FOLLOW US: facebook twitter

Κολλημένοι στη φτώχεια!

Ημερομηνία: 25-06-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”77589″ img_size=”full”][vc_column_text]Πολλαπλές αναγνώσεις έχουν οι ετήσιες έρευνες για τη φτώχεια, την υλική αποστέρηση και την οικονομική ανισότητα, που δημοσίευσε  η ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ ορισμένοι δείκτες βελτιώθηκαν, για παράδειγμα μειώθηκε στο 28,9% από 30% ο πληθυσμός όσων βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, αντίθετα αυξήθηκαν, έστω οριακά, το 2020 τα ποσοστά όσων ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης, δυσκολεύονται δηλαδή ή αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τη μεγαλύτερη συγκριτικά χειροτέρευση των όρων διαβίωσης έζησαν τα παιδιά, με αύξηση του δείκτη υλικής στέρησης κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, την υψηλότερη από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες πληθυσμού. Η Ελλάδα είναι πλέον η χώρα με τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά υλικής στέρησης στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία και πίσω πλέον από τη Ρουμανία. Tέλος, ανοδικές τάσεις παρουσιάζει και ο δείκτης οικονομικής ανισότητας, με το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού να έχει 5,2 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 20%.

Το κατώφλι της φτώχειας σε απόλυτα νούμερα ανέρχεται στο ποσό των 5.266 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.059 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, ενώ σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ φτωχός θεωρείσαι αν το μηνιαίο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημά σου είναι κάτω από 395 ευρώ – ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ανά περιφέρεια έχει η Δυτική Ελλάδα (27,4%), τα μικρότερα τα Ιόνια Νησιά (11,2%), ενώ κάτω από τον συνολικό μέσο όρο είναι άλλες εφτά περιφέρειες

Στέρηση αγαθών

Οσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, χαρακτηριστικό εύρημα είναι ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού. Για παράδειγμα,  ένα στα δύο μη φτωχά νοικοκυριά (49,5%) αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία να καλύψουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους περίπου 395 ευρώ.

Από τα υπόλοιπα κριτήρια υλικής αποστέρησης, το 71% των φτωχών νοικοκυριών αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να καλύψουν τις συνήθεις ανάγκες τους με το μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά τους, σχεδόν οι μισοί αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους πάγιους λογαριασμούς (ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο κ.λπ.), το 38,8% δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα, ενώ ένα σημαντικό 45,5% στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας – ποσοστό που αφορά το 5,3% των μη φτωχών νοικοκυριών.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia