FOLLOW US: facebook twitter

Κοινό όραμα η βιώσιμη σχολή στην Αρχαία Ολυμπία!

Ημερομηνία: 23-01-2024 | Συντάκτης:

-Υπεγράφη χθες το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας,
την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Είναι μια προσπάθεια που βασίζεται σε συνέργειες»

Άρης Παναγιωτόπουλος: «Θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να γίνει πραγματικότητα»

Χρήστος Μπούρας: « Έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για την όγδοη Σχολή του Παν/μίου Πατρών ”

Ισίδωρος Κούβελος: “Όνειρο ζωής για τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων”

-Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος, δήλωσε ο Υφυπουργός Ανδρέας Νικολακόπουλος

-Σημαντική στιγμή για την Ηλεία και την Ελλάδα, υπογράμμισε η βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπούλου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με κοινό στόχο την ίδρυση μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής πανεπιστημιακής Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία υπεγράφη χθες στο δημαρχείο της πόλης το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στη δημοτική αρχή, την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

 Επιδίωξη όλων των συμμετεχόντων είναι το επόμενο διάστημα να διαμορφωθεί ο «οδικός χάρτης» για την υλοποίηση του εγχειρήματος, ο οποίος προβλέπει τη σύσταση επιτροπής που θα γνωμοδοτήσει για τη νομική μορφή και το περιεχόμενο των σπουδών των –τουλάχιστον δύο- πανεπιστημιακών τμημάτων της Σχολής και παράλληλα την προετοιμασία των υποδομών που θα τα φιλοξενήσουν, ενώ θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, η αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και η τελική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Άρης Παναγιωτόπουλος, ως οικοδεσπότης άνοιξε τη χθεσινή εκδήλωση εκφράζοντας τη βούληση του δήμου για την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής, εξέλιξη που θα ξαναβάλει την Ηλεία στον ακαδημαϊκό χάρτη. Παράλληλα,  επισήμανε ότι είναι ένα εγχείρημα που θέλει πολλή και συστηματική προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα.

«Εκφράζω με ρητό και πανηγυρικό τρόπο τη βούλησή μας για την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στον δήμο μας, μια κίνηση που έρχεται να τονώσει το ενδιαφέρον για τα πανεπιστήμια σε έναν νομό που έχει εξαφανιστεί από τον πανεπιστημιακό χάρτη τα τελευταία χρόνια. Όλο αυτό το εγχείρημα είναι δύσκολο, θέλει συνέπεια δουλειά κόπο και μόχθο. Το ότι υπογράφουμε σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας, δεν συνεπάγεται αυταπόδεικτα ότι αύριο έχουμε σχολή. Όμως θα είμαστε εδώ, θα δουλέψουμε όλοι μαζί και στο τέλος πιστεύω ότι το όραμα αυτό θα πάψει να είναι ένα απλό όραμα και θα γίνει πραγματικότητα», δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι είναι ένα εγχείρημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής και ευχαρίστησε τον προκάτοχό του, Γ. Γεωργιόπουλο.

Ν. Φαρμάκης: «Καλύπτουμε μια ακαδημαϊκή “ανορθογραφία”»

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης έκανε λόγο για σπουδαία στιγμή και τόνισε πως αυτή η προσπάθεια έχει διπλή στόχευση.

«Αφενός έρχεται να καλύψει ανάγκες ουσιαστικές αλλά και δυνατότητες πραγματικές, οι οποίες σχετίζονται με το τεράστιο ιστορικό και αξιακό απόθεμα του τόπου που βρισκόμαστε σήμερα και αφετέρου την ανάγκη να καλύψουμε μία ακαδημαϊκή ανορθογραφία της περιοχής. Είναι μια προσπάθεια που βασίζεται σε συνέργειες. Είναι πραγματική η εμπειρία που αποκτά το πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας, να εμπεδώνεται ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι θα συνεργαστούμε χωρίς κανένας να επιζητά την πατρότητα ή τη μητρότητατου εγχειρήματος, αλλά να είμαστε εδώ για να βάλουμε ο καθένας το δικό του λιθαράκι και με τις δικές του δυνατότητες, έτσι ώστε η λειτουργία ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος στην Αρχαία Ολυμπία, που θα έχει τη στήριξη του πανεπιστημίου Πατρών και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει τη στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα φιλοξενούν ως κοινωνία αυτόν τον οργανισμό. Ως εκ τούτου κάνουμε το πρώτο βήμα, το οποίο θα συνεχίσει με πολλά ακόμα βήματα», ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι ομάδες εργασίας που έχουν οριστεί, για να αποκτήσει το εγχείρημα επιστημονική αρτιότητα και να δοθούν τα επιχειρήματα προς την πολιτεία, η οποία θα πρέπει να ενθαρρύνει και να επισφραγίσει τη δημιουργία αυτού του πανεπιστημιακού τμήματος.

Χρ. Μπούρας: «Στόχος μας ένα διεθνές κέντρο σπουδών»

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστου Μπούρας, ανέφερε ότι το μνημόνιο συνεργασίας είναι η αρχή μιας ακαδημαϊκής πρόκλησης με φιλόδοξες προσδοκίες, σημειώνοντας ότι συμμετέχει με χαρά στην οικοδόμηση των προϋποθέσεων για την ίδρυση της όγδοης σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Με αίσθημα βαθύτατου σεβασμού στην ανεκτίμητη κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας και με τη βεβαιότητα ότι προχωράμε σε ένα μονοπάτι φωτισμένο από την αρχαία σοφία, ανακοινώνω το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών, την 8ηΣχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. (…) Η ίδρυση μιας νέας σχολής είναι ένα βήμα που σηματοδοτεί την ανανέωση και την εξέλιξή μας στον χώρο της ακαδημαϊκής πραγματικότητας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν θέλει έναν απλό χώρο μάθησης, αλλά έναν ακαδημαϊκό πυρήνα όπου η ιστορία και η παράδοση θα συναντούν τη σύγχρονη επιστήμη και την καινοτομία.

«(….) Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα διεθνές κέντρο όπου θα αναπτύσσεται προβληματισμός, συζήτηση και πρακτική εφαρμογή σε θέματα, όπως η ελληνική παιδεία και πολιτισμός, η αθλητική επιστήμη, η ολυμπιακή παιδεία και η προαγωγή των ολυμπιακών ιδεωδών και αξιών», ανέφερε και σημείωσε πως η επιλογή της έδρας για τη Σχολή Ολυμπιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία δεν είναι τυχαία.

 «Σε αυτό το ιστορικό και πνευματικό περιβάλλον, η Σχολή Ολυμπιακών Σπουδών μπορεί να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη και διάδοση του Ολυμπισμού και των αξιών του. (…) Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι έτοιμο να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι περιμένει από την πολιτεία να ενστερνιστεί τις απόψεις του ιδρύματος και να υιοθετήσειτο εγχείρημα δημιουργώντας “ειδική γραμμή στήριξης” έτσι ώστε να συντρέξουν οι συνθήκες για άμεση λειτουργία της σχολής.

Ισ. Κούβελος: «Όνειρο ζωής για τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων»

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο χρονικό των προσπαθειών της Ακαδημίας για την ίδρυση πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Αρχαία Ολυμπία, δηλώνοντας ότι μπαίνουν οι βάσεις για τη λειτουργία προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Πατρών.

«(…)Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φορείς και στον υπουργό μας που το αγκάλιασαν αμέσως μόλις τους το ζητήσαμε πριν από τρεις μήνες και μας κάλεσαν σε συσκέψεις στο υπουργείο όλους τους φορείς και έτσι φτάσαμε εδώ στο να προχωρήσουμε αυτό το project, που είναι ένα όνειρο ζωής. Πραγματικά ελπίζω και εύχομαι να υπάρχει βοήθεια από όλους, γιατί τη χρειαζόμαστε, ώστε στα επόμενα δύο χρόνια ίσως, να ξεκινήσει αυτό που είναι πολύ σημαντικό για την Ολυμπία, για την Ακαδημία για την Ηλεία και για τη Δυτική Ελλάδα, γιατί εδώ βρίσκεται η γενέτειρα των ολυμπιακών αγώνων, αλλά και για τη χώρα μας», ανέφερε.

Στο τέλος μίλησε και ο πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την υπογραφή του Μνημονίου και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Άρη Παναγιωτόπουλου που δίνει συνέχεια σε αυτό το όνειρο, εκφράζοντας αισιοδοξία για την εκπλήρωσή του.

Aνδρ. Νικολακόπουλος: «Μπαίνει  θεμέλιος λίθος…»

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος δήλωσε:

«Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο και ιστορικό βήμα, καθώς μπαίνει ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στο Νομό Ηλείας. Έναν τόπο που έχει ήδη ένα μεγάλο πολιτιστικό και αξιακό αποτύπωμα, ένα όνομα Παγκόσμιο, κάτι μοναδικό, το οποίο όλοι νιώθουμε μέχρι σήμερα ότι δεν το είχαμε αξιοποιήσει όπως έπρεπε. Μεγάλα έργα, όπως αυτό που υπογράφεται σήμερα, αποτελούν προϊόν άρτιας συνεργασίας όλων των συμμετεχόντων μερών. Πρέπει να συνεχίσουμε με αγαστή συνεργασία για να το υλοποιήσουμε και στην πράξη.  Όπως υπήρξα στο παρελθόν αρωγός σε όλες τις προσπάθειες για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα, έτσι και θα συνεχίσω, για να οδηγήσουμε τον Νομό μας ακόμη πιο ψηλά»ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Νικολακόπουλος. 

Δ. Αυγερινοπούλου: «Πολύ σημαντική στιγμή για τη Αρχαία Ολυμπία, την Ηλεία και την Ελλάδα»

Η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια πολύ σημαντική στιγμή  για την Αρχαία Ολυμπία, την Ηλεία και την Ελλάδα καθώς έγινε το πρώτο βήμα, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας των συναρμόδιων φορέων, για την ίδρυση Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών στη χώρα μας. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κατά το παρελθόν, δεν ήταν μόνο Ολυμπιακοί Αγώνες αθλητισμού, αλλά και σκέψης και καινοτομίας. Έτσι λοιπόν, αυτή η σχολή θα αποτελέσει την απαραίτητη βάση για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι προσπάθειες, η καινοτομία και η ιστορία πολλών πανεπιστημίων.

»Σήμερα αποκτούμε την πρώτη μας βάση. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο είναι και το χωρικό μας πανεπιστήμιο, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, συμφωνούν στην ίδρυση της πρώτης σχολής η οποία θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία. Τα επόμενα βήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Πανεπιστημιακά, δηλαδή μέσα από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και το υπουργείο Παιδείας, αλλά και βήματα που πρέπει να υποστηριχθούν από την κοινωνία των πολιτών, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμμετέχοντες στο Μνημόνιο Συνεργασίας ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους και να στηρίζω κάθε προσπάθειά τους, για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο για μια βιώσιμη ανάπτυξη παγκόσμια».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαϊωάννου


2 Σχόλια για "Κοινό όραμα η βιώσιμη σχολή στην Αρχαία Ολυμπία!"

  1. Ο/Η Giannis λέει:

    Έκλεισαν το μοναδικό τμήμα ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ που υπήρχε στην Ελλάδα και που συγκεκριμένα βρισκόταν στον Πύργο, οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι τώρα που θέλουν ιδιωτική σχολή στην Αρχαία Ολυμπία. Τουλάχιστον τραγελαφικό. Εμείς 1.500 φοιτητές που ήμασταν στην Μουσειολογία έπρεπε να πάμε στην Πάτρα για να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Τελικά όλα γίνονται για το χρήμα ε;

  2. Ο/Η Teo λέει:

    O ίδιος ο κ. Μπούρας, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών έλεγε ότι οι σχολές στον Πύργο, την Αμαλιάδα και το Αγρίνιο δεν είναι βιώσιμες. Μέγα ψέμα. Ήταν βιώσιμες όσο τις χρηματοδοτουσαν. Όταν σταμάτησε η χρηματοδότηση σταμάτησαν να είναι και βιώσιμες. Τώρα τι άλλαξε? Βρήκαν χρήματα για ιδιωτική σχολή? Μην ξεχνάμε ότι την κατάργηση των σχολών την έκανε με τον νόμο Κεραμεως η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot