FOLLOW US: facebook twitter

Κορυφαίο Διεθνές Συνέδριο στα Λεχαινά για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα

Ημερομηνία: 19-05-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός
Προετοιμάζεται από τώρα για την επόμενη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Λεχαινίτη συγγραφέα
-Από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών & την Δημοτική Βιβλιοθήκη υπό την αιγίδα του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων διεθνούς κύρους

Ένα Διεθνές Συνέδριο για τον μεγάλο Λεχαινίτη συγγραφέα Ανδρέα Καρκαβίτσα με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατό του το 2022, συνδιοργανώνουν υπό την αιγίδα του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών και η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχοντας εξασφαλίσει από τώρα στην Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων διεθνούς κύρους. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Λεχαινά, την γενέτειρα του Αντρέα Καρκαβίτσα, από  4-6 Νοεμβρίου 2022, με θέμα  «Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και η εποχή του. Λογοτεχνία, Γλώσσα, Πολιτική». Στόχος των διοργανωτών να τιμήσουν το έργο του που σημάδεψε το τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού. Καθώς ο Καρκαβίτσας έχει καταξιωθεί από τη φιλολογική κριτική ως ένας σημαντικός λογοτέχνης της γενιάς του 1880, αν και παρατηρείται υποχώρηση της μελέτης του έργου του στη σχολική εκπαίδευση, και επειδή υπάρχουν αρκετές πτυχές της συγγραφικής του δράσης που δεν έχουν έως τώρα ερευνηθεί συστηματικά, ήρθε η ώρα για να γίνει επανεκτίμηση του έργου του υπό το φως των νέων επιστημονικών προσεγγίσεων.

Επιστημονική επιτροπή με αλφαβητική σειρά

 1. Λάμπρος Βαρελάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ.
 2. Roderick Beaton, Emeritus Koraes Professor of Modern Greek and Byzantine History, Language and Literature Department of Classics King’s College London.
 3. Λιάνα Γιαννακοπούλου, Senior research Fellow, Faculty of Modern and Medieval Languages and Linguistics, University of Cambridge.
 4. Γεωργία Γκότση, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
 5. Johanna Hanink, Associate Professor of Classics, Brown University.
 6. Διονύσης Κράγκαρης, νομικός, λογοτέχνης.
 7. Peter Mackridge, Emeritus Professor of Modern Greek, Faculty of Medieval and Modern Languages, University of Oxford.
 8. Ουρανία Πολυκανδριώτη, Διευθύντρια ερευνών Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε),
 9. ΔημήτρηςΤζιόβας, Professor of Modern Greek Studies, Centre for Byzantine, Ottoman and Modern Greek Studies, University of Birmingham.
 10. Ανδρέας Φουσκαρίνης, φιλόλογος, ποιητής.
 11. Χρίστος Χατζηιωσήφ, Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης.
 12. Δημήτρης Ψυχογιός, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.
 13. Ελένη Ψυχογιού, λαογράφος, ερευνήτρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου

 1. Ο Καρκαβίτσας και η εποχή του (ιστορικό και πολιτισμικό περίγραμμα):

Ζητούμενο είναι να δοθεί το ιστορικό περίγραμμα της εποχής κατά την οποία έδρασε ο Καρκαβίτσας.

 1. Ο Καρκαβίτσας ως λογοτέχνης
 2. Ο Καρκαβίτσας και το γλωσσικό ζήτημα:

Η εμπλοκή του Καρκαβίτσα στο γλωσσικό ζήτημα, η επιλογή της δημοτικής γλώσσας για τη συγγραφή των έργων του υπό την επίδραση του έργου του Γιάννη Ψυχάρη Το Ταξίδι μου το 1888, η συμμετοχή του σε συλλόγους, όπως «Γλώσσα και Ζωή»(1905) και «Εκπαιδευτικός Όμιλος»(1910), αποτελούν πεδία που δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς και δεν έχει διαπιστωθεί κατά συνέπεια η επίδραση της επιλογής του γλωσσικού οργάνου στην ποιότητα του λογοτεχνικού του έργου.

 1. Ο Καρκαβίτσας και η πολιτική:

Η σχέση του Καρκαβίτσα με την πολιτική είναι ένα πεδίο εντελώς ανεξερεύνητο. Θέματα που μπορούν να μελετηθούν είναι το ενδιαφέρον του για το 1821, η πίστη του στο ελληνικό έθνος, η επίδραση που άσκησε στο έργο και στην προσωπικότητά του ο πόλεμος του 1897, η στάση του απέναντι στα πολιτικά φαινόμενα της εποχής του όπως διαφαίνεται μέσα από το έργο του, η εμπλοκή του στο Κίνημα στο Γουδί, η στάση του στο Διχασμό στο πλευρό του βασιλιά και οι αντιβενιζελικές του πεποιθήσεις.

 1. Τα Ταξιδιωτικά του Καρκαβίτσα
 2. Ο Καρκαβίτσας ως συγγραφέας σχολικών εγχειριδίων

Αυτό το εγχείρημα αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της διηγηματογραφίας του. Είναι ένα πεδίο που παραμένει εντελώς άγνωστο και αποκαλύπτει την ικανότητα του Καρκαβίτσα να απευθύνεται με το λογοτεχνικό του έργο και σε μικρότερες ηλικίες.

 1. Τα λαογραφικά στοιχεία στο έργο του Καρκαβίτσα
 2. Η συνομιλία με τους ομοτέχνους του:

Η σχέση του Καρκαβίτσα, λογοτεχνική και φιλική, με τους ομοτέχνους του, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Κωστής Παλαμάς, ο Αλέξανδρος Πάλλης, που υπήρξε γενναίος χρηματοδότης των δημοτικιστών, δεν έχει μελετηθεί. Για παράδειγμα, πολύ σημαντική υπήρξε η φιλία του με τον Κώστα Χατζόπουλο, η οποία, επίσης,δεν έχει επαρκώς ερευνηθεί.

 1. Η γυναίκα στο έργο του Καρκαβίτσα
 2. Η αρχαιότητα στο έργο του Καρκαβίτσα

Ο Καρκαβίτσας εντασσόμενος στο κίνημα του δημοτικισμού θα ενδιαφερθεί περισσότερο για τη βυζαντινή εποχή και την περίοδο της Τουρκοκρατίας και θα αποκηρύξει την αρχαιότητα, η οποία, όμως, δεν απουσιάζει από το έργο του, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στη νουβέλα του ο Αρχαιολόγος.

 1. Η σχέση του Καρκαβίτσα με τα Λεχαινά και τον Κάμπο της Ηλείας:

Η σχέση του Καρκαβίτσα με τον γενέθλιο τόπο υπήρξε αμφίδρομη και διηνεκής. Θα άξιζε να μελετηθούν οι επιδράσειςστο έργο του, οι εκδηλώσεις που αφιερώθηκαν στο πρόσωπό του, οι φορείς και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε αυτές, καθώς και οι επίγονοι στο Ηλειακό λογοτεχνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

 1. Η πρόσληψη του Καρκαβίτσα

Στις 11 Ιανουαρίου 2020 ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών οργάνωσε παρουσίαση του graphicnovel του Ζητιάνου του Ανδρέα Καρκαβίτσα από τον Κανέλλο Cob. Αυτή η ευκαιρία αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για το έργο του Καρκαβίτσα και μας οδήγησε στην επιλογή αυτής της θεματικής,για να αναζητηθεί η  επίδρασή του σε σύγχρονους συγγραφείς, αλλά και δημιουργικές μεταπλάσεις του έργου του και μεταφορές των κειμένων του σε άλλες μορφές τέχνης (comics, θέατρο, τηλεόραση).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων