Κώστας Αλεξαναδρόπουλος: Μήνυμα συνεργασίας για Καϊάφα και Κυπαρισσιακό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”122932″ img_size=”full”][vc_column_text]
Συνέντευξη Τύπου από τον δήμαρχο Ζαχάρως, Κ. Αλεξανδρόπουλο για την αναπτυξιακή πορεία της νότιας Ηλείας
–Ποιες προτάσεις κατέθεσε για την τουριστική αξιοποίηση και ποιους κινδύνους υπογράμμισε ως προς την οικοδόμηση
Την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάδειξη του Καϊάφα και της νότιας Ηλείας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δημαρχείο τη πόλης χθες το πρωί ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξναδρόπουλος.
Με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον τομεάρχη Υποδομών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ο κ. Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται στα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα και κατέθεσε την πρότασή του προσθέτοντας ότι ο δήμος δικαιούται να έχει λόγο και άποψη για ό,τι αποφασίζεται στην περιοχή.
«Είχαμε μία συνάντηση με το στέλεχος και πρώην Υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ.Παππά, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή του Καϊάφα και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους και από μένα σχετικά με τα έργα. Είναι η α’ φάση, με προϋπολογισμό πέντε εκατ. ευρώ, είχαμε ένα μικρό πρόβλημα, το οποίο φαίνεται ότι λύθηκε, για την αμοιβή του εργολάβου με 90.000 περίπου ευρώ. Φαίνεται ότι θα συνεχίσει αυτή η εργολαβία, δηλαδή διάφορα έργα υποδομής και μεταφοράς του θερμού νερού από τις πηγές προς το νησάκι. Έγινε και μια πρώτη κουβέντα για το τι μπορεί να γίνει πάνω στο νησάκι από πλευράς των υπαρχόντων κτιρίων. Εξέφρασα την άποψη ότι αυτά τα παλιά κτίρια δεν πρέπει να κατασκευαστούν αλλά να ξεκαθαρίσει ο τόπος από αυτό το μνημείο της κατασκευής του 1920, που έγινε με τεχνικά μέσα της εποχής εκείνης και με τα λίγα οικονομικά που είχε τότε η Ελλάδα», είπε ο δήμαρχος Ζαχάρως και σημείωσε ότι σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ μπορεί να διευθετηθεί το ζήτημα.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε κληθεί ως δήμος να πούμε την άποψή μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, που είναι απαραίτητη προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό το όμορφο τοπίο, το οποίο είναι το οποίο είναι μέσα στα όρια του δήμου Ζαχάρως αλλά είναι όλης της Ηλείας και όλης της χώρας», σχολίασε και στη συνέχεια παρουσίας το σκεπτικό του για την αξιοποίηση της περιοχής.
«Θα πρέπει να γίνουν 2-3 κέντρα διημέρευσης, τα οποία θα αποτελούν εύκολο προορισμό και στα οικονομικά οποιουδήποτε θέλει να περάσει την ημέρα με την οικογένειά του, είτε είναι επισκέπτες-εκδρομείς διαφόρων σχολείων ή διαφόρων άλλων συλλόγων, κλπ. Δηλαδή να είναι ένας χώρος στον οποίο να περνάει κάποιος καλά αλλά δεν θα μένει το βράδυ. Αυτός ο τόπος δεν είναι ούτε για ξενοδοχεία ούτε για οικοτουρισμό. Πρέπει καταρχάς να τον αναδείξουμε, να τον ομορφύνουμε, να τον κρατήσουμε καθαρό και να τον συντηρήσουμε σε πολύ καλή κατάσταση, να είναι πολύ εύκολος στην πρόσβαση και τη φιλοξενία σε ημερήσια βάση. Είναι μεγάλο κτήμα στο πιο όμορφο σημείο του δήμου μας. Ανήκει στην ΕΤΑΔ αλλά θα πρέπει να ακούγεται και η δική μας άποψη και όχι μέχρι τώρα να είμαστε απόντες ως προηγούμενη δημοτική αρχή», επισήμανε.
Οι οικονομικές επιπτώσεις του Προεδρικού Διατάγματος
Στη συνέχεια ο κ. Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στη σύσκεψη που διεξήχθη με τον κ. Παππά στο πνευματικό Κέντρο της Ζαχάρως, όπου και ανέλυσε κυρίως τις οικονομικές επιπτώσεις του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό καθώς ο δήμαρχος Ζαχάρως στάθηκε κυρίως στο όριο δόμησης, που πλέον είναι στα 20 στρέμματα για όποιον θέλει τώρα να χτίσει στην περιοχή, περιορισμός που –όπως είπες- ευνοεί τους έχοντες.
«Ο δήμος Ζαχάρως υφίσταται μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, διότι στα 25.000 στρέμματα, από τον εθνικό δρόμο στο Κλειδί μέχρι το τέλος της Ηλείας στη Νέδα, απαγορεύονται πια να γίνουν επενδύσεις σοβαρές. Μπορεί να χτίσει κάποιος ένα σπίτι 200 τμ σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων, εφόσον ο ιδιοκτήτης του το έχει στην κατοχή του πριν από τις αρχές Οκτωβρίου του 2018. Αν οποιοσδήποτε αγοράσει ένα κτήμα, χρειάζεται πλέον σε αυτή την περιοχή να είναι τουλάχιστον 20 στρέμματα για να φτιάξει ιδιόκτητη κατοικία 200 τ.μ. Το παράλογο -και βάζει πολλούς σε σκέψη, και τον κύριο Παππά- είναι ότι κάποιος με πολλά χρήματα στη διάθεσή του μπορεί να κατασκευάσει στα 20 στρέμματα μονάδα τεσσάρων ή πέντε αστέρων μέχρι 120 κλίνες. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία πολύ μεγάλη διαφορά στην έκταση των οικοδομήσιμων τετραγωνικών μέτρων» εξήγησε και ακολούθως σχολίασε τη ρητορική που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τις καταδίκες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Να μην εκφοβίζεται ο κόσμος ότι δήθεν έχει καταδικαστεί η Ηλεία και ότι απειλείται με πρόστιμο 15-20 εκατ. ευρώ – ακούστηκαν και 200 εκατ., πράγματα τελείως ανακριβή. Δεν υπάρχει καμιά καταδίκη μέχρι τώρα για την Ηλεία, ούτε καν καταγγελία. Υπάρχει μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία λέει παραινετικές συμβουλευτικές οδηγίες για την περιοχή της Ελαίας, στη Μεσσηνία», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι πλέον έχει σταματήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών και η αγοραστική κίνηση σε μια περιοχή που κάποτε είχε τα πιο ακριβά ακίνητα.
«Δεν θα ξεκολλήσει η Ηλεία από την τελευταία θέση ανάπτυξης αν αξιοποιείται μόνο το κομμάτι από τον Αλφειό ως την Αχαΐα. Είναι τραγικό για ένα όμορφ και εύφορο τοπίο να είναι μέρος παραγωγής μεταναστών, να φεύγουν φηλαδή τα παιδιά μας για να βιοποριστούν.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]