Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων και στο βάθος νέα μέτρα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117636″ img_size=”full”][vc_column_text]Μονόδρομος πλέον θεωρείται η απόφαση λήψης πιο αυστηρών μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας κορονοϊού. Καθολικό lockdown δεν αναμένεται, όμως τα μέτρα θα είναι ένα βήμα πριν από αυτό.
Ο περιορισμός των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού αλλά και η τήρηση της χρήσης μάσκας όπου προβλέπεται, αποτελούν τη βασική μέριμνα αυτή τη στιγμή των υγειονομικών αρχών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η επανάκαμψη της επιδημίας του κορονοϊού. Η μέχρι σήμερα πορεία και συγκεκριμένα η για συνεχώς 6 ημέρες ανακοίνωση τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει ταχύτατη επιδείνωση. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται σχεδόν βέβαιο να εισηγηθεί και νέα μέτρα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέσα σε έξι μέρες με ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων άνω των 100, έχουν συνολικά επιβεβαιωθεί 886 κρούσματα κορονοϊού. Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος και φυσικά πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Πάνω από τα μισά κρούσματα αφορούν στις ηλικίες 18 με 39 ετών και αυτό είναι το σχετικά αισιόδοξο καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί παρά ελάχιστα σοβαρά περιστατικά.
Όμως την ίδια ώρα ένα 8% των νέων μολύνσεων αφορά ηλικίες άνω των 65 ετών που αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες. Γι αυτό και διαπιστώσαμε ότι οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 70%. Βέβαια το απόλυτο νούμερο είναι χαμηλό, στους 22, όμως δεν παύει να προκαλεί ανησυχία για το ΕΣΥ. Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος της Ελλάδας, με εξαίρεση τα μικρά νησιά που να μην υπάρχει κρούσμα.
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ετοιμάζει μια αναλυτικότερη καταγραφή των κρουσμάτων ώστε πλέον με περισσότερα από 5000 επιβεβαιωμένα κρούσματα να γίνει σαφέστερη η εικόνα των ασθενών και ένα σημαντικό ζήτημα είναι να διαπιστωθεί και κατά πόσο ασθενείς που έχουν αναρρώσει έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών υγείας και για ποιο λόγο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να είναι το σύστημα υγείας έτοιμο να δεχτεί την εισβολή του δεύτερου κύματος της επιδημίας, το οποίο με βάση τα τελευταία νούμερα δεν φαίνεται να το αποφεύγουμε. Μετά την αναφορά του κ. Σωτήρη Τσιόδρα την προηγούμενη τρίτη για το δείκτη αναπαραγωγής του ιού (Rt), ο οποίος ανέφερε ότι έχει ξεπεράσει τη μονάδα, κύκλοι της κοινότητας των επιδημιολόγων αναφέρει ότι πια την έχει ξεπεράσει και αν δεν αυστηροποιηθούν τα μέτρα ο δείκτης αυτός θα επιδεινωθεί.
Μην ξεχνάμε ότι το Δεκαπενταύγουστο κορυφώνεται η περίοδος του εσωτερικού τουρισμού και σταδιακά θα αρχίσει και πάλι η επιστροφή στα αστικά κέντρα. Παράλληλα σε περίπου 10 ημέρες θα γνωρίζουμε επίσης καλύτερα την πλευρά της επιδημίας η οποία σήμερα είναι αθέατη. Ο καθηγητής κ. Μόσιαλος έχει μιλήσει έως και για 10πλάσια νέα κρούσματα, κάτι που φαίνεται αν επιβεβαιώνει και τη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι αν δεν ληφθούν πρόσθετοι περιορισμοί το Σεπτέμβριο τα νέα κρούσματα μπορεί να είναι χίλια σε ημερήσια βάση.
Πηγή: news247.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]