FOLLOW US: facebook twitter

Κορονοϊός: Όλα τα νέα μέτρα για τους μισθούς και την απασχόληση με παραδείγματα

Ημερομηνία: 29-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Πώς αποτυπώνεται η προστασία από τις απολύσεις. Ποιοι εξαιρούνται. Για πόσο χρονικό διάστημα δίνονται τα 800 ευρώ. Πώς λειτουργεί η αναστολή

Συνδυαστικά με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας θα μπορεί να εφαρμόζεται από τους εργοδότες το νέο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας (προσωπικό ασφαλείας), που επιτρέπει μειώσεις μισθών έως και 50%. Την ίδια στιγμή επιτρέπεται για τους εργαζόμενους σε αναστολή η τηλεργασία με επιμίσθιο, ώστε ο εργοδότης να μπορεί να συμπληρώνει τα 800 ευρώ της έκτακτης αποζημίωσης έως το 100% του μεικτού μισθού. Η ΚΥΑ για τα “μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα” λόγω της έκτακτης συνθήκης από τα μέτρα για τον κορωνοιό COVID-19 με όλες τις λεπτομέρειες για την αποζημίωση των 800 ευρώ, τη διαδικασία των δηλώσεων και τον μηχανισμό αναστολής συμβάσεων εργασίας δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα, που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της γενικής καραντίνας λόγω κορωνοιού, έχουν κοινή αφετηρία αλλά διαφορετικό χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και η εξέλιξή τους συνδυάζεται με την εξέλιξη της επέλασης του κορωνοιού. Όποιος κάνει χρήση των νέων αυτών πρωτόγνωρων μέτρων ευελιξίας απαγορεύεται να απολύσει. Οι αναστολές των συμβάσεων θα έχουν ανέκληττή και συνεχόμενη διάρκεια 45 ημέρες ανά μισθωτό με χρονικό σημείο έναρξης την περίοδο 21 Μαρτίου έως 20 Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως

  • το επίδομα των 800 ευρώ θα καλύπτει μια χρονική περίοδο 45 ημερολογιακών ημερών, δηλαδή ενάμιση μήνα και
  • η προστασία των μισθωτών απέναντι στις απολύσεις διαρκεί συνολικά 3 μήνες, 45 ημέρες αναστολή σύμβασης και 45 ημέρες μετά την αναστολή.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην επίμαχη ΚΥΑ, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης αναστολής συμβάσεων, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020, οπότε και μπορεί να κάνει χρήση του εν λόγω μέτρου. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά τη λήξη της αναστολής.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος