FOLLOW US: facebook twitter

Κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Ημερομηνία: 14-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να διατηρείται σε επίπεδα άνω των 3.000 για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησε χθες η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία προβλέπουν αυστηρότερη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.00 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί.

Εντός της ημέρας δε, αναμένονται και οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία, με τους λοιμωξιολόγους να προτείνουν την αναστολή λειτουργίας τους, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η κυκλοφορία κατά τις ώρες προσέλευσης και απαχώρησης των μικρών μαθητών.

Πάνω από 3.000 κρούσματα

Το απόγευμα της Παρασκευής, μία εβδομάδα μετά την έναρξη του μέτρου του lockdown, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.038 κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 825 στη Θεσσαλονίκη και τα 697 στην Αττική. Τριψήφιος ήταν ο αριθμός των περιστατικών και στις περιφέρειες της Λάρισας (197), της Πέλλας (148) και της Μαγνησίας (103).

Τα στοιχεία αυτά, υποδεικνύουν ότι πλέον οξύ πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν μόνο η πρωτεύουσα και η συμπρωτεύουσα, αλλά και οι πόλεις της περιφέρειας, των οποίων τα συστήματα υγείας είναι εξ αντικειμένου ασθενέστερα σε σχέση με των δύο μεγάλων αστικών κέντρων.

Στα όριά του το Ε.Σ.Υ.

Περαιτέρω ανησυχία, άλλωστε, προκύπτει κι από τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, οι οποίοι ανέρχονται σε τουλάχιστον 336, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, «καίγοντας» ήδη τις εφεδρείες τους.

Σε επόμενο στάδιο, εξάλλου, αναμένεται να υπάρξει συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στη νοσηλεία των ασθενών Covid, ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν μεγάλοι κλειστοί χώροι για την εγκατάσταση κλινών κορωνοϊού, ιδίως σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Όσον αφορά δε, τους θανάτους του τελευταίου 24ωρου, αυξήθηκαν κατά 38, ανεβάζοντας τον θλιβερό αριθμό των νεκρών σε 997, μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 1.000.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Χθες το βράδυ, παράλληλα, τέθηκε σε ισχύ και η νέα δέσμη μέτρων, η οποία προβλέπει αυστηρότερη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 5.00.

Οι πολίτες, δηλαδή, μπορούν να κυκλοφορήσουν, κατά το επίμαχο διάστημα, μόνο για συγκεκριμένους λόγους:

  • Για λόγους εργασίας: Για μετάβαση προς και από την εργασία η βεβαίωση γίνεται είτε μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ή συμπληρώνοντας το έντυπο «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου», το οποίο υπογράφεται από τον εργοδότη.
  • Για λόγους υγείας: Σ΄ αυτή την περίπτωση οι πολίτες πρέπει να στείλουν sms στο 13033 με τον κωδικό 1.
  • Για συνοδεία κατοικιδίων: Σ’ αυτή την περίπτωση οι πολίτες πρέπει να στείλουν sms στο 13033 με τον κωδικό 6.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος