Κοντέινερ για 2.000 μετανάστες στο Επιτάλιο
Το πλάνο που τέθηκε για την Δομή Φιλοξενίας στην χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΣ
-Αντιρρήσεις από Κώστα Τζαβάρα και Ανδρέα Νικολακόπουλο, οι οποίοι ζήτησαν αντισταθμιστικά οφέλη από την κυβέρνηση
Πλάνο φιλοξενίας περίπου 2.000 μεταναστών με την εγκατάσταση κοντέινερβαρέος τύπου σε ακάλυπτο χώρο 200 στρεμμάτων δίπλα στο παλαιό εργοστάσιο «ΑΙΓΑΙΟΝ» στην περιοχή του Επιταλίου παρουσίασαν σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης στους βουλευτές της Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα και Ανδρέα Νικολακόπουλο, ενόψει της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Από την πλευρά των Ηλείων βουλευτών διατυπώθηκε προβληματισμός για το συγκεκριμένο πλάνο και τις αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και αμφότεροι ζήτησαν επανεξέταση της απόφασης στο πλαίσιο της δικαιότερης κατανομής ανά περιφερειακή ενότητα.
Ο κ. Τζαβάρας διατύπωσε τις έντονες αντιρρήσεις του και ζήτησε την αναθεώρηση του υπάρχοντος σχεδιασμού, κάνοντας λόγο για άνιση και άδικη κατανομή που επιβαρύνει την Ηλεία δυσανάλογα σε σχέση με άλλους νομούς, καθώς είναι άδικο να καλύψει η Ηλεία το 1% που αναλογεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο Ηλείος βουλευτής και πρώην υπουργός ανέφερε ότι η Ηλεία φιλοξενεί ήδη 5.000 μετανάστεςστην περιοχή της Μανωλάδας και περίπου 300 πρόσφυγες στην περιοχή της Μυρσίνης, τη στιγμή που σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στη γειτονική Αχαΐα, που είναι η έδρα της Δυτικής Ελλάδας και μεγαλύτερος νομός της Πελοποννήσου, δεν προβλέπεται η κατασκευή ειδικών δομών φιλοξενίας μεταναστών.
Παράλληλα, ο κ. Τζαβάρας μετέφερε στους παριστάμενους υπουργούς τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του Επιταλίου και του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, καθώς και το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Πύργου από τις 7 Δεκεμβρίου, με το οποίο εκφράστηκε η αντίθεση στην κατασκευή δομής Φιλοξενίας Μεταναστών στην περιοχή.
«Κατέθεσα τις αντιρρήσεις μου και ζήτησα επανεξέταση της απόφασης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης στην κατανομή των μεταναστών. Η Ηλεία θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, διότι ήδη φιλοξενεί περίπου 5.000 μετανάστες στην περιοχή της Μανωλάδας, οι οποίοι κατοικούν ουσιαστικά σε γκέτο και έχουν επιβάλει μια καινούρια, δυσμενή συνθήκη για τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Επίσης ο νομός μας έχει ήδη υποδεχθεί πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις της Μυρσίνης, αποδεικνύοντας τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Η Ηλεία καλείται να επωμιστεί επιπλέον βάρος που δεν της αναλογεί, τη στιγμή που η Αχαΐα και ολόκληρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν προβλέπεται να φιλοξενήσουν κανέναν μετανάστη», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.
Αναγκαία τα αντισταθμιστικά οφέλη
Επίσης τόσο ο κ. Τζαβάρας όσο και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος επισήμαναν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι πριν από οποιαδήποτε νέα κυβερνητική εξαγγελία που θα επηρεάζει την τοπική κοινωνία, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ξεκαθαριστεί και να παρουσιαστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, που είναι εξίσου σοβαρό και καθοριστικό για το μέλλον της Ηλείας.
«Δεν υπάρχει οριστική απόφαση. Εξετάζονται όλα τα σενάρια. Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα που η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει και πρέπει να στηριχθεί, πάντα στο πλαίσιο μιας δίκαιης αντιμετώπισης όλων των περιοχών. Μετέφερα τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των συμπολιτών μου σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου που έχει επιλεγεί για τη φιλοξενία μιας τέτοιας δομής και θεωρώ ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και σε κάθε περίπτωση να δοθούν στην Ηλεία τα αναγκαία ανταποδοτικά οφέλη.