Θ. Κονδύλης: «Η περιοχή χρήζει μελέτης γιατί είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου»!
Ο Θοδωρής Κονδύλης MSc Φυσ.Κατα/φών για το ξαφνικό πλημμυρικό φαινόμενο στο Πλουτοχώρι
Την δική του θέση σε σχέση με το πλημμυρικό φαινόμενο στο Πλουτοχώρι του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων που στοίχησε τη ζωή ενός ζευγαριού- αν και ο 45χρονος ακόμα αγνοείται- εξέφρασε με ανάρτησή του στα social media, ο Θοδωρής Κονδύλης, αξιωματικός του ΠΣ και MSc Φυσ.Κατα/φών, διαχειριστής της ιστοσελίδας ileiakairos.
Ο κ. Κονδύλης συνέστησε την προσοχή των υπεύθυνων τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή χρήζει μελέτης για προσαρμοστικές παρεμβάσεις, γιατί είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει εκ νέου επανάληψη σε όχι απαραίτητα ακραίες συνθήκες!
Ειδικότερα ο Θοδωρής Κονδύλης ανέφερε:
«Σχετικά με το επεισόδιο ξαφνικής πλημμύρας στο Πλουτοχώρι Κρεστένων της 15ης Ιανουαρίου 2024, καταγράφηκαν από 40 έως 90 χιλιοστά στους πλησιέστερους μετεωρολογικούς σταθμούς Πύργου & Ανδρίτσαινας αντίστοιχα σε περίπου ένα 10ωρο. Εκτιμάται ότι το ύψος βροχής πρέπει να κινήθηκε στα επίπεδα της Ανδρίτσαινας. Θα ήταν χρήσιμο η λειτουργία μετεωρολογικού σταθμού στα Κρέστενα. Δυστυχώς η περιοχή δεν έχει κάλυψη.
Ανάλογο επεισόδιο είχε σημειωθεί ξανά στις 26 Ιανουαρίου 2021 ( http://bit.ly/3U67wvZ ), είχε καταγράφει τότε ύψος βροχής από ερασιτεχνικό βροχομετρικό σταθμό στα Καλυβάκια 85,5mm.
Για να εξετάσουμε τους παράγοντες που οδηγούν σε πλημμύρα, ενός επεισοδίου ισχυρής βροχόπτωσης, δεν αρκεί μόνο η βροχομετρική παρατήρηση, χρειάζεται να εξετάσουμε τις γεωλογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, πληθώρα παραγόντων όπως την στερεοπαροχή από τη διάβρωση των ανάντη περιοχών, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις κατά μήκος του υδρογραφικού δικτύου, τα υφιστάμενα έργα και η μεταφορά ογκωδών αντικειμένων από την ταχύτητα των υδάτων.
Η περιοχή χρήζει μελέτης για προσαρμοστικές παρεμβάσεις. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει εκ νέου επανάληψη σε όχι απαραίτητα ακραίες συνθήκες.»