Κομισιόν: «Πρέπει να περάσουμε σε κατάσταση πολεμικής οικονομίας»
«Στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν. Το αρχικό πλάνο του 1,5 δισ. και το σχέδιο για ταμείο 100 δισ. ευρώ
Η Κομισιόν θα προτείνει την Τρίτη τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενισχύσει τις οπλοβιομηχανίες της, ώστε να μπορέσει να μεταβεί σε κατάσταση «πολεμικής οικονομίας», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για πάνω από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., ο Ευρωπαίος επίτροπος βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις με δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, οι χώρες της Ενωσης να ενθαρρυνθούν να αγοράζουν περισσότερα όπλα από ευρωπαϊκές βιομηχανίες και δεύτερον αυτές οι βιομηχανίες να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα.
«Πρέπει να περάσουμε σε κατάσταση πολεμικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πρέπει να αναλάβει περισσότερα ρίσκα, με την υποστήριξή μας. Στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών των συμμάχων μας κάθε τέσσερα χρόνια», σημείωσε ο Μπρετόν.
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η Ε.Ε. να υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπλων να δίνουν προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές παραγγελίες σε περιόδους κρίσης.
Το πακέτο του Μπρετόν αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2027. Αν και το ποσό θεωρείται μικρό για αμυντικό εξοπλισμό τέτοιας κλίμακας, αξιωματούχοι λένε ότι το πακέτο θα δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει πολύ μεγαλύτερες συντονισμένες δαπάνες τα επόμενα χρόνια, εάν η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να διαθέσει τα χρήματα.
Σημειώνεται ότι ο Μπρετόν έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου άμυνας της Ε.Ε. ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, για να γίνουν πραγματικότητα οι προτάσεις της Κομισιόν θα χρειαστούν την έγκριση των 27 κυβερνήσεων της Ε.Ε. αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι προτάσεις θα μελετηθούν επίσης προσεκτικά από το ΝΑΤΟ, το οποίο δήλωσε ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ένωσης να ενισχύσει την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει αυτές οι προσπάθειές να υποκαταστήσουν το έργο της διατλαντικής συμμαχίας.
Πηγή: Kathimerini.gr