίσης, κάποια θετικά βήματα, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος: είχαμε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, είχαμε αρκετή πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και στη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα –κυρίως εξαιτίας της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας– αλλά και εσωτερικά. Είναι το κόστος της ενέργειας, είναι η ακρίβεια που πλήττει εισοδήματα και τζίρους. Είναι η γραφειοκρατία που σε πολλά σημεία επιμένει. Είναι η δυσκολία της μικρής επιχείρησης να βρει ρευστότητα και κεφάλαια για να επενδύσει στο μέλλον της.

Οι τράπεζες,παρά τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης,δεν ανταποκρίνονται στα χρηματοδοτικά αιτήματα των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων.Τα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου αποτελούν θηλιά στον λαιμό των επιχειρηματιών και εγγυητών αυτών.Είναι βασική ανάγκη για τις επιχειρήσεις και πρέπει να δούμε τις διεξόδους που μπορούν να υπάρξουν για τις επιχειρήσεις και τους εγγυητές,συνεχίζοντας τη διαρκή προσπάθεια που έχει το Επιμελητήριο ήδη καταβάλει προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τώρα. Σε αυτούς τους τομείς σκοπεύουμε να εστιάσουμε τις υπηρεσίες και τις διεκδικήσεις μας, ως Επιμελητήριο.

Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι βασικοί άξονες του αναπτυξιακού μοντέλου που πρέπει να ακολουθήσει η Ηλεία τα επόμενα χρόνια;

Όπως είπα και πριν, έχουμε μπροστά μας ένα παράθυρο ευκαιρίας: για να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες του παρελθόντος και να δώσουμε νέα πνοή ανάπτυξης στον τόπο.

Η ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης Πάτρας-Πύργου, ο προγραμματισμένος οδικός άξονας Πύργος -Καλό Νερό -Τσακώνα, ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών μας υποδομών, αλλά και οι πόροι που διατίθενται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια.

Η Ηλεία χρειάζεται –και μπορεί να αποκτήσει– ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και τους πόρους της με έξυπνο και βιώσιμο τρόπο. Θα στηρίζεται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Θα δημιουργεί για όλους τους πολίτες –και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους– ευκαιρίες για προκοπή και ευημερία στον τόπο τους.

Γι’αυτό χρειάζεται να εξασφαλίσουμε συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα: ώστε να προσαρμοστεί στις συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, αλλά και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των τοπικών μας προϊόντων. Χρειάζεται να στηρίξουμε την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, με εναλλακτικές μορφές και έξυπνες συνεργασίες. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε καλύτερα την οικουμενική κληρονομιά της Αρχαίας Ολυμπίας, για να προσελκύσουμε ποιοτικές δραστηριότητες στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στο επιχειρείν. Χρειάζεται να ενισχύσουμε την καινοτομία, σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Περιφέρειας.

Όλα αυτά τα θέματα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ως Επιμελητήριο με τους τοπικούς φορείς,δήμους περιφέρεια βουλευτές, Με τοπικούς φορείς εκπροσώπησης κλαδικών συλλόγων και εμπορικών συλλόγων,καθώς και με το τοπικό Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο και άλλους επιστημονικούςφορείς της  τοπικής  κοινωνίας, για να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο προτεραιοτήτων, στις οποίες θα εστιάσουμε τις προσπάθειες και τις διεκδικήσεις μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot