FOLLOW US: facebook twitter

Κοινό μέτωπο για να προχωρήσει το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας

Ημερομηνία: 01-11-2022 | Συντάκτης:

Τοποθετήσεις στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο

Ρεπορτάζ: Ελένη Παπαδοπούλου

Στις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο, με κυρίαρχο θέμα το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. Την έναρξη κήρυξε η πρόεδρος κ. Μαρία Μπίλια ακολουθώντας το τυπικό , Πρώτος τον λόγο πήρε ο νέος επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα στην πρόοδο κ. Γιάννης Λύτρας το οποίον καλωσόρισαν πλέον ως αρχηγό του συνδυασμού.

Γιάννης Λύτρας

Ο κ. Γ.  Λύτρας,  έδωσε  επι της ουσίας το στίγμα  της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η παράταξη, τονίζοντας ότι η διοίκηση και η αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της έχουν μια θεσμική ιδιότητα, έναν θεσμικό ρόλο, δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς. Έτσι, ξεκινώντας από αυτήν την βάση προχώρησαν στην κατάθεση νέας επερώτησης για το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηλείας μετά τις πυρκαγιές του 2021 καθότι υπήρξαν εξαγγελίες και δεσμεύσεις, σε συνέχεια της εδώ και ένα χρόνο επερώτησης που είχε καταθέσει για το ίδιο θέμα ο μέχρι πρότινος επικεφαλής κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ζητώντας μάλιστα να πραγματοποιηθεί στον Πύργο το Περιφερειακό Συμβούλιο αφού την Ηλεία αφορά αυτή η υπόθεση. Στόχος είναι να εκφράσουν την αγωνία τους με καλή πρόθεση και όχι με στείρα αντιπολιτευτική διάθεση για το τι έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα μετά τις πυρκαγιές, να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα και να πιέσουν προς την κατεύθυνση της ταχύτερης υλοποίησης του σχεδίου. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η παράταξή του θεωρεί πως η παρούσα περιφερειακή αρχή δεν έχει πιέσει όσο θα όφειλε, είναι αναποτελεσματική, έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από τις πυρκαγιές του 2021 και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των εξαγγελλόμενων . «Γι αυτό και σας ερωτώ: Είστε ικανοποιημένος από την πορεία του σχεδίου ανασυγκρότησης; Εμείς όχι!  Για παράδειγμα οι πυρόπληκτοι αγρότες πήραν 50 ευρώ προκαταβολή και έκτοτε ουδέν, οι κατ[ επάγγελμα αγρότες έχουν μπλέξει σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών και ακόμα είναι εκτός «σχεδίου» . Αντιθέτως στην Εύβοια οι διαδικασίες ανασυγκρότησης είναι ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές και εμείς μείναμε πίσω. Γι’ αυτό και θέλουμε να σπρώξουμε όλοι μαζί το «κάρο» μήπως και πάρει μπρος γιατι΄το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί  και εννοείται ότι έχουμε και ανάλογες προτάσεις να καταθέσουμε».

Κώστας Μητρόπουλος

Της τοποθέτησης το κ. Λύτρα προηγήθηκε η επερώτηση που κατέθεσε ο Ηλείος περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Δικαίωμα στην πρόοδο» κ. Κώστας  Μητρόπουλος  για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη εργατών γης και τα εμπόδια που προκύπτουν για την μετάκλισή τους από το εξωτερικό ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου όπου τελικά δεν θα υπάρχουν  εργατικά χέρια για να βοηθήσουν στο λιομάζωμα. Τόνισε δε, ότι με βάση την σχετική ΚΥΑ οι περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να ζητήσουν ακόμα μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό , κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ηλεία, καθώς το ελαιόλαδο είναι υψίστης σημασίας προϊόν για τον νομό και οι 1540 εργάτες γης για την Ηλεία δεν επαρκούν, γιατί μετά το λιομάζωμα ακολουθεί η φράουλα.  Γι αυτό και ζήτησε ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η περιφερειακή αρχή έτσι  ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στην αύξηση του αριθμού των εργατών γης για τον νομό.

Στην συνέχεια ο κ. Μητρόπουλος και ως βασικός εισηγητής της παράταξής του αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων αγροτών που χαρακτηρίζεται από μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αναρωτήθηκε πού είναι η διεκδικητική δύναμη της περιφερειακής αρχής σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και ότι δεν υπάρχει μέριμνα εκ μέρους της για την επίλυσή του, αναφέρθηκε στα έργα υποδομής   και επίσης στο σχέδιο ανασυγκρότησης τονίζοντας ότι  υπάρχει μια αναποτελεσματικότητα, ασκώντας έντονη κριτική καθώς τόνισε ότι η Περιφέρεια αυτή τη στιγμή ελάχιστα προωθεί το σχέδιο και υπάρχει μια τεράστια καθυστέρηση.

Θοδωρής Βασιλόπουλος

Στην αρχική επερώτηση του κ. Μητρόπουλου για τους εργάτες γης, απάντησε ο αντιπεριφεριάρχης αγροτικής ανάπτυξης κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμέλεια εκ μέρους της Περιφέρειας, ότι και για τους τρεις νομούς έγιναν ευρείες συσκέψεις όλων των εμπλεκομένων μαζί με επιχειρηματίες και αγροτικούς συλλόγους και έχουν ήδη καταγραφεί οι ανάγκες οι οποίες είναι όντως μεγάλες. Επισήμανε δε οτι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμοι να στείλουν ολοκληρωμένα την πρότασή τους ωστόσο η γραφειοκρατία είναι όντως ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο το οποίο θα πρέπει να προσπεράσουν.

Παναγιώτης Μπράμος

Ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος στην χθεσινή του τοποθέτηση, επισημανε ότι οι συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 παραμένουν δυσχερείς.

“Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν αποζημιωθεί μερικώς και όχι σε όλη την έκταση των πυρόπληκτων περιοχών.  Οι επιχειρήσεις και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος περιμένουν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την ένταξη τους. Η ιδιωτική πρωτοβουλία και τα φιλάνθρωπα αισθήματα των συνανθρώπων μας διέσωσαν τους πολίτες από τους σταθερά δυσκίνητους ρυθμούς της Ελληνικής Πολιτείας.

Η άμεση κινητοποίηση και το δυναμικό παρόν που έδωσαν, θα έπρεπε να παραδειγματίσει όλους για την ταχύτητα που θα έπρεπε να δράσει η οργανωμένη Πολιτεία.”

Παράλληλα αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά σχέδια που εκπονήθηκαν για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και στο παρελθόν, όπου από το 2000 κι έπειτα έχουν συνταχθεί αρκετές μελέτες, είτε από κρατικούς φορείς ή φορείς της αυτοδιοίκησης, είτε από ιδρύματα ή ιδιώτες.

“Όλες οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα κατά καιρούς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την χάραξη ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, με την Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο. Παρά τις αδιαμφισβήτητα καλές προθέσεις που υπήρξαν, αυτά τα σχέδια είτε δεν εφαρμόστηκαν, είτε δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, αντί να γεύεται τους καρπούς των παρεμβάσεων και την κορυφή της επιτυχίας, να παραμένει ακόμα στην κοιλάδα των προσπαθειών.”

Καταλήγοντας ανέφερε οτι  η  εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχ. Ολυμπία να μην μείνει ένα ακόμα σχέδιο επί χάρτου και ωστόσο για να  εφαρμοστούν όλες αυτές οι παρεμβάσεις- όπως η ΟΧΕ- , πρέπει να λυθεί ένα μείζον ζήτημα που αφορά όλη την Ηλεία και δεν είναι άλλο από το χωροταξικό.

“Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους στον αγώνα για το  κοινό μέλλον της περιοχής μας. Δεν είναι ώρα για στείρες αντιπαραθέσεις, αλλά για κοινές διεκδικήσεις. Αυτή την οπτική, σε συνέχεια των προτάσεων που κατέθεσα πριν έναν χρόνο για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων, επαναλαμβάνω και σήμερα δημόσια.

Στον τόπο μας δεν χωρούν άλλοι διχασμοί και καθυστερήσεις.”

Η τοποθέτηση των δημάρχων Ολυμπίας, Πύργου και Κρεστένων

Στην χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τοποθετηθηκαν και οι δήμαρχοι των πυρόπληκτων περιοχών του νομού. Πρώτος ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος σχολιάζοντας καταρχήν ότι παρότι δεν είναι μηδενιστής υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε όσα έπρεπε να γίνουν για τις πυρόπληκτες περιοχές και κυρίως για τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και στο διεκδικητικό πλαίσιο και στο χρηματοδοτικό κομμάτι, καθώς τα χρήματα που έλαβε ο δήμος ήταν πολύ συγκεκριμένα για την τεράστια καταστροφή που υπέστη και βγήκαν με πολύ κόπο και πίεση. Αντιστοίχως η Εύβοια επειδή είχε πολλά καμένα σπίτια η μέριμνα ήταν άμεση και όλος ο κρατικός μηχανισμός έσκυψε προς τα εκεί. Ωστόσο ο δήμος Ολυμπίας το μόνο που περιέσωσε, ήταν ο αρχαιολογικός χώρος, όλο το αγροτικό του κομμάτι και κυρίως τα λιοστάσια κάηκαν παντελώς και αναλογικά η ζημιά ήταν πολύ μεγαλύτερη γιατί ΄ξύπνησαν ένα πρωί οι κάτοικοι των χωριών και δεν είχαν βιός. Και ότι έγινε προς την πλευρά της αποκατάστασης, έγινε με συνέργειες εννοείται και του δήμου.  Για το λόγο αυτό πρέπει η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει στις αποζημιώσεις των αγροτών γιατί είμαστε πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι. Σε ότι αφορά την μελέτη που ετοιμάζει η ΔιανέΟΣΙΣ για την ανασυγκρότηση της Αρχαίας Ολυμπίας, επισήμανε ότι θα έχει μια ακόμα πιο στενή συνεργασία με τον κ Πετράκο , περιμένει να κατατεθεί το σχέδιο και να καταθέσει ο δήμος και τις δικές του θέσεις και προτάσεις γιατί το σχέδιο έχει ως επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία και όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό θα είναι το απόσταγμα του μελλοντός μας. Επομένως η Ολυμπία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο.»

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε  ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος ο οποίος με έντονα κριτική διάθεση αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις που έχει Ηλεία καταρχήν σε έργα υποδομής, τόνισε ότι είναι ο τελευταίος νομός της χώρας που προσπαθεί να αποκτήσει αυτοκινητόδρομο μετά από 20 χρόνια, δεν έχει αεροδρόμιο, δεν υπάρχει λόγος να έχει μετρική γραμμή τρένου  πια, δεν έχει επιχειρηματικά πάρκα, το φυσικό αέριο που πανηγυρίσαμε δεν ήρθε ακόμα στον Πύργο,  δεν έχει πλέον Πανεπιστήμια, δεν έχει καν Νοσοκομείο. Με λίγα λόγια η ανασυγκρότηση πρέπει να γίνει από το μηδέν γιατί η Ηλεία δεν έχει τίποτα! Σχολίασε ακόμα ότι ο πληθυσμός γερνάει, η απογραφή του 2021 καταγράφει μελανά χρώματα για το μέλλον του νομού με συνέπεια την μείωση και της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης, και όλα αυτά γιατί ποτέ η Ηλεία δεν είχε ένα Ειδικό Αναπτυξιακό σχέδιο. Σχολίασε τέλος την συνεργασία με την ΔιαΝΕΟΣΙΣ την οποία χαρακτήρισε υπηρεσιακή και… κοσμοπολίτικη και όχι ουσιαστική τουλάχιστον επι του παρόντος.

Τέλος τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος που αναφέρθηκε στην μεγάλη και καταστροφική περσινή φωτιά στην Κρέστενα και στα Μακρίσια, τονίζοντας πως αν ο δήμος δεν είχε φροντίσει να καθαρίσει γύρω από την πόλη, η Κρέστενα θα είχε καεί ολοσχερώς. Επισήμανε ακόμα ότι για τον ίδιο το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή, είναι η απασχόληση, πρέπει να υπάρξει ένα ευρύ πρόγραμμα απασχόλησης γιατί μετά τις φωτιές ο κόσμος εγκαταλείπει τα χωριά του γιατί δεν έχει δουλειές αφού η αγροτική γη καταστράφηκε. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την απογραφή της περασμένης δεκαετίας πριν τις φωτιές, όπου αντίθετα με σήμερα ο δήμος του παρουσίαζε αύξηση του πληθυσμού. «Η τοπική κοινωνία αυτό που θέλει σήμερα, είναι απασχόληση. Μείζον ζήτημα.”

Γ. Πετράκος: “Μετά τις γιορτές το σχέδιο  θα είναι έτοιμο για διαβούλευση”

Στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο τοποθετήθηκε μέσω σκάιπ  και ο υπεύθυνος μελετών της ΔιαΝΕΟσις για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Πετράκος, ο οποίος ανέφερε ότι το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία και η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη αμέσως μετά τις γιορτές και θα τεθεί σε διαβούλευση. Τόνισε οτι είναι κομβικής σημασίας η κατάθεση προτάσεων εκ μέρους των τοπικών  φορέων, έχουν ήδη πολλοί εξ αυτών καταθέσει σχετικές προτάσεις και το ζητούμενο είναι μετά την διαβούλευση να προκύψει ένα απόλυτα ολοκληρωμένο σχέδιο με οραματικό, αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot