Κοινή συνέντευξη τύπου του δημάρχου Πύργου και του προέδρου του ΔΛΤΠ με αφορμή την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες επενδυτές
- Στ. Καννής: «Δεν χάνουμε το Κατάκολο και δεν φοβόμαστε την Πάτρα για την κρουαζιέρα! »
- Κ. Νικολούτσος: «Έχουμε ένα ελκυστικό και περιζήτητο λιμάνι με υψηλή επισκεψιμότητα την οποία σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε προς όφελος του τόπου»
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Το ότι δεν έχουνε τίποτα να φοβόμαστε από την Πάτρα και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του Λιμένα Κατάκολου σε ιδιώτη επενδυτή αναφορικά με την διαχείριση της δραστηριότητας της κρουαζιέρας, επισήμαναν χθες σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Κώστας Νικολούτσος. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ξεκαθάρισαν ότι η α΄ φάση αφορά μόνο την καταγραφή ενδιαφέροντος από κάποιον επενδυτή που γίνεται με οικονομικά κριτήρια και εφόσον υπάρξει επενδυτής που πληροί αυτά τα κριτήρια, ακολουθεί η β΄φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία θα έχουν λόγο και ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο. Μάλιστα όπως επισήμανε ο δήμαρχος κ. Στάθης Καννής, θα τεθούν εκ μέρους της δημοτικής αρχής αδιαπραγμάτευτοι όροι πριν την υπογραφή και κύρωση της σύμβασης, που έχουν να κάνουν με τα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία , την προστασία του φυσικού τοπίου του λιμανιού και το όνομά του που θα παραμείνει «Λιμένας Κατακόλου Γιάννης Λάτσης». Επίσης ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ένα πολύ κομβικό σημείο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, ότι δηλαδή δεν υφίσταται η έννοια του «κοινού επενδυτή» για τα λιμάνια Κατακόλου και Πάτρας, αφού- και εφόσον προκύψει διαγωνιστική διαδικασία – θα υπάρξουν και δύο ξεχωριστές συμβάσεις με διαφορετικά αντικείμενα, ακόμα και εάν ο επενδυτής τυχαίνει να είναι ίδιος και για τα δύο λιμάνια ή και για εκείνο της Καβάλας. Μάλιστα ο κ Καννής έκανε λόγο για «πατριωτικές κορώνες» που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, δεν χάνουμε κανένα λιμάνι, αφού το Κατάκολο και εκ της γεωγραφικής του θέσης βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με την Πάτρα και μάλιστα είναι ελκυστικό με υψηλή ζήτηση από τις εταιρίες κρουαζιέρας και στόχος είναι να το κάνουμε ακόμα πιο ελκυστικό και προσοδοφόρο για τον τόπο. Από τη πλευρά του ο κ. Νικολούτσος χαρακτήρισε το λιμάνι Κατακόλου ως «περιζήτητο γαμπρό» στην βιομηχανία της κρουαζιέρας γι’ αυτό και στόχος όλων είναι να διατηρήσει αυτή τη πολύ σημαντική θέση που έχει στον Ελληνικό χάρτη επισκεψιμότητας προς όφελος και της ευρύτερης κοινωνίας.
Στ. Καννής: ««Δεν κινδυνεύουμε από το λιμάνι της Πάτρας, αυτά είναι αστειότητες!»
Ο δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, τόνισε αρχικά ότι αφορμή γι’ αυτήν την συνέντευξη είναι η περίφημη έκδοση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε επενδυτές για το λιμάνι Κατακόλου, προκειμένου να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους να δραστηριοποιηθούν στο Κατάκολο.
«Το Κατάκολο όπως είπε πριν και ο κ. Νικολούτσος, πια είναι ελκυστικό και προσοδοφόρο και έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης γι αυτό και υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον και αυτό πρέπει να κρατήσουμε ως πρώτο στοιχείο, το μεγάλο ενδιαφέρον στις εταιρίες κρουαζιέρας. Αυτό φαίνεται και στα νούμερα, κάποιοι μιλάνε τάχα μου για τέλμα τη στιγμή που το Κατάκολο παρουσιάζει αυξητική τάση, 217 κρουαζιερόπλοια είχαμε πέρυσι και 270 φέτος με περαιτέρω αυξητική τάση.
Όταν ξεκίνησε η δική μας θητεία που έκλεισε ένα χρόνο, επισκεφθήκαμε όλες τις εταιρίες κρουαζιέρας να συζητήσουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες και παροχές κατά την παραμονή των κρουαζιερόπλοιων τους εδώ. Κάποιοι ωστόσο θέλοντας να φανούν «πατριώτες», ξιφουλκούν σε ποιον ανήκει το Κατάκολο. Το 2011 με μνημονιακό νόμο η διαχείριση του πέρασε στο δημόσιο, στο ΤΑΕΙΠΕΔ κι αν θέλουμε να ρίξουμε ευθύνες σε κάποιους, να δούμε ποιοι ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν αυτούς τους νόμους. Δεν χάνουμε, δεν πουλάμε το Κατάκολο, αυτά είναι πατριωτικές κορώνες, προσπαθούμε να κάνουμε το λιμάνι μέσω της παραχώρησης με την οποία ξεκάθαρα συμφωνώ, να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό στα κρουαζιερόπλοια να δούμε, πως θα γίνουν νέες υποδομές στο λιμάνι και πως αυτό θα έχει αύξηση του οικονομικού οφέλους των επαγγελματικών και των κατοίκων. Θέλουμε η κρουαζιέρα να μετατραπεί σε οικονομικό όφελος για τον τόπο και τους επαγγελματίες. Ως δήμος δεν έχουμε τη δυνατότητα υποδομών, το κράτος αδυνατεί και θέλει να παραχωρήσει το λιμάνι. Ξεσηκώθηκε τόσος σάλος ότι πιαστήκαμε δήθεν στον ύπνο. Κάποιοι επενδυτές θα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους με κριτήρια χρηματοοικονομικά και αυτά θα ελέγξει το ΤΑΙΠΕΔ.
Οι συμβάσεις για τα λιμάνια Κατακόλου & Πάτρας θα είναι ξεχωριστές
Ο κ Καννής συνεχίζοντας τόνισε ότι μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος ακολουθεί η β’ φάση, ποιοι δηλαδή θα συμμετέχουν σε μια ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία να επενδύσουν στο Κατάκολο στην οποία έχουν λόγο ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο.
«Εκεί δραστηριοποιούνται επαγγελματίες, υπάρχει το φυσικό τοπίο, αυτά δεν θέλουμε να θιγούν με τίποτα! Καλούμε όλες τις παρατάξεις και τους φορείς να δώσουν τη γνώμη τους ώστε στην β΄ φάση να προτείνουμε τους δικούς μας όρους να προστατευτούν όλα αυτά. Η παραχώρηση δεν θα είναι μια απλή σύμβαση, κυρώνεται με νόμο της Βουλής. Και οι Ηλείοι βουλευτές θα ψηφίσουν γι αυτό.
Κάποιοι λένε ότι θα χαθεί το Κατάκολο, θα μειωθεί η δραστηριότητα της κρουαζιέρας σε όφελος της Πάτρας. Είναι αστειότητες αυτές! Είμαστε σε μια προνομιούχα περιοχή στην θαλάσσια διαδρομή των κρουαζιερόπλοιων που θέλουν να συνεχίσουν γι άλλα μέρη. Η διαδρομή ενός πλοίου να μπει και να βγει μόνο από τον κόλπο της Πάτρας, είναι χάσιμο χρόνου με μεγάλο κόστος. Επίσης το σημαντικό είναι ότι το παλαιό λιμάνι της Πάτρας για το οποίο γίνεται ο λόγος, έχει μόνο μια θέση. Άρα δεν κινδυνεύουμε από το λιμάνι της Πάτρας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα προσφέρονται μόνο για κινδυνολογία από την αντιπολίτευση που θέλουν να ξεσηκώσουν τον κόσμο. Μόνο όφελος θα έχουμε. Πέρα από την προσέγγιση των πλοίων θα έχουμε ανταποδοτικά τέλη. Αυτό είναι για μας αδιαπραγμάτευτο. Αδιαπραγμάτευτο θα είναι επίσης το όνομα του λιμανιού που θα παραμείνει Γιάννης Λάτσης. Όπου υπάρχουν ΟΛΠ εισπράττουν τέλη που το Κατάκολο δεν έχει ονειρευτεί και αυτά τα έσοδα θα χρησιμεύσουν για έργα. Δεν φοβόμαστε λοιπόν, είναι προκαταρκτική ενέργεια η πρόσκληση και δεν έχει να κάνει με την σύμβαση.
Να σημειώσω ακόμα ότι εμείς ως δημοτική αρχή δεν έχουμε γνωρίσει ήττες και δεν έχουμε σκοπό να καταγράψουμε καμία ήττα. Αντιθέτως, την 5ετία που πέρασε χάθηκαν οι Σχολές, η μη αναβάθμιση της ΣΕΤΤΗΛ και η απώλεια των περιουσιών των κατοίκων Κουτσοχέρας και Χειμαδιού και εγγράφηκαν στα κτηματολόγια Αγίων Θεοδώρων. Εμείς λοιπόν αντίθετα θέλουμε να επανορθώσουμε το κακό που έγινε να επαναφέρουμε Πανεπιστημιακή σχολή στον Πύργο και να επιστραφούν οι περιουσίες των ανθρώπων σε Χειμαδιό και Κουτσοχέρα».
Τέλος ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι στην σύμβαση που θα υπογραφεί θα αναφέρεται ρητά τι ανταποδοτικά τέλη θα παίρνει ο Πύργος και επίσης ότι ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κοινός επενδυτής με την Πάτρα.
«Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αφορά τρία λιμάνια με τρεις ανεξάρτητες συμβάσεις. Όχι κοινή με Πάτρα και Κατάκολο. Αν εμφανιστεί ένας επενδυτής που θέλει δυο ή και τα τρία λιμάνια δεν μπορούμε να τον εμποδίσουμε. Οι συμβάσεις όμως θα είναι ξεχωριστές»!
Κ. Νικολούτσος « Το Κατάκολο πρέπει να διατηρήσει αυτή τη πολύ σημαντική θέση που έχει στον Ελληνικό χάρτη επισκεψημότητας»
Ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ κ. Κώστας Νικολούτσος έκανε έναν μικρό απολογισμό της μίνι θητείας του των 8 μηνών αναφέροντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο λιμάνι και ότι όλες οι ενέργειες που θα γίνουν από δω και πέρα έχουν σαν στόχο να διατηρηθεί αυτή η έκρηξη επισκεψιμότητας και παράλληλα να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς την κρουαζιέρα.
«Το λιμάνι είναι εκ των πραγμάτων ένα περιζήτητο λιμάνι το οποίο δεν έγινε από κάποιον αυτοματισμό. Εμείς με την διαχείριση την οποία κάνουμε στο λιμάνι έχουμε καταφέρει και έχουμε μεγάλη αύξηση των αφίξεων και από τα 220 καράβια το 2024 πάμε σε διαβεβαιωμένα 259 με πρόβλεψη ότι μπορεί να πάμε στα 300 και θα έχουμε μία έκρηξη επισκεψημότητας το 2026 σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχουν δώσει οι εταιρείες κρουαζιέρας.
Το θέμα είναι το Κατάκολο να διατηρήσει αυτή τη πολύ σημαντική θέση που έχει στον Ελληνικό χάρτη επισκεψημότητας προς όφελος και της ευρύτερης κοινωνίας καθώς αυτό το οποίο ενδιαφέρει είναι η διάχυση του συγκεκριμένου προϊόντος στην ευρύτερη κοινωνία του Πύργου και της Ολυμπίας ούτως ώστε να έχουμε ένα πραγματικά σοβαρό οικονομικό αποτύπωμα και φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε σε αυτή τη κατεύθυνση. Εμάς η δουλειά μας πέραν των άλλων είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να έχουμε μία αύξηση του κατά κεφαλήν καταναλισκομένου προϊόντος και αυτό θέλει προσπάθειες σημαντικές και ήδη επαγγελματίες από το τόπο έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους διαχειρίσεις που επιτρέπουν την περαιτέρω την περαιτέρω αύξηση αυτής της κρουαζιέρας. Σαν διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου θεωρούμε ότι έχουμε καταφέρει σε 8 μήνες κάποια πράγματα σημαντικά τα οποία ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των εταιρειών. Ξεκινάω από ένα θέμα που δεν είναι γνωστό στο κόσμο και αφορά την υδροδότηση την οποία έχουμε δεκαπλασιάσει σε ένα έτος, και αυτό δεν είναι μόνο ένα όφελος για το δημοτικό λιμενικό ταμείο, αλλά είναι και ένας σοβαρός παράγοντας για τα κρουαζιερόπλοια.
Βελτιώσαμε και άλλες συνθήκες όπως τον φωτισμό τον οποίο βρήκαμε σε μία τάξη του 15% και είναι στο 90% και όποιος πάει το βράδυ το καταλαβαίνει στο Κατάκολο. Βελτιώνουμε τις συνθήκες πρόσβασης γιατί τρέχει αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός για την προμήθεια προσκρουστήρων στην τρίτη προβλήτα που δεν έχει ενώ παράλληλα ενεργοποιούμε το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ το οποίο δεν είχε κινηθεί για κάποια χρόνια και μας δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσουμε κάποια έργα όπως είναι το ναύδετο καθώς τα κρουαζιερόπλοια όλο και μακρύτερα γίνονται και θέλει και μία πρόσδεση, ακόμα πιο μέσα στο βάθος του λιμενοβραχίονα για να μπορέσουμε να έχουμε ποιο ασφαλή πρόσβαση των κρουαζιερόπλοιων.»
Βελτιωμένη σε όλα τα επίπεδα η εικόνα του Κατακόλου
Παράλληλα ο κ. Νικολούτσος επισήμανε ότι έγιναν προσπάθειες να βελτιωθεί η εικόνα του Κατακόλου γενικά, υπάρχουν πλέον ωραία μαγαζιά να κρατήσουν τους επισκέπτες, δημιουργήθηκαν νέες διαδρομές στο βουνό, επιδιώκουν να υπάρχουν ναυταθλητικές αλλά και πολλές καινοτόμες δράσεις για τους ταξιδιώτες της κρουαζιέρας, η καθαριότητα στην χερσαία ζώνη έχει βελτιωθεί ενώ απώτερος στόχος είναι και η δημιουργία μαρίνας (ανάμεσα στα δύο ψαρομάγαζα, Μαρίνα και Γλυφάδα). «Το έργο είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να βρεθεί επενδυτής, δεν είμαστε πάνω σε διαδρομές γιοτινγκ αλλά έχουμε αιτήσεις για διαχείμαση των σκαφών» ανέφερε ο κ. Νικολούτσος. Συμπλήρωσε ακόμα ότι η νέα διοίκηση του ΔΛΤΠ έχει βελτιώσει την διοικητική συγκρότηση του λιμενικού ταμείου και τουλάχιστον δεν δημιούργησε νέα χρέη καθώς υπάρχει ένα «βάρος» στις πλάτες του που επηρεάζει και την σύνταξη του προϋπολογισμού.
Σε ότι αφορά την ασφάλεια του λιμανιού, ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ τόνισε ότι « εξετάζουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των επιβατών και οι Αμερικανοί έχουν θέμα με την ασφάλεια και θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς. Η βελτίωση των συνθηκών αυτών είναι καταλυτική και έχουμε πάρει εύσημα για την τόσο καλή διαχείριση της ασφάλειας και εντός του έτους προτιθέμεθα να μπούμε και σε 24ωρη φύλαξη και αυτό για κάποιες ειδικές κατηγορίες επιβατών είναι πολύ βασικό για το πώς θα διαλέξουν λιμάνι, ωστόσο έχουμε θέμα με την έλλειψη κτιρίου Σένγκεν και αυτό είναι σοβαρό.
Καταλήγοντας ο κ. Νικολούτσος τόνισε ότι « Μαζί με τον δήμαρχο, μόλις αναλάβαμε κάναμε συστηματικές επισκέψεις και με την βοήθεια των ναυτικών πρακτόρων στις εταιρείες κρουαζιέρας να ακούσουμε τις δικές τους επιθυμίες και η σχέση μας είναι καλή και φαίνεται από τα αποτελέσματα των προσδοκώμενων αφίξεων. Έχουμε θέματα στην διαχείριση των επιβατών που δεν μπαίνουν τα λεωφορεία κτλ αλλά βλέπουμε ότι χρόνο με τον χρόνο μπαίνουν σκάφη που είναι υπερπολυτελή και εταιρείες με αποτύπωμα αισθητικής πολύ υψηλό.
Ακόμα και αυτή η ιδιωτικοποίηση θα μου επιτρέψετε να πω ότι προέρχεται από το γεγονός ότι έχουμε έναν «περιζήτητο γαμπρό» δηλαδή το λιμάνι υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε ενδιαφέρον. Εμείς ωστόσο, θα είμαστε κοντά σε όλες τις διαδικασίες.»