FOLLOW US: facebook twitter

Κοινός στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη με κέντρο την Ολυμπία – Παρουσιάστηκε το εγχείρημα του Αρχαιολογικού Πάρκου από Μπένο, Φαρμάκη, Γεωργιόπουλο

Ημερομηνία: 20-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116140″ img_size=”full”][vc_column_text]Τις βασικές πτυχές του καινοτόμου εγχειρήματος του Αρχαιολογικού Πάρκου στην Αρχαία Ολυμπία παρουσίασαν την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της πόληςο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης  και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και ιδρυτής του «Διαζώματος», Σταύρος Μπένος.

Το εγχείρημα έχει στόχο τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το αστικό τοπίο, τον περιβάλλοντα χώρο και την ανθρώπινη δραστηριότητα, προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι για βιώσιμη ανάπτυξη που θα υπερβαίνει το σύνηθες πλαίσιο του υφιστάμενου τουριστικού μοντέλου και θα αποφέρει περισσότερα οφέλη μακροπρόθεσμα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και ζητήματα υποδομών, όπως η νότια παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου, η νέα γέφυρα και η περιπατητική ανάδειξη του Κλαδέου, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις –  πάρκινγκ, δημιουργία αθλητικού και συνεδριακού κέντρου, ανάδειξη κτιρίων όπως Ξένιος Ζεύς, Μπαντούνειο Πελοπίου κ.ά., αλλά και δράσεις πολιτιστικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, τόνισε ότι η κρίση του κορονοϊού δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον τουρισμό και παράλληλα κατέδειξε στρεβλώσεις που επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της τουριστικής και γενικότερα της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το μοντέλο της τουριστικής και της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Η Ολυμπία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει όμως και ελλείψεις. Από τα πλεονεκτήματα θέλουμε να πάρουμε προστιθέμενη αξία, στις ελλείψεις πρέπει να δούμε τις διορθώσεις. Το ζητούμενο για την Ολυμπία είναι αυτό που τόσα χρόνια αναζητούσε και δεν είχε. Δηλαδή ένα τεκμηριωμένο, ολοκληρωμένο, ένα ολιστικό πρόγραμμα που θα απαντά στη μεγάλη της ταυτότητα, στο τουριστικό της προϊόν, στην πολιτιστική της ακτινοβολία στο σήμερα, στη σύνδεσή της με το σύγχρονο ολυμπιακό κίνημα και με τους διακρατικούς οργανισμούς όπως είναι η Ευρωπαΐκή Ένωση. Η Ολυμπία μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη όλης της Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, γιατί όχι και την ανάπτυξη και την προβολή της ίδιας της χώρας. Η Ολυμπία αποτελεί ένα εθνικό “προϊόν” το οποίο μένει αναξιοποίητο, ένας εθνικός πόρος τεραστίων διαστάσεων, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116138″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ν. Φαρμάκης: «Είμαστε προσανατολισμένοι στη Γη της Φλόγας»

Ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης, στάθηκε στο βαρύ ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο της Ολυμπίας και επισήμανε ότι πλέον πρέπει να μπει στο σύγχρονο παγκόσμιο χάρτη ως Διεθνές Σύμβολο Πολιτισμού και Βιωσιμότητας και να κερδίσει τη θέση που της αξίζει ως ισχυρό brandπαγκοσμίως.

«Ο προσανατολισμός μας ανέκαθεν ήταν και θα είναι στη Γη της Φλόγας. Ακριβώς γιατί ως Περιφερειακή Αρχή πιστεύουμε ότι διαθέτουμε έναν σπάνιο θησαυρό που δεν έχουμε αξιοποιήσει. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της περιφέρειας,  ξεκίνησε με μία μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας και ενίσχυσης της εικόνας της Δυτικής Ελλάδας στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η προσπάθειά μας αυτή συνεχίζεται με σχέδιο και μεθοδικότητα παρά τις πρόσκαιρες αντιξοότητες λόγω του κορονοϊού. Θέλουμε πραγματικά και θέλω να πιστεύω ότι θα το πετύχουμε κιόλας, η Δυτική Ελλάδα να λάμψει σε όλο τον κόσμο και θέλουμε μέσα σε αυτή τη λάμψη η Αρχαία Ολυμπία να είναι το σύμβολο της ελπίδας και της εξωστρέφειας. Είναι “win-win” για όλους. Η Περιφέρεια επιθυμεί και θα το πράξει με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Διάζωμα από κοινού, να διαμορφώσουμε μια νέα στρατηγική ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης, που στόχο θα έχει τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας», ανέφερε και αποκάλυψε ότι μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» η Αρχαία Ολυμπία και η Δυτική Ελλάδα αλλά και η ευρύτερη περιοχή θα αποκτήσουν βασικά έργα υποδομής.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116139″ img_size=”full”][vc_column_text]

Στ. Μπένος: «Να αξιοποιήσουμε το πνευματικό κεφάλαιο της Ολυμπίας»

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και εμπνευστής του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Στ. Μπένος περιέγραψε τη φιλοσοφία που διέπει όλο το εγχείρημα.

«Ήρθε η στιγμή και άλλες δυνάμεις να αθροιστούν για να δώσουμε μία ολοκληρωμένη μορφή σε αυτό που μας αρέσει να λέμε “αρχαιολογικό πάρκο”. Πρόκειται για ένα πνευματικό ταξίδι από τις υποδομές, στην συγκρότηση νέων προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού.Για να κάνουμε όμως αυτό το ταξίδι, θα πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας, πρέπει να αξιοποιήσουμε το πνευματικό κεφάλαιο που έχει παραχθεί παγκοσμίως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μας έδωσε και τα όπλα να το υλοποιήσουμε. Τώρα οφείλουμε να κάνουμε ένα ποιοτικό βήμα πιο μπροστά. Σας καλώ να σκεφτείτε πόση προίκα υπάρχει σ’ αυτή την περιοχή, πόσες δυνάμεις. Δεσπόζει βεβαίως ο αρχαιολογικός χώρος. Σκεφτείτε όμως τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες, τους ανήμπορους ανθρώπους αυτούς που έχουν μείνει πίσω, σκεφτείτε το μεγάλο περιβαλλοντικό θαύμα που υπάρχει εδώ γύρω, όλα αυτά αναρωτιέμαι, δεν μπορούν να συνενωθούν ως μία μεγάλη δύναμη για να αποτελέσουν αυτό το μεγάλο οραματικό προϊόν και πλαίσιο που σας απλώνουμε τώρα μπροστά σε αυτό το τραπέζι; Το πιο φιλόδοξο βήμα είναι να γίνουν τα μνημεία το επίκεντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης όχι μόνο του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.» ανέφερε ο κ. Μπένος.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργιόπουλος συνόδευσε τον κ. Φαρμάκη και τον κ.Μπένο στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot