Κορονοϊός: Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για «ντόμινο» μετά το κρούσμα του 66χρονου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106840″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Σε ετοιμότητα για τη φάση «2» οι υγειονομικές αρχές
Αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα έξαρσης και διασποράς του νέου κορονοϊοϋ Covid-19 στη χώρα, τόσο στην κοινότητα όσο και στο υγειονομικό προσωπικό, μετά τον εντοπισμό του ένατου κρούσματος, του 66χρονου από την Αμαλιάδα καθώς αργά χθες το μεσημέρι επιβεβαιώθηκαν από το Ινστιτούτο Παστέρ ότι είναι θετικά ακόμα 21 δείγματα που είχαν ληφθεί από συνταξιδιώτες του…
Από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης του ένατου κρούσματος σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές, καθώς πρόκειται για το πιο σοβαρό περιστατικό έως τώρα, με ηλικία άνω των 60 χρόνων και με καρδιοπάθεια που τον καθιστά άτομο ευπαθούς ομάδας, αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά σε ό,τι αφορά την έκταση της μετάδοσης.
Μάλιστα, χθες το πρωί ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας πως και η σύζυγός του 66χρονου βρέθηκε θετική στον ιό και νοσηλεύεται σε πολύ καλή κατάσταση. Σημειώνεται πως και οι δύο συμμετείχαν σε ταξίδι με πολλά ακόμα άτομα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο 66χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρή πνευμονία, στο νοσοκομείο του Ρίου.
Την ίδια ώρα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν διασκορπιστεί και σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο, ώστε να εντοπίσουν και να απομονώσουν κρούσματα του ιού που ενδεχομένως κυκλοφορούν μέσα στον κόσμο και διασπείρουν αθόρυβα τη νόσο. Πρόκειται για 54 πολίτες από τις πόλεις της Πάτρας, Αμαλιάδας, Γαστούνης, Πύργου και Ζακύνθου (ενδεχομένως και μέλη των οικογενειών τους) που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο εξωτερικό.
Σε ετοιμότητα για τη φάση «2» του ιού οι υγειονομικές αρχές
Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε, παράλληλα με την αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου από τον νέο κορωνοϊό για τους Ευρωπαίους από «μέτριο» σε «υψηλό», μια νέα έκθεση όπου περιγράφει όλα τα πιθανά σενάρια και τα ανάλογα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
Σύμφωνα με αυτή, η χώρα μας βρίσκεται μεν στη φάση «1», όμως βρίσκεται μία… ανάσα από τη φάση «2» εφόσον τις επόμενες ώρες διαπιστωθεί ότι έχει προκληθεί ντόμινο κρουσμάτων στην Πάτρα. Σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών του Κέντρου, στην πρώτη φάση στόχος είναι να δημιουργούνται τείχη που θα μπλοκάρουν τη διάδοση του SARS-CoV-2 με την άμεση διάγνωση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των στενών επαφών, ώστε τουλάχιστον να καθυστερήσει η εξάπλωση της λοίμωξης.
Εφόσον όμως η χώρα περάσει στη φάση «2» – όπως συνέβη στην Ιταλία, με την ευρεία μετάδοση του Covid-19 από τον έναν άνθρωπο στον άλλον – τότε η αντιμετώπιση και η διαχείριση των κρουσμάτων αλλά και η λήψη μέτρων θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.
Μόνο βαριά περιστατικά
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα, εάν και όταν η χώρα μας περάσει στη φάση «2» ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις ευπαθείς ομάδες.
«Οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειάζεται πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα να αναζητούν ιατρική βοήθεια, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη… Εάν είναι κάποιος πιο σοβαρά, φυσικά και θα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα στη διαλογή, στο νοσοκομείο, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο έγκαιρα και να υποστηριχθεί».
Οι ασθενείς όμως δεν θα νοσηλεύονται πλέον σε θαλάμους αρνητικής πίεσης – πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται αποκλειστικά στη φάση «1» – αλλά σε θαλάμους απομόνωσης ή ειδικούς χώρους, όπου θα απομονώνεται μία ομάδα περιστατικών.
Εν τω μεταξύ, κρίσιμο στοίχημα είναι να μη διασπαρεί ο Covid-19 στο υγειονομικό προσωπικό, σενάριο που όμως φαντάζει σχεδόν αδύνατον. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σχετικές προβλέψεις – έπειτα και από τη σύσταση του ECDC – για την προετοιμασία των νοσηλευτικών μονάδων, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και προσωρινή μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών για την αντιμετώπιση των κενών που προκύπτουν.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]