FOLLOW US: facebook twitter

Kορονοϊoς: Αυξάνεται ανησυχητικά η λίστα με τα σχολεία που κλείνουν λόγω νέων κρουσμάτων

Ημερομηνία: 23-10-2020 | Συντάκτης:

Στα 281 έφτασαν τα κλειστά σχολεία και τμήματα, ενώ οι παιδίατροι προτείνουν η χορήγηση του τεστ να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όσα παιδιά ο γιατρός κρίνει ότι είναι απαραίτητη, είτε δωρεάν, είτε με μερική κάλυψη. Σχετική ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή

Αυξάνεται ανησυχητικά η λίστα με τα σχολεία και τα τμήματα τα οποία κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς σήμερα έφτασαν στα 281 σε ολόκληρη τη χώρα. Η αγωνία εκπαιδευτικών και γονέων έχει φτάσει στο κόκκινο, ενώ πληθαίνουν τα αιτήματα για δωρεάν τεστ στα παιδιά και στους δασκάλους τους. Ταυτόχρονα οι παιδίατροι προτείνουν η χορήγηση του τεστ να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όσα παιδιά ο παιδίατρος κρίνει ότι είναι απαραίτητη, είτε δωρεάν, είτε με μερική κάλυψη.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Πολίχνης, αποφάσισαν να κάνουν αποχή από τα μαθήματά τους καθώς έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα, ενώ τέσσερα τμήματα είναι κλειστά. Οι μαθητές καταγγέλλουν ότι καθημερινά εμφανίζονται παιδιά με συμπτώματα και ζητούν από τον ΕΟΔΥ να προχωρήσει σε δωρεάν τέστ καθώς οι οικογένειες τους δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στο κόστος. Τοπικοί παράγοντες έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τη διασπορά του ιού στον μαθητικό και ευρύτερα νεανικό πληθυσμό, ενώ καταγγέλλουν πως τα ισχύοντα πρωτόκολλα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

Σχετική ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή και 11 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, με την διαπίστωση ότι «το κόστος του τεστ για τον Covid – 19 καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους οι οικογένειας των μαθητών προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο τους όχι μόνο εάν έχουν νοσήσει με κορονοϊό αλλά και μετά από ένα απλό κρυολόγημα. Αν υποθέσουμε ότι μία οικογένεια έχει δύο με τρία παιδιά τα οποία είναι πιθανό να νοσήσουν τέσσερις με πέντε φορές τον χειμώνα (με την τιμή του τεστ να κυμαίνεται από 80 έως 150 ευρώ), τότε το κόστος γίνεται δυσβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι: Τόσο οι Παιδίατροι (μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών) όσο και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων επισημαίνουν σειρά προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή στην πράξη των οδηγιών του ΕΟΔΥ προς τις σχολικές μονάδες και αφορούν στη διαχείριση παιδιών με κρούσμα ή που εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη Covid-19.Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ:

1.Εάν ένα παιδί εμφανίσει πυρετό, βήχα, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα χαρακτηρίζεται ως ύποπτο κρούσμα και οι παιδίατροι είναι αναγκασμένοι να το παραπέμψουν για μοριακό τεστ. Δεν διασαφηνίζεται όμως το πού θα στέλνουν αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα γίνει στις περιπτώσεις που οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά και δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι γιατί πρέπει να πάνε στην εργασία τους με φυσική παρουσία. Το κόστος αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 600 Ευρώ, με τη μέση ελληνική οικογένεια να είναι αδύνατον να το καλύψει, ειδικά σήμερα κάτω από τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Οι δημόσιες δομές (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) στις οποίες θα μπορούσαν οι γονείς να κάνουν το τεστ δωρεάν έχουν ήδη κατακλειστεί από πολίτες με την αναμονή να είναι πολύωρη. Επίσης, στα ΚΥ γίνονται τεστ μόνον σε όσους θεωρούνται στενή επαφή με θετικό κρούσμα και όχι σε όσους παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα. Οι Παιδίατροι προτείνουν η χορήγηση του τεστ να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όσα παιδιά ο παιδίατρος κρίνει ότι είναι απαραίτητη, είτε δωρεάν είτε με μερική κάλυψη.

Πηγή: ethnos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος