FOLLOW US: facebook twitter

Κοινή Ανακοίνωση των Επιτροπών Ειρήνης Ηλείας & Πρέβεζας για την πραγματοποίηση της άσκησης «Ηνίοχος 2021»

Ημερομηνία: 06-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ηλείας & Πρέβεζας καταγγέλλουν και καταδικάζουν τη διεξαγωγή της αεροπορικής άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ 2021”, από τις 12 έως τις 22 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, με τη συμμετοχή και της αεροπορικής βάσης του Ακτίου, όπου θα «σταθμεύουν» οι δολοφονικές μηχανές τους και θα καλύπτει ολόκληρη την περιοχή του FIR Aθηνών.

Η καθιερωμένη άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2021”, στην οποία συμμετέχουν ένοπλες δυνάμεις από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό της περιοχής. Συνιστά πρόβα πολέμου. Είναι ενταγμένη στην παραπέρα αναβάθμιση των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, που μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα το λαό μας σε στόχο αντιποίνων. Είναι αποκαλυπτικά και μας ανησυχούν ιδιαίτερα τα τελευταία δημοσιεύματα που θέλουν τη χώρα μας ούτως ή άλλως στόχο αντίπαλων προς τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μόνο και μόνο επειδή είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ. Η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη αν αναλογιστεί κανείς τις επιθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει διαρκώς η ελληνική κυβέρνηση ως σημαιοφόρος των συμφερόντων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δεκάδες πολεμικές ασκήσεις, η αξιοποίηση στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών για τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς κ.ο.κ.

Η άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2021” συνδέεται άμεσα με την τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, με τους επιχειρησιακούς – πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να ανακοπεί η Ρωσική και Κινέζικη παρουσία στην περιοχή, στο έδαφος της γενικευμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των οξύτατων ανταγωνισμών. Έρχεται να “κουμπώσει” με τις υπόλοιπες ασκήσεις – πρόβες πολέμου που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, αποτελώντας στην ουσία πολεμική προπαρασκευή:

  • με τη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα SNMCMG2 να σαρώνει το Ιόνιο πέλαγος στο πλαίσιο της άσκησης “ΑΡΙΑΔΝΗ 2021” υπό τουρκική διοίκηση
  • με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αξιοποιείται για να αποβιβάζονται και να μετακινούνται προς τα ρωσικά σύνορα δεκάδες χιλιάδες στρατού και πολεμικού υλικού των ΗΠΑ στο πλαίσιο των ασκήσεων “DEFENDER 2021”
  • με ΝΑΤΟϊκές συνεκπαιδεύσεις να προγραμματίζονται στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας

στο πλαίσιο της άσκησης “ATLANTIC RESOLVE”

  • με τα σενάρια εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στον Άραξο, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες τοποθεσίες της χώρας να συντηρούνται και να αναθερμαίνονται συνεχώς

Την ώρα που εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ενάντια στη δουλειά, στην υγεία, στις κοινωνικές ανάγκες και στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, η κυβέρνηση αντί να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της επιβίωσης του λαού, ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε αγορές εξοπλισμών που υπηρετούν τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες. Προσδένει ακόμη στενότερα στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Αναβαθμίζει διαρκώς τις πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές συνεργασίες με το «συμμαχικό» Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και δεν έχει πάψει να δολοφονεί το λαό της Παλαιστίνης.

Χρεοκοπεί στην πράξη το παραμύθι της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, αλλά και της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης για τα λεγόμενα “αντισταθμιστικά οφέλη”, για την τόνωση των τοπικών οικονομιών από το στρατιωτικό προσωπικό των διαφόρων χωρών που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ασκήσεις, αλλά και για την υποτιθέμενη προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Απεναντίας, γίνεται φανερή η όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, το ξαναμοίρασμα των αγορών και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς εντάσσει η ελληνική αστική τάξη τον στόχο της «γεωπολιτικής αναβάθμισής» της, που όχι μόνο δεν υπηρετεί την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αντίθετα τα μετατρέπει σε αντικείμενο των ιμπεριαλιστικών παζαριών, αποτελώντας πηγή κινδύνων για τον ελληνικό λαό και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ηλείας και Πρέβεζας καλούν τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών, του λαϊκού κινήματος να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και να καταδικάσουμε μαζικά και στην πράξη αυτή την πολιτική στην οποία εντάσσεται και η άσκηση «Ηνίοχος 2021». Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας διεκδικώντας:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, να μη δημιουργηθεί καμία νέα βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Ούτε σκέψη για εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας

Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος