Κορωνοϊός: Κάλπασε ο ιός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα – 125 νεκροί και 8.222 κρούσματα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118077″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει προβληματισμό και φόβο, αφού τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 125 θάνατοι και 8.222 κρούσματα.
Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να γίνει άμεσα ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς το Σύστημα Υγείας έχει ξεκινήσει να πιέζεται, αφού 78 άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίστηκε «μαύρος μήνας», καθώς από τους 391 θανάτους συνολικά στη χώρα, οι 125 σημειώθηκαν τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Τις πρώτες 24 ημέρες του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είχαν καταγραφεί 101 θάνατοι, ενώ μέσα στην τελευταία εβδομάδα του μήνα εκτοξεύτηκε ο αριθμός των θυμάτων, αφού 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι χειρότερες ημέρες ήταν η 17η και η 24η Σεπτεμβρίου, καθώς 18 (9 + 9) άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή χτυπημένοι από τον κορωνοϊό. Οι δύο ημερομηνίες που ταρακούνησαν τις Αρχές και την κοινωνία ήταν αυτές που ο αριθμός των κρουσμάτων πέρασε το φράγμα των 400. Στις 21 Σεπτεμβρίου, με ρεκόρ κρουσμάτων, καταγράφηκαν 453 κρούσματα κορωνοϊού και στις 29 Σεπτεμβρίου 416. Πρωταθλήτρια βέβαια στα κρούσματα είναι η Αττική, καθώς τις ημέρες του Σεπτεμβρίου γινόταν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Το να μην διορθώνεις τα λάθη σου είναι το μεγαλύτερο λάθος
Κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη, ασφαλώς έγιναν υπερβολές, αστοχίες και λάθη. Και από την κυβέρνηση και από τους ειδικούς. Όμως, ήταν αναμενόμενα, αφού για πρώτη φορά αντιμετωπίζαμε τέτοιο φαινόμενο. Επιπλέον, η γενικά καλή αντιμετώπιση του προβλήματος μετρίασε ή και «εξαφάνισε» λάθη.
Δυστυχώς, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Και το βλέπουμε τώρα, στη δεύτερη φάση της πανδημίας, η οποία μπορεί να μην έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Δεν είναι μόνον η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και η σημαντική αύξηση των θανάτων και των νοσηλευομένων. Εξίσου ανησυχητικές είναι οι διαφαινόμενες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών και της κυβέρνησης, αλλά και μέσα στις τάξεις των ειδικών για διάφορα θέματα που έχουν ανακύψει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Διάφοροι ειδικοί και «ειδικοί» λένε άλλα τη μία ημέρα και άλλα την άλλη και σπέρνουν στην καλύτερη περίπτωση σύγχυση και στη χειρότερη ανησυχία σε όσους τους ακούνε.
Πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα:
Πρώτον, ισχύει η κυβερνητική διαβεβαίωση-και του πρωθυπουργού προσωπικά στα απανωτά μηνύματά του- ότι «ακούνε τους ειδικούς»; Κι αν αυτό ίσχυσε σχεδόν απόλυτα την περασμένη άνοιξη, μήπως δεν ισχύει πλέον;
Δεύτερον, υπήρξαν δημόσιες διαφωνίες επιστημόνων για τη λειτουργία σχολείων με μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά η υπουργός Παιδείας-μολονότι συχνά επικαλείται τις εισηγήσεις των ειδικών- επέτρεψε να υπάρχουν τέτοιες τάξεις.
Τρίτον, στις δημόσιες εμφανίσεις τους ειδικοί, μέλη της Επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση, πρόβαλαν επίμονα την ανάγκη για lockdown στην Αττική. Όμως, ο πρωθυπουργός απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο.
Τέταρτον, άλλοι ειδικοί τροφοδοτούσαν διαρκώς τα μέσα ενημέρωσης με την «πληροφορία» τι θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στους 65ρηδες και άνω, προφανώς χωρίς να συνυπολογίσουν ότι κάτι τέτοιο προσκρούει σε πολλά εμπόδια, ακόμα και συνταγματικά. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση το απέρριψε. Οπότε ανακύπτει το ερώτημα: γιατί διοχετεύονται τέτοια σενάρια; Είναι επίσημες εισηγήσεις ή κάθε μέλος της Επιτροπής λέει την προσωπική του άποψη στα κανάλια, στα οποία, ως γνωστόν, κυριαρχεί ο εντυπωσιασμός συχνά σε βάρος της ουσίας;
Αυτό σημαίνει ότι οι αστοχίες και τα λάθη πρέπει να διορθωθούν. Διότι, σύμφωνα με έναν αφορισμό που αποδίδεται στον Κινέζο φιλόσοφο Κομφούκιο, «το να μην διορθώνει κανείς τα λάθη του είναι το μεγαλύτερο λάθος».
Πηγή: iefimerida.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]