«Κόκκινο πανί» για το Κατάκολο το… κόκκινο λεωφορείο!
Αντιπαραθέσεις με φόντο την απόφαση μη παραχώρησης του σημείου αφετηρίας εντός του λιμανιού
- Κ. Νικολούτσος: «Θα εκπονήσουμε ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης της χερσαίας ζώνης»
Μια νέα αντιπαράθεση φαίνεται να στήνεται με φόντο το λιμάνι Κατακόλου, αυτή τη φορά με αφορμή μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου για μη ανανέωση παραχώρησης χρήσης εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στην εταιρία που δρομολογεί το γνωστό κόκκινο τουριστικό λεωφορείο αστικής περιήγησης.
Συγκεκριμένα, η εταιρία ΤΕΛΧΙΣ Ι.Κ.Ε. η οποία, τα τελευταία πέντε χρόνια δρομολογεί τα εν λόγω τουριστικά λεωφορεία με αφετηρία το λιμάνι Κατακόλου και βασικό προορισμό την πόλη του Πύργου, υπέβαλε αίτημα προς το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου προκειμένου να ανανεωθεί η παραχώρηση του συγκεκριμένου σημείου – αφετηρίας εντός του λιμανιού. Κατά πλειοψηφία όμως, το Δ.Σ. του Λ.Τ. στην τελευταία κατεπείγουσα συνεδρίαση του 2024 δεν έκανε δεκτό το νέο αυτό αίτημα της εταιρίας.
Γιατί απορρίφθηκε το αίτημα
Μεταξύ των μελών που μειοψήφησαν ήταν και οι εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου, Ιωάννης Βαρελάς και Μαρίνος Αχτύπης, οι οποίοι σε γραπτή κοινή δήλωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:
«Εφαρμόζοντας την αρχή της ΙΣΟΤΗΤΑΣ έναντι όλων των επαγγελματιών και προς αποφυγή πιθανών μελλοντικών προβλημάτων και ενδεχομένως δικαστικών προσφυγών και αγωγών (που πιθανότατα θα έβλαπταν οικονομικά το ταμείο του ΔΛΤΠ κατά χιλιάδες ευρώ) από τις υπόλοιπες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Λιμένα Κατακόλου, ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ να παραχωρηθεί στην εταιρία ΤΕΛΧΙΣ Ι.Κ.Ε., θέση αφετηρίας για τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. αστικής περιήγησης πόλεων ιδιοκτησίας της, στο χώρο της «μαρίνας» Κατακόλου και ΟΧΙ στις θέσεις 1-29 του ΓΠΣ ΛΚ, όπως αντίστοιχα είχε παραχωρηθεί και για την εταιρία PYRGOS TRAVEL A.E.».
Σημειωτέον ότι πρόσφατα και το Τοπικό Συμβούλιο Κατακόλου είχε τοποθετηθεί επί του θέματος με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε, με μια ολοκληρωμένη πρόταση για 4 ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν: Οργάνωση χώρου πλησίον του παλιού τουριστικού περιπτέρου, όπου ο τουρίστας θα πληροφορείται για τις πολλαπλές επιλογές που μπορεί να έχει (τουριστικά λεωφορεία, ταξί, τρένο , κλπ.), επιβίβαση -αποβίβαση των τουριστών στο χώρο της μαρίνας, διασφάλιση των συνθηκών φιλοξενίας και υποδοχής των τουριστών με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία ώστε κάποιοι να επιστρέψουν μελλοντικά για διακοπές και μια δημοσκόπηση στους επισκέπτες για τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη στην περιοχή.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου
Επί του θέματος πήρε θέση και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ο οποίος, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζει έντονους προβληματισμούς, θεωρώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα αποβεί σε βάρος της πόλης του Πύργου, η οποία, όπως ανέφερε, «κινδυνεύει να μην έχει τους όποιους τουρίστες είχαμε από το Κατάκολο». Υποστηρίζει επίσης ότι ο Εμπορικός Σύλλογος εδώ και χρόνια ζητάει να γίνει μια ολοκληρωμένη κουβέντα «για το που είμαστε και που θέλουμε να πάμε αυτή την πόλη» αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη.
Η θέση Νικολούτσου
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Κώστας Νικολούτσος, τοποθετήθηκε επί του θέματος και με δήλωσή του προς την «Πρωινή» αναφέροντας τα εξής:
«Λόγω λήξης της χρονικής προθεσμίας παραχώρησης τμήματος εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, ως σημείου αφετηρίας του τουριστικού λεωφορείου, η εν λόγω εταιρία με αίτημά της προς το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, ζήτησε ανανέωση του χρόνου παραχώρησης. Προσωπικά ως πρόεδρος του Δ.Σ. εισηγήθηκα θετικά, κάτι που άλλωστε γινόταν και από τις προηγούμενες διοικήσεις του Ταμείου. Ωστόσο η απόφαση του Δ.Σ. ήταν αρνητική, έτσι το λεωφορείο δεν θα μπορεί πλέον να εκκινεί από τον χώρο που εκκινούσε όλα αυτά τα χρόνια».
Ο κ. Νικολούτσος υπογράμμισε ότι, όπως έχει υποσχεθεί, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου προτίθεται να εκπονήσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση της χερσαίας ζώνης, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, τόσο των τουριστικών ροών όσο και των αναγκών του λιμανιού, την οποία και θα υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει ένας εγκεκριμένος κανονισμός λειτουργίας για το λιμάνι, καθορίζοντας με απόλυτη σαφήνεια τις χρήσεις γης αλλά και οτιδήποτε αφορά το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων και των χώρων δικαιοδοσίας του Λιμενικού Ταμείου.
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει επιπτώσεις στις τουριστικές ροές από Κατάκολο προς την πόλη του Πύργου, καθότι η επιβίβαση τουριστών στο λεωφορείο από τον χώρο της μαρίνας, δηλαδή σε απόσταση 800 έως και 1000 μέτρων μακριά από τα σημεία αποβίβασης, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Δεν αποκλείεται, τέλος, η εταιρία να επανεξετάσει το θέμα της δραστηριοποίησής της στο λιμάνι Κατακόλου, μετά τη νέα αυτή εξέλιξη.