FOLLOW US: facebook twitter

Κοσμοσυρροή στην παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Δεμερτζή «Από τη Μικρά Ασία στη ΓΛΥΦΑ – 100 χρόνια ιστορίας» στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Ημερομηνία: 15-11-2022 | Συντάκτης:

Διοργάνωσε ο δήμος Πηνειού

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ιστορικού και επιβλητικού Μεγάρου της Παλαιά Βουλής (Εθνικό ιστορικό Μουσείο), πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα από τον δήμο Πηνειού, η παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού και συγγραφέα  Νίκου Δεμερτζή με καταγωγή από την Γλύφα «Από τη Μικρά Ασία στη ΓΛΥΦΑ – 100 χρόνια ιστορίας».

Για το βιβλίο μίλησαν ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Παν. Ιωαννίνων Γιώργος Νικολάου, η ιστορικός και συγγραφέας Μαρία Χατζηχριστοδούλου και ο συγγραφέας. Στην αφήγηση ήταν η Μαρία Πέττα και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πηνειού Δημήτρης Βασιλόπουλος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, η Αντιπρόεδρος της Β/μιας Σχ. Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Καλλιθέας Ευσεβία Κοσμίδου και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, μέσω επιστολής που διάβασε ο συντονιστής της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από Μικρασιάτικα τραγούδια που έπαιξαν μαθητές του Μουσικού σχολείου Αλίμου, σε μουσική διδασκαλία Θάνου Θεοδωρόπουλου και χόρεψαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας και χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας “το Χοροστασιό”, σε διδασκαλία του Φίλιππου Μπουκουβάλα.

Στους παρευρισκόμενους διανεμήθηκε δωρεάν το βιβλίο, από το Δήμο Πηνειού Ηλείας-Ν.Π. Πολιτισμού, που το εξέδωσε και υποστήριξε την παρουσίασή του, στο πλαίσιο των δράσεών του για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όλη η εκδήλωση καλύφθηκε από το διαδικτυακό κανάλι “Ο Ρεπόρτερ της Καλλιθέας” και πολύ σύντομα θα ανέβει στο YOUTUBE. Έτσι όσοι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το κέντρο της Αθήνας, που ήταν κλειστό λόγω του Μαραθωνίου, αλλά και οι Ηλείοι συντοπίτες του κ Δεμερτζή, θα τους δοθεί η δυνατότητα να την παρακολουθήσουν!

Ο συγγραφέας Ν. Δεμερτζής, πρόσφυγας τρίτης γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Γλύφα της Ηλείας με το βιβλίο αυτό αναφέρεται στους προγόνους του που γεννήθηκαν στη Μ. Ασία και ξεριζώθηκαν το 1922, αναδεικνύοντας το βίωμα σε ιστορία παραδίδοντας την στις επόμενες γενιές, απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο τα όσα καταγράφει στο βιβλίο.  Αποδίδει φόρο τιμής σε αυτούς που με αγώνα, μόχθο και χαλύβδινη θέληση κατάφεραν να ριζώσουν στη νέα τους πατρίδα .Αφηγείται όχι μόνο τα ακούσματα των παππούδων και συγχωριανών του αλλά ταυτόχρονα μας παραθέτει μαρτυρίες ,πηγές ,τεκμήρια μιας συλλογικής μνήμης. Αναδεικνύοντας τις μικρές ιστορίες παρουσιάζει τα βιώματα των πονεμένων Μικρασιατών αγγίζοντας τις πληγές μιας κοινωνίας που μετέτρεψε το σπαραγμό και τον πόνο σε διαρκή αγώνα δημιουργίας και προκοπής.

Στην αρχή του βιβλίου ο συγγραφέας παραθέτει τα γεγονότα, τις αιτίες και τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στη συνέχεια αναφέρεται:
· Στις περιοχές προέλευσης των πρώτων προσφύγων που προέρχονται από έξι διαφορετικά σημεία της Μικράς Ασίας και την κατάσταση που επικρατούσε εκεί, πριν το ξεριζωμό τους.
·  Στη δημιουργία του συνοικισμού και τις συνθήκες του ερχομού τους, αφού πρώτα δοκίμασαν, ανεπιτυχώς, την τύχη τους σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας
·  Στον αγώνα επιβίωσης, τα πρώτα χρόνια, τα οποία χαρακτηρίζει ως πέτρινα
·  Στη στροφή στις νέες καλλιέργειες
·  Στην τουριστική ανάπτυξη και άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων
·  Στην πορεία του χωριού τη νέα χιλιετία του 2000
 Στην παραλία της Γλύφας, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης
Στο τέλος, στο παράρτημα, παρατίθενται ιστορικά στοιχεία για το Μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας, τη σχέση του με τη Γλύφα και τη συμβολή του στην επανάσταση του 1821

Στην εκδήλωση το παρών πέραν του δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου και του αντιδημάρχου παιδείας Δημήτρη Βασιλόπουλου που είχε και τον συντονισμό της παρουσίασης,  έδωσαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, αυτοδιοικητικά στελέχη του δήμου Πηνειού,  της Ν. Σμύρνης και του δήμου  Καλλιθέας όπως και στελέχη της εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων ο καταγόμενος από το Βαρθολομιό καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Διονύσης Λάππας, από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ο Επιμελητής του, Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν, η Επιστημονική συνεργάτης του, Νατάσσα Κούλη και από το Σύλλογο Γαστουναίων Αθήνας ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ αλλά και αρκετοί Ηλείοι και Γαστουναίοι της Αθήνας, όπως και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων της Αθήνας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia