FOLLOW US: facebook twitter

Κόμβος Πολιτικής Προστασίας το αεροδρόμιο Επιταλίου!

Ημερομηνία: 09-10-2020 | Συντάκτης:
Στόχος η εγκατάσταση drone σε συνεργασία με τα τρία Σώματα Ασφαλείας

Σε κόμβο Πολιτικής Προστασίας σχεδιάζει να μετατρέψει το αεροδρόμιο Επιταλίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω της εγκατάστασηςμη Στελεχωμένων Αεροσκαφών (drone), σε συνεργασία με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναπτυξιακής & Κοινωνικής Πολιτικής του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής  Ελλάδας ο αντιπερ/ρχης Ανάπτυξης, Φωκίων Ζαΐμης, η Περιφέρεια σχεδιάζει τη συγκρότηση μηχανισμών παρακολούθησης, πρόληψης και ενημέρωσης για τη μείωση των επιπτώσεων από φαινόμενα και περιστατικά φυσικών καταστροφών και περιβαλλοντικής ρύπανσης, που μπορεί να απειλήσουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων αλλά και την ασφάλεια και δημόσια υγεία των πολιτών.

Ο σχεδιασμός υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμμαχία για την αποτελεσματική διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων» μέσω του INTERREGΕλλάδα-Ιταλία, το οποίο αποσκοπεί στην ενεργοποίηση θεσμικών και επιστημονικών φορέων που εμπλέκονται στην προστασία και τη διαχείριση θαλάσσιων, παράκτιων και χερσαίων οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προμηθευτεί drones, κάμερες ασφαλείας, δίκτυο αισθητήρων, ηλεκτρονικούς υπολογιστές τα οποία θα διατεθούν στις υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τις 500.000 ευρώ και την επιστημονική υποστήριξη θα αναλάβει μέσω προγραμματικής σύμβασης το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Στόχος είναι η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της περιφερειακής αρχής μέσα από την κοινή διαχείριση διακρατικών σχεδίων και ο καθορισμός δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας για την αειφορική χρήση θαλάσσιων, παράκτιων και χερσαίων φυσικών πόρων. Η γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η μη βιώσιμη εκμετάλλευση των διαθέσιμων φυσικών πόρων αποτελούν σημαντικές απειλές. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας κοινής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μέσα από το σύνολο των δράσεων του έργου επιχειρείται η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών, των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνών στο κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα της θωράκισης απέναντι σε φυσικές καταστροφές και στην περιβαλλοντική ρύπανση», τόνισε ο κ. Ζαΐμης στην εισήγησή του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος