Κοινή σύμπραξη για τον «δρόμο του Πολιτισμού»
-Οι παράμετροι της κατασκευής του δρόμου Λεύκτρο-Μεγαλόπολη-Αρχ. Ολυμπία συζητήθηκαν στην ημερίδα του δήμου Μεγαλόπολης
-Ισχυρή η ηλειακή εκπροσώπηση, καθώς τοποθετήθηκαν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Νικος Κοροβέσης, ο Σάκης Μπαλιούκος και ο Κώστας Νικολούτσος
Επιμέλεια Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Τις δυνατότητες και τις προοπτικές κατασκευής του οδικού άξονα που θα συνδέει το Λεύκτρο με τη Μεγαλόπολη και την Αρχαία Ολυμπία συζήτησαν οι φορείς και εκπρόσωποι νομών της Πελοποννήσου στην ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Μεγαλόπολης στο δημαρχείο της Πόλης, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με στόχο τη διεκδίκηση πόρων για την υλοποίηση του έργου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκαν επί τάπητος όλες οι παράμετροι που αφορούν το έργο, όπως η χρηματοδότηση, η ωρίμανση μελετών, οι απαλλοτριώσεις και η χάραξη, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας κοινός «οδικός χάρτης» κατασκευής του έργου.
Ο οικοδεσπότης δήμαρχος Κώστας Μιχόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κεντρικός στόχος αυτού του έργου είναι η οδική σύνδεση των Αρχαιολογικών Χώρων: Μυστράς – Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Αρχαία Ολυμπία, σημειώνοντας ότι ο δρόμος θα προαγάγει τον τουρισμό και θα σημάνει την άρση του αποκλεισμού των μικρών τοπικών κοινωνιών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής Ηλείας και πρώην επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για δρόμο στρατηγικής σημασίας για μια περιοχή με σοβαρά προβλήματα, διότι θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Πελοποννήσου, που είναι το πλέον παραγωγικό της κεφάλαιο.
Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε συνολικά για τον αρχαιολογικό πλούτο της Πελοποννήσου, και επεσήμανε ότι οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν άνετα στο οδικό δίκτυο, μέσω των οδικών αξόνων, με άνεση στην οδήγηση. «Τέτοιες φιλόδοξες πρωτοβουλίες αποτελούν καταλύτη για την οικονομική άνθηση της περιοχής. Η πρωτοβουλία αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη. Το ΣΔΑΜ δημιουργεί μεν δίχτυ ασφαλείας, αλλά η περιοχή πρέπει να αναδείξει την πολιτιστική της κληρονομιά. Σε αυτό το σχέδιο ανάπτυξης μπορεί να ενταχθεί η κατασκευή του δρόμου. Για την οδική σύνδεση της Μεγαλόπολης με την Αρχαία Ολυμπία έχουν εκπονηθεί μελέτες και καταρτίζονται φάκελοι», επισήμανε και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να δουν προσεκτικά το πώς θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Έχουμε να κάνουμε και με τον στρατηγικό σχεδιασμό και το πώς θα αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά προγράμματα. Θα προχωρήσουμε σε μια νέα συνάντηση, με τους κρατικούς φορείς, ενδεχομένως και με τους Ευρωπαίους. Θα σας βοηθήσω προσωπικά, να σχηματίσουμε μια επιτροπή προσωπικοτήτων, που θα μας βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα. Για τα χρήματα της απολιγνιτοποίησης, έρχεται ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, θα του μιλήσω. Θα ξαναβρεθούμε εδώ, για να γιορτάσουμε τη στήριξη αυτού του σημαντικού έργου», σημείωσε.
Η βουλευτής Ηλείας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, υπογράμμισε ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση του θέματος σε κοινοβουλευτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και της περιοχής μας είναι ένα αίτημα ιστορικό και πολιτιστικό και ένα όραμα που πρέπει να το δώσουμε ως έργο στις μέλλουσες γενιές, για να γνωρίζουν από πού προήλθαν και πώς πρέπει να κινηθούν. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είναι στη διάθεσή σας για επίσημη συνεδρίαση με όλους τους φορείς και την κυβέρνηση, μετά τις Ευρωεκλογές, για να δούμε την επιτάχυνση των επενδύσεων στην περιοχή, θέμα για το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και θα επισκεφθεί την περιοχή, και πώς θα διεκδικήσουμε την αύξηση των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τη Μεγαλόπολη. Προτείνω λοιπόν μία κεντρική συζήτηση στη Βουλή για τη Δίκαιη Μετάβαση και παράσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου», είπε μεταξύ άλλων.
Παρεμβάσεις από Σπυρίδωνα και Γκιόλια
Ο Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, πρώην δήμαρχος και περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας είπε μεταξύ άλλων: «Ο δρόμος πρέπει να γίνει. Ο τουρισμός στην Πελοπόννησο έχει τεράστια περιθώρια. Ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία; Το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ. Όμως, σε δύο χρόνια, δεν θα μπορεί να μας βοηθήσει. Υπάρχει το ΕΣΠΑ. Αλλά χρειάζονται μελέτες και αποδείξεις, και δεν είναι εύκολο κάποιος πάροχος να αναλάβει τη διαδικασία. Είναι, όμως, και οι μικροί πόροι. Οι εθνικοί πόροι. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Χρειάζονται πάνω από δυόμισι χρόνια, και βγαίνουμε έξω από τα όρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
Ο Καθηγητής συγκοινωνιολόγος και διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου Ιωάννης Γκόλιας, είπε: «Περνάμε σε άλλη φάση. Πρόσβαση έχουμε. Εκείνο που πρέπει να περάσουμε, είναι η λογική πώς θα εξυπηρετηθούν σημεία που δεν έχουν πρόσβαση. Οι ορεινές περιοχές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν εξυπηρετούνται. Πρέπει να περάσουμε από τη πρόσβαση στην εξυπηρέτηση περιοχών που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Δεν είναι πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο αυτό το έργο. Αλλά πρέπει να τους πείσουμε με επιχειρήματα για να γίνει. Χρειαζόμαστε μελέτες. Ένα βήμα μετά την προμελέτη, που θα πείσει».
Νίκος Κοροβέσης: «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτό το εμβληματικό εγχείρημα»
«Eίναι παράδοξο, για πολλούς στον κόσμο η Αρχαία Ολυμπία να θεωρείται το κέντρο του κόσμου και εμείς το 2024 να μην έχουμε μπορέσει να κάνουμε την Αρχαία Ολυμπία τ κέντρο της Πελοποννήσου. Μέχρι πριν λίγο καιρό, η περιοχή της Ηλείας ήταν αδικημένη όσον αφορά τους οδικούς άξονες. Με ορθή διεκδίκηση προς την κυβέρνηση πετύχαμε την έναρξη και σε λίγους μήνες στην ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, τη σύνδεση δηλαδή Πάτρας – Πύργου και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την επέκταση της κατά 13 χιλιόμετρα με την Αρχαία Ολυμπία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Φυσικά, διεκδικούμε σθεναρά, επίμονα και συλλογικά το πάγιο αίτημα της των κατοίκων της Νότιας Ηλείας για άρση της απομόνωσης τους με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα και καταφέραμε ήδη να έχουν γίνει τρεις προμελέτες με τρία διαφορετικά σενάρια και θα δούμε τους επόμενους μήνες ποιο από αυτά θα επικρατήσει στο Υπουργείο για να βρούμε τελικά αργότερα το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση.
Όσον αφορά την συγκεκριμένη εμβληματική πρόταση για το δρόμο της ανάπτυξης, τη σύνδεση δηλαδή της Μεγαλόπολης με την Αρχαία Ολυμπία και τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, είναι ένας δρόμος που δεν είναι μόνο ότι μειώνει τη χιλιομετρική απόσταση ή αυξάνει την ασφάλεια των οδηγών. Είναι ένας δρόμος πολιτισμού και τουρισμού. Είναι ένας δρόμος που φέρνει όλους εμάς πιο κοντά. Οι ορεινοί όγκοι των δήμων Αρχ. Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως θα ζωντανέψουν. Και με την εμπειρία που έχω από του τουρισμό, μπορούν να γίνουν παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης, αύξησης πληθυσμού και οικονομικής άνθησης. Γι’ αυτό το λόγο, ως Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη λέμε ένα μεγάλο ‘’ναι’’ σε αυτό το εγχείρημα και θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, συνεργαζόμενοι τόσο με την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Σάκης Μπαλιούκος: «Προτεραιότητα οι μελέτες και η όδευση»
Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, υπογράμμισε την ανάγκη πρωτοβουλιών σε δύο άξονες, στη διασφάλιση των μελετών για να υπάρχει ακριβής εικόνα των πόρων και στη χάραξη.
«Χαιρετίζουμε τη συνάντηση και είμαστε εδώ να πολεμήσουμε. Αναζητούμε τα εργαλεία που μας είπαν δύο έμπειροι άνθρωποι, μελέτες για να έχουμε ένα όριο προϋπολογισμού και όδευση. Και από κει και πέρα, αναζητούμε χρηματοδοτικές πηγές. Προς το παρόν έχουμε δύο σημαντικές: Το ταμείο μετάβασης και το άλλο η ανασυγκρότηση, στο οποίο έχουμε περάσει -όχι χωρίς πίεση- τον δρόμο αυτό πρόταση. Πρέπει να απαιτήσουμε τη μελέτη και εκεί πρέπει να στραφούμε. Μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Εμείς θα είμαστε εδώ γιατί μας ενδιαφέρει ο δρόμος, θέλουμε να γίνουμε ένα μαζί σας», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, στάθηκε στη δημογραφική συρρίκνωση της περιοχής και τόνισε ότι αυτός ο δρόμος θα δώσει τη δυνατότητα να ανακοπεί αυτή η «αιμορραγία» της ελληνικής περιφέρειας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό και στάθηκε στη σημασία της ενεργοποίησης του συγκεκριμένου οδικού άξονα που θα βοηθήσει καταλυτικά στη σύνδεση του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας και του Επικούριου Απόλλωνα και θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ημιορεινών περιοχών της Ηλείας Μεσσηνίας και Αρκαδίας και θα βοηθήσει στη διασύνδεση των παραπάνω περιοχών.
Σύντομες τοποθετήσεις υποστήριξης του εγχειρήματος έκαναν επίσης η αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αθηνά Ηλιοπούλου και ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως, Γιώργος Τριγάζης. Παρόντες επίσης ήταν ο αντιδήμαρχος Πύργου, κ. Τζουανόπουλος και ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, Τάσος Καρνάρος.