FOLLOW US: facebook twitter

Κορυφαίοι ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο την Κυριακή στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 16-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

sinedrio-maths-poster

Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών «Κόμβοι στην Ελλάδα 2016» 17-23 Ιουλίου στη Δ.Ο.Α.

  • Διοργάνωση από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

Ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο, θα βρεθούν την Κυριακή και έως τις 23 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία όπου θα διεξαχθεί το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών «Knots in Hellas 2016- Κόμβοι στην Ελλάδα 2016» που διοργανώνουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σύνεδροι, θα είναι διακεκριμένοι κορυφαίοι επιστήμονες απ’ όλες τις Ηπείρους, από την Ινδία, το Πακιστάν, την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αφρική και τη Σαουδική Αραβία και αλλού, αλλά και Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, θα ανακοινώσουν τα τελευταία αποτελέσματα των ερευνών τους, πάνω στο αντικείμενο που ασχολούνται και είναι οι κόμβοι ως μαθηματικά αντικείμενα με στόχο την ταξινόμηση τους.

lampropoulou-sinedrio-maths

Η κ. Σοφία Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Μαθηματικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Τοπολογία χαμηλών διαστάσεων και εφαρμογών, και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου, μίλησε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το σπουδαίο αυτό συνέδριο. «Στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο που ασχολούνται με αυτά τα θέματα ερευνητικά, διακεκριμένους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως έως απλούς μεταπτυχιακούς φοιτητές, να ανακοινωθούν τελευταία αποτελέσματα της δουλειάς των ερευνητών και να υπάρχει και υπάρχει και μια συνεργασία, αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ερευνητές. Επίσης, να ανοιχτούμε περισσότερο στις εφαρμογές που έχει αυτή η περιοχή. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι ο νομπελίστας Vaughan Jones, ο οποίος θα μιλήσει την Κυριακή μετά την εναρκτήρια τελετή. Άλλοι προσκεκλημένοι διάσημοι είναι ο Colin Adams, ο οποίος έχει γράψει τη Βίβλο για τους Κόμβους καθώς επίσης και  ο Louis Kauffman που έχω μεγάλη τιμή να είμαι συνεργάτης του πολλά χρόνια ο οποίος θεωρείται η κορυφή στην περιοχή αυτή».

Το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών, θα ξεκινήσει το απόγευμα της Κυριακής στις 5.15 με χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, εκπροσώπους της Μαθηματικής Εταιρείας και από το παράρτημα Ηλείας αλλά και από τον Διευθυντή της Δ.Ο.Α. με θέμα τη Διάδοση των Αξιών του Ολυμπισμού.

Θα ακολουθήσει ομιλία από την κ. Λαμπροπούλου για τη ζωή και το έργου του αείμνηστου Μαθηματικού Χρήστου Παπακυριακόπουλου, ενός σπουδαίου Μαθηματικού που εργάστηκε στην τοπολογία χαμηλών διαστάσεων και στην μελέτη των τρισδιάστατων χώρων τη δεκαετία του ΄60-΄70 και μάλιστα μετ’ έπειτα διάσημοι Μαθηματικοί «πάτησαν στο έργο του» λύνοντας πολλά σπουδαία προβλήματα όπως το λίμα του Den  που ήταν ανοιχτό από το 1914.

«Το συνέδριο απευθύνεται σε ειδικούς από όλο τον χώρο, σε επιστήμονες, ερευνητές που ασχολούνται στην συγκεκριμένη περιοχή. Το μεγαλύτερο ανοιχτό πρόβλημα της τοπολογίας ανοιχτών διαστάσεων αυτή τη στιγμή είναι να ταξινομήσουμε τα αντικείμενα. Σαν μαθηματικά αντικείμενα ακόμα δεν έχουν ταξινομηθεί, ξέρουμε ότι είναι άπειρά και δεν ξέρουμε τον τρόπο που θα μπορέσουμε να τα ταξινομήσουμε πλήρως δίνοντας τον πλήρη κατάλογο. Εάν έχω ένα πολύ μπερδεμένο κουβάρι στα χέρια μου, να μου πει κάποιος ότι είναι αυτός ο κόμπος και είναι στην λίστα μας ο συγκεκριμένος κόμπος. Οι κόμποι είναι άπειροι και έχουν αναπτυχθεί εργαλεία, μαθηματικά που να μπορούμε να ξεχωρίσουμε πάρα πολλά ζευγάρια. Εάν έχουμε δύο μπερδεμένα ζευγάρια να μπορούμε να πούμε ίδιοι ή όχι. Εάν μπορούμε να πούμε για ζευγάρια εάν οι κόμβοι είναι ίδιοι ή όχι θα έχουμε λύσει το πρόβλημα της ταξινόμησης» κατέληξε η κ. Λαμπροπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot