FOLLOW US: facebook twitter

Κορωνοϊός: Ανέφικτη η ανοσία της αγέλης

Ημερομηνία: 11-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

«Η ανοσία της αγέλης είναι μια μυθική έννοια», δήλωσε χθες ο καθηγητής σερ δρ Αντριου Πόλαρντ, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford Vaccine Group). Απευθυνόμενος στη διακομματική επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για την COVID, ο καθηγητής Πόλαρντ επισήμανε ότι η παγκόσμια επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» καταρρίπτει την προσέγγιση της ανάπτυξης ανοσίας της αγέλης ως στόχου της εμβολιαστικής εκστρατείας. «Η ανοσία της αγέλης είναι ανέφικτη, επειδή η “Δέλτα” μπορεί να προσβάλει ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμός αναμφίβολα επιβραδύνει τη διαδικασία μετάδοσης, αλλά δεν σταματά την εξάπλωσή της, και όποιος παραμένει ανεμβολίαστος κάποια στιγμή θα κολλήσει», τόνισε.

Ο καθηγητής Πόλαρντ ταυτόχρονα προέβλεψε ότι μελλοντικά θα εμφανιστούν μεταλλάξεις ακόμα πιο ανθεκτικές στα εμβόλια. Την ίδια άποψη, άλλωστε, μοιράζεται και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας Πολ Χάντερ, ο οποίος, μιλώντας στην ίδια επιτροπή, χαρακτήρισε την εμφάνιση τέτοιων μεταλλάξεων «εντελώς αναπόφευκτη». Στη Βρετανία, το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και η κυβέρνηση ήδη δρομολογεί τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης, ίσως από τον Σεπτέμβριο.

Η διάχυτη ανησυχία γίνεται εντονότερη και στην Κίνα. Παρά τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «μηδενικής ανοχής στην COVID», ακόμα δεν έχει καταφέρει να ελέγξει την έξαρση της πανδημίας, η οποία πυροδοτείται από τη μετάλλαξη «Δέλτα». Τη Δευτέρα καταγράφηκαν στη χώρα 143 νέα κρούσματα, τα περισσότερα από την 20ή Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Το Πεκίνο τιμώρησε τουλάχιστον 47 αξιωματούχους, επικεφαλής τοπικών κυβερνήσεων, νοσοκομείων, αεροδρομίων και υγειονομικών επιτροπών, κατηγορώντας τους για πλήρη ανικανότητα και αμέλεια στον έλεγχο της εξάπλωσης της «Δέλτα».

H κατακόρυφη αύξηση των λοιμώξεων στην Κίνα έθεσε εκ νέου εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα των εγχώριων εμβολίων. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η απουσία μελετών της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας Sinopharm και της ιδιωτικής Sinovac σχετικά με την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλιά τους έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο τη στιγμή που άλλα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) αποδείχθηκαν λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης. Ανώτατοι αξιωματούχοι των κινεζικών υγειονομικών υπηρεσιών, πάντως, επιμένουν ότι τα σκευάσματα προσφέρουν ικανοποιητική προστασία.

Στις ΗΠΑ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των μελών των ενόπλων δυνάμεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος, άλλωστε, όταν κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υπαλλήλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, είχε ζητήσει από τους επικεφαλής του Πενταγώνου να εξετάσουν πώς θα εφαρμόσουν το μέτρο και στο στράτευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 30% των Αμερικανών παραμένει ακόμα και σήμερα ανεμβολίαστο. Οι νέες λοιμώξεις διπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ξεπερνώντας καθημερινά τις 124.000. Εχουν, δηλαδή, φτάσει στα υψηλότερα ποσοστά μετά τον Φεβρουάριο. Ηδη τα νοσοκομεία σε περιοχές με μικρή εμβολιαστική κάλυψη έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με COVID.

Τέλος τα δωρεάν τεστ

Στη Γερμανία η κυβέρνηση θα σταματήσει τη δωρεάν διάθεση τεστ για COVID, αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, δωρεάν τεστ θα προσφέρονται μόνο σε όσους δεν συνιστάται ο εμβολιασμός, όπως τα παιδιά και οι γυναίκες που κυοφορούν.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος