FOLLOW US: facebook twitter

Κορονοϊός: Από 60% – 80% ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου ιού, σύμφωνα με κορυφαίο επιδημιολόγο

Ημερομηνία: 12-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105364″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να φτάσει, αν δεν ελεγχθεί, η επιδημία του νέου ιού 2019-nCoV, προειδοποιεί κορυφαίος επιδημιολόγος, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Μετά την πρόσφατη παραδοχή του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγέσιους ότι «δεν βλέπουμε ίσως παρά την κορυφή του παγόβουνου», ο καθηγητής Γκάμπριελ Λιουνγκ (Gabriel Leung) επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι το σημαντικότερο θέμα είναι ο υπολογισμός του μεγέθους και του σχήματος του παγόβουνου.

Από την στιγμή που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι κάθε άτομο που έχει μολυνθεί, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 2,5 άλλους ανθρώπους, αυτό ανεβάζει το ποσοστό του κινδύνου μετάδοσης σε 60%-80%.

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός», τόνισε ο Λιουνγκ, ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο και μετέβη στη Γενεύη για συνέδριο του ΠΟΥ. Παράλληλα, εκτιμά ότι μολονότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό θνησιμότητας είναι μόλις στο 1%, ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί μαζικά, δεδομένου ότι στις παρούσες επίσημες εκτιμήσεις δεν υπολογίζονται τα ηπιότερα κρούσματα της νόσου.

Σύμφωνα με τον Λιουνγκ, δύο είναι τα μείζονα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους ειδικούς αυτή τη στιγμή – και αυτά θα θέσει και στο συνέδριο. Αφενός ποια είναι η κλίμακα εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως και αφετέρου εάν τα δραστικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την Κίνα θα πρέπει να υιοθετηθούν και από άλλες χώρες.

Εκ των κορυφαίων ειδικών με ειδίκευση στους κορονοϊούς και σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του SARS, το 2002 – 2003, ο Λιουνγκ συνεργάζεται με άλλους κορυφαίους επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΠΟΥ μίλησε σήμερα για «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο» και απηύθυνε έκκληση στις χώρες, να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.

Συνέδριο στον ΠΟΥ με ζητούμενο γρήγορα διαγνωστικά τεστ, εμβόλια και φάρμακα

«Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, η επιδημία παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους, στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της Γενεύης, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί.

Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κορονοϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 42.708 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 1.017 θάνατοι, σύμφωνα με τον Γκεμπρεγέσιους.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προέλευση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της πόλης Γουχάν στην Κίνα που πουλούσε άγρια ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών», υπογράμμισε. «Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία, χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες)», πρόσθεσε. AP Photo/Ng Han Guan

Κορύφωση της επιδημίας το Φεβρουάριο προβλέπει το Πεκίνο

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στον νέο ιό, ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η επιδημία στην Κίνα μπορεί να φθάσει στο αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί, πριν υποχωρήσει.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Τζονγκ Νάνσαν, κορυφαίος επιδημιολόγος που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2003, δήλωσε ότι η κατάσταση σε κάποιες επαρχίες ήδη βελτιώνεται, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται και πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη βασίζεται σε μοντέλα και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς και στις ενέργειες της κυβέρνησης.

«Άρα, υποθέτουμε ότι ίσως να φθάσει στο αποκορύφωμα ενδεχομένως στα μέσα ή στο τέλος αυτού του μήνα, του Φεβρουαρίου…και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί κάπως ή κάτι τέτοιο, και μετά να υποχωρήσει», δήλωσε ο Τζοννγκ Νάνσαν.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα μέτρα περιορισμού στη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, είναι απαραίτητα και η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μόνιμη απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων. Χρειάζεται επίσης να βελτιώσει τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των ασθενειών ή ακόμα και να συστήσει ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot