FOLLOW US: facebook twitter

«Κόφτης» στα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Ημερομηνία: 14-09-2024 | Συντάκτης:

Πρόσθετο κριτήριο καταβολής από το 2025 οι καταθέσεις και το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας

Τα βασικότερα μέτρα που ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Για ποιους αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης.

Νέες εισοδηματικές κλίμακες για το επίδομα παιδιών.

Οι πρώτες ανακοινώσεις για έκτακτες ενισχύσεις τον Δεκέμβριο.

τενεύει η πρόσβαση των πιο εύπορων δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων στα τρία βασικότερα προνοιακά βοηθήματα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα παιδιού) καθώς, εκτός από το ύψος του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, από την 1.1.2025 εισάγονται και ακόμη τρία κριτήρια για την καταβολή τους: το ύψος της κινητής, της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις που παρουσιάστηκαν χθες από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, από την 1.1.2025 η αναμόρφωση των επιδομάτων που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ εμπεριέχει τα εξής τέσσερα στοιχεία:

Πρώτο, εισάγεται «κόφτης» στη χορήγηση των τριών επιδομάτων που θα προκύπτει από την προσμέτρηση καταθέσεων, ακίνητης και κινητής περιουσίας των δικαιούχων (μένει να αποσαφηνιστεί μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία θα εισαχθεί προς συζήτηση η αναμόρφωση των επιδομάτων).

Δεύτερο, προβλέπεται αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους που οδηγεί σε ένα ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 70 εκατ. ευρώ.

Τρίτο, η απόκτηση των επιδομάτων δεν θα εμποδίζεται πλέον από την ύπαρξη εισοδήματος που προκύπτει από μισθωτή εργασία, αφού στο εξής δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.

Τέταρτο, η αναμόρφωση των επιδομάτων θα χρηματοδοτείται -βάσει των όσων είπε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς κατά τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου- από την αύξηση των δημόσιων εσόδων που προκύπτουν από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αναλυτικότερα τα νέα ποσά που θα ισχύσουν από την 1.1.2025 διαμορφώνονται ως εξής:

● Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

● Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά, επίσης, με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

● Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.

● Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

Αναφορικά με τις έκτακτες ενισχύσεις που θα δοθούν τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκαν τα εξής:

● 205.000 οικογένειες δικαιούχοι του ΕΕΕ θα λάβουν τον Δεκέμβριο κατά 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό (22 εκατ. ευρώ).

● 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν µία επιπλέον μηνιαία δόση (70 εκατ. ευρώ).

● 34.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ (7 εκατ. ευρώ).

● 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ (37 εκατ. ευρώ).

Διά βίου η ιδιότητα του τρίτεκνου

Eπίσης, στη διυπουργική συνέντευξη, η οποία ήταν βασικά εστιασμένη σε μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και του δημογραφικού, ανακοινώθηκαν και τα εξής για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες:

■ Διά βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 οικογένειες.

■ Αύξηση της ποσόστωσης για τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.

■ Τον Οκτώβριο, προκήρυξη για τις 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

■ Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» – 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

■ Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους γονείς. Οι εργοδότες που υποστηρίζουν τους νέους γονείς με οικειοθελείς μη μισθολογικές παροχές ύψους έως 5.000 ευρώ για έναν χρόνο από την απόκτηση τέκνου απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτές τις παροχές. Το ποσό θα είναι προσαυξημένο κατά επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

■ Απαγόρευση μείωσης αποδοχών του νέου γονέα κατά τη διάρκεια της παροχής καθώς και για ένα εξάμηνο πριν και ένα εξάμηνο μετά.

■ Θέσπιση φοροαπαλλαγής των κουπονιών (vouchers) που παρέχονται στους εργαζόμενους για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

■ Πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης. Συμβουλευτική για οικογένειες με σκοπό την ενδυνάμωση της οικογένειας και την ομαλή ένταξη παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες και διαταραχές. Θα αφορά γονείς και παιδιά 0-6 ετών με αναπτυξιακή καθυστέρηση, διαταραχές, αναπηρίες ή κίνδυνο εμφάνισης αυτών. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

■ Πρόσθεση στο gov.gr του «all-about-myChild» το οποίο θα προσφέρει πλήρη πληροφόρηση για όλες τις παροχές, όπως επιδόματα, υγειονομική κάλυψη, κοινωνικό τουρισμό κλπ. Επιπλέον θα περιέχει χρηστικές πληροφορίες γενικής φύσης, όπως π.χ. πού μπορεί κάποιος να βρει γιατρό, παιδικό σταθμό, παιδική χαρά και όλες τις υποδομές που αφορούν το παιδί και την οικογένεια.

■ Δημιουργία Παρατηρητηρίου για το Δημογραφικό το οποίο θα ελέγχει την υλοποίηση και την προσαρμογή των πολιτικών στα επιμέρους δεδομένα της κάθε περιοχής. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με πόρους ύψους 3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

■ Εθνική καμπάνια για ανάδειξη της αξίας του παιδιού.

Ακόμη, από την αναπληρώτρια υπ. Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοινώθηκε ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.

Τι θα περιμένουν οι συνταξιούχοι

Σχετικά με το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, η αρμόδια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως επανέλαβε ότι οι ετήσιες αυξήσεις που θα ισχύσουν από 1.1.2025 και θα καταβληθούν μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου θα κυμανθούν κατ’ εκτίμηση από 2,2% έως 2,5% για περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις. Η αύξηση προκύπτει βάσει του θεσμοθετημένου αλγόριθμου (ημιάθροισμα του πληθωρισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας).

Επίσης, ανακοινώθηκε έκτακτη ενίσχυση για τους 670.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και δεν είναι δικαιούχοι αυξήσεων. Το έκτακτο ποσό αφορά όλους όσοι δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ, έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ, καθώς και περίπου 37.000 δικαιούχους του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από το άθροισμα κύριων συντάξεων ως εξής:

■ Για έως 700 ευρώ σύνταξη το βοήθημα θα είναι 200 ευρώ.

■ Για πάνω από 700 έως 1.200 ευρώ το βοήθημα θα είναι 150 ευρώ.

■ Για πάνω από 1.200 ευρώ και έως 1.600 ευρώ το βοήθημα θα είναι 100 ευρώ.

Αναδημοσίευση από efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia