FOLLOW US: facebook twitter

Αυξημένη συμμετοχή στο διαδικτυακό σεμινάριο επιμόρφωσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά απο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ημερομηνία: 26-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5084″][vc_column_text]Καταυλισμοί χωρίς τα στοιχειώδη και Ρομά που παραμένουν αποκλεισμένοι, αλλά και αρκετοί οικισμοί περισσότερο προσβάσιμοι, όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης με καλύτερο βιοτικό επίπεδο, συμμετοχή στην εκπαίδευση και εμπλοκή των μελών της κοινότητας σε δράσεις, συνθέτουν την εικόνα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Διαμεσολαβητές και εργαζόμενοι στα Παραρτήματα Ρομά κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία, προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις θετικών πρακτικών συμπληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εισηγήσεις των ειδικών στις βασικές ενότητες του σεμιναρίου.

Η ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων, η μαθητική διαρροή, οι πρώιμοι γάμοι και  η κοινωνική συνύπαρξη Ρομά με μη Ρομά αποτελούν τις τέσσερις βασικές θεματικές που εξετάζονται στο πλαίσιο του έργου “ROMplat2019 – Ανάπτυξη του Εθνικού Σημείου Επαφής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά”. Τα σεμινάρια -διαβουλεύσεις διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας σε συνεργασία με την  Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών. Τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στην τελική ημερίδα την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.

Κατά την έναρξη του τρίτου και τελευταίου επιμορφωτικού σεμιναρίου – διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το διήμερο 17-18 Ιουνίου 2021, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ.  Γιώργος Σταμάτης στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των Διαμεσολαβητών και στην προσπάθεια δημιουργίας νέων στελεχών που θα εργαστούν για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και τη δημιουργία ενεργών πολιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας ολοκληρώνοντας επισήμανε ότι «μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, ώστε όλοι να συνυπάρχουμε με ίσους όρους με ίσα δικαιώματα και με ίσες υποχρεώσεις σε μια κοινωνία συμπερίληψης».

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ»

Η ενεργότερη συμμετοχή και η άμεση εμπλοκή όλων, όχι μόνο των εκπροσώπων και των ανδρών, αλλά και των γυναικών, είναι κεντρικές έννοιες στην ενδυνάμωση. Σύμφωνα με τον εισηγητή κ. Χρήστο Ηλιάδη, η ενδυνάμωση είναι διαφορετική από την προστασία, και προϋποθέτει μεταφορά αρμοδιοτήτων, εξουσίας και δύναμης προς τις κοινότητες. Σκοπός είναι ο ανίσχυρος ή ο πιο ευάλωτος να μπορέσει προστατεύσει τον εαυτό του και να διεκδικήσει. Και όπως είπε «το καλύτερο παράδειγμα ενδυνάμωσης είναι οι νεαροί Ρομά που πριν χρόνια παρακολουθούσαν σεμινάρια και τώρα οι περισσότεροι δουλεύουν ως Διαμεσολαβητές».

Όπως διατυπώθηκε και από άλλους ομιλητές, η ενδυνάμωση είναι δικαίωμα και θα πρέπει να συνοδεύεται με την ανάληψη υποχρεώσεων. Όσοι μάλιστα διεκπεραιώνουν υποθέσεις των Ρομά ή έρχονται σε επαφή μαζί τους, μπορούν να συμβάλλουν στην εκμάθηση ότι όταν παίρνουμε κάτι, συνοδεύεται και από κάποιες υποχρεώσεις έξω από τα στενά όρια της οικογένειας και της κοινότητας. Όπως, επίσης, και με την επεξήγηση της διαφοράς μεταξύ ενδυνάμωσης και εξυπηρέτησης. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες επισήμαναν ότι οι  διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Ρομά, καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή γενικών μέτρων που να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε κοινότητας.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ»

Η εκπαίδευση ενδυναμώνει τους νέους και τα θετικά πρότυπα μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά, είτε πρόκειται για τους συνομήλικους ή ακόμη και για γονείς Ρομά που έκατσαν οι ίδιοι ξανά στα θρανία και πήραν απολυτήριο Δημοτικού ή Γυμνασίου. Επίσης, οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, δηλαδή η είσοδος από νωρίς στο σχολείο, είναι κομβικής σημασίας. Οι εκπαιδευόμενοι συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει καταρτισμένο προσωπικό μέσα στα σχολεία, τα οποία συχνά είναι ανέτοιμα να δεχθούν μαθητές με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν έχουν εκπαιδευτεί να διδάξουν στα παιδιά, στους συμμαθητές των Ρομά, το διαφορετικό. Δεν έμαθαν ότι στους μαρκαδόρους υπάρχει και το χρώμα το καφέ.»

Σύμφωνα με την εισηγήτρια της ενότητας κ. Γεωργία Καλπαζίδου «η φτώχεια ανεξαρτήτως πολιτιστικών χαρακτηριστικών οδηγεί σε μαθητική διαρροή. Ειδικά για τους Ρομά, η πανδημία λειτούργησε επιβαρυντικά και δε θα γυρίσουμε εκεί που σταματήσαμε πέρυσι, αλλά εκεί που βρισκόμασταν πριν 6 μπορεί και 10 χρόνια.» Για αυτό κρίνεται ότι είναι απαραίτητη η ολιστική προσέγγιση στους τέσσερις βασικούς άξονες: Στέγαση, Απασχόληση, Εκπαίδευση, Υγεία.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΠΡΩΙΜΟΙ ΓΑΜΟΙ»

Όπως και στην εκπαίδευση, έτσι και στους πρώιμους γάμους, πρέπει να σπάσουν τα στερεότυπα των Ρομά. Καθώς υπογραμμίζουν οι ομιλητές, πρόκειται για αναχρονιστικές αντιλήψεις που τις συναντούμε και σε άλλες κλειστές και περιθωριοποιημένες κοινότητες. Πρόκειται, όμως, για μια πρακτική που αναπαράγει την κλειστότητα και την περιθωριοποίηση, με τα κορίτσια να εγκαταλείπουν το σχολείο για να παντρευτούν και τα αγόρια αντίστοιχα για να εργαστούν.

Η κ. Αλεξάνδρα Καραγιάννη, εισηγήτρια στην συγκεκριμένη θεματική  εξήγησε ότι οι πρώιμοι γάμοι αποτελούν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χαρακτηρίζονται ως έμφυλη βία. Όπως υπογράμμισε, «χωρίς ενδυνάμωση δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.»

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ»

Η κ. Αθανασία Σιαπέρα, εισηγήτρια της θεματικής για τη συνύπαρξη, ανέδειξε τη σημασία της προσέγγισης των δύο κοινοτήτων, Ρομά και μη Ρομά, ώστε να αλλάξει η εικόνα που έχει η μία ομάδα για την άλλη. Για τους Τσιγγάνους είναι πρωταρχικής σημασίας ζήτημα να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους. Καθώς αναδείχθηκε, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, προβλήματα όπως η σχολική διαρροή και οι πρώιμοι γάμοι έχουν επιπτώσεις και στην συνύπαρξη. Πρόκειται για προβλήματα που ενισχύουν τις ανισότητες, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις σε βάρος των Ρομά.

Όσο για την υπόλοιπη κοινωνία, όπως αναφέρθηκε, θα όφειλε να είναι πιο αλληλέγγυα ενδυναμώνοντας και στηρίζοντας τους Ρομά, ώστε να αποκτήσουν «κοινό βηματισμό». Μία πρόταση σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας από την Πολιτεία για επιβράβευση των παιδιών Ρομά που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση και η χορήγηση κινήτρων ως προς την εργασία.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Romplat 2019», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα REC- REC-RDIS-NRCP-AG-2019 – Restricted call for proposals to support National Roma platforms. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia