FOLLOW US: facebook twitter

«Κόφτες» στα επιδόματα γέννησης, παιδιού και ενοικίου!

Ημερομηνία: 01-01-2020 | Συντάκτης:
-Χωρίς επίδομα οι οικογένειες που τα παιδιά τους μένουν από απουσίες στο σχολείο

Μόνο ισότιμα, δεν αντιμετωπίζονται όλα τα παιδιά στη χώρα μας, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις» που αναρτήθηκε προς διαβούλευση μέχρι τις 10 Γενάρη καθώς οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις…

Με τις αλλαγές, μπήκαν «κόφτες» και στο επίδομα γέννησης, και στο επίδομα ενοικίου αλλά και στο επίδομα παιδιού, με το τελευταίο να έχει ως απαραίτητη, όχι μόνο την υποχρέωση φοίτησης των παιδιών στο σχολείο όσων οικογενειών το λαμβάνουν αλλά και να μην… μένουν στη ίδια τάξη από απουσίες!

Ειδικότερα υπήρξαν αλλαγές ως προς την καταβολή του επιδόματος γέννησης αλλά και τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα των πολιτών των τρίτων χωρών που απαιτούνται για να λάβουν το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης (ενοικίου). Επίσης και η φοίτηση των παιδιών, όσοι έχουν σε σχολείο θα απαιτείται και για την επιδότηση ενοικίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το επίδομα μητρότητας των 2.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα δίνεται σε δυο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, η πρώτη αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, ενώ για την επόμενη δόση δεν αναφέρεται τίποτα. Όσον αφορά τους δικαιούχους από τρίτες χώρες για τα επιδόματα μητρότητας, παιδιού και στέγασης ανεβαίνει το όριο παραμονής νόμιμα και μόνιμα στη χώρα από τα 10 χρόνια που περιλάμβαναν οι αρχικές διατάξεις σε 12. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι 5 χρόνια. Ωστόσο, για όλα τα επιδόματα διευκρινίζεται ότι για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 τα επιδόματα χορηγούνται εφόσον οι δικαιούχοι διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν, οπότε ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Όσοι βέβαια έλαβαν κάποιο επίδομα το 2019 με την 5ετή παραμονή στη χώρα θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν κανονικά για τα επόμενα χρόνια.

Επίδομα παιδιού

Για τη καταβολή λοιπόν του επιδόματος παιδιού, αυξάνεται η παραμονή μόνιμα και νόμιμα στη χώρα από 5 έτη που είναι σήμερα σε 12 για πολίτες τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εφαρμογής ενιαίων κανόνων χορήγησης όλων των προνοιακών επιδομάτων. Το επίδομα θα μπορούν να λάβουν πλέον και οι πολίτες δικαιούχοι επικουρικής προστασίας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, απαραίτητη είναι όπως προαναφέραμε,  όχι μόνο η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών όσων οικογενειών λαμβάνουν το επίδομα, αλλά και η εξέλιξή τους εκπαιδευτικά, ώστε να μην μένουν την ίδια τάξη.

«Σε περίπτωση εξαρτώμενου τέκνου, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του», αναφέρεται στο σχέδιο νόμου με πρώτο έτος εφαρμογής το σχολικό έτος 2020- 2021.

Επίδομα γέννησης

Σε δύο δόσεις θα καταβάλλεται το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ. Η πρώτη δόση θα είναι τελικά 1.000 ευρώ και θα καταβάλλεται μετά από αίτηση στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ το υπόλοιπο δεν διευκρινίζεται ποτέ θα καταβάλλεται. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι η μητέρα του παιδιού ή ο πατέρας ή κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Επίδομα στέγασης (ενοικίου)

Η αύξηση του διαστήματος παραμονής στη χώρα για πολίτες τρίτων χωρών και η υποχρεωτική «πραγματική» φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, προστέθηκε και στην καταβολή του επιδόματος στέγασης. «Στις περιπτώσεις που το νοικοκυριό περιλαμβάνει ανήλικα μέλη, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής τους σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής τους, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το ανήλικο μέλος δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.

Η διάταξη εφαρμόζεται το πρώτον από το σχολικό έτος 2020-2021, συμπεριλαμβανομένων των ειδικότερων προϋποθέσεων και της διαδικασίας α) διαπίστωσης της μη πλήρωσης των ανωτέρω τιθέμενων προϋποθέσεων μέσω της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του επιδόματος και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, β) διακοπής της χορήγησης του επιδόματος, γ) ανάκτησης της τυχόν αχρεώστητης καταβολής του και δ) εκ νέου υποβολής αίτησής για τη χορήγησή του.

Θ. Φωτίου: «Δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα όλα τα παιδιά»

Δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα όλα τα παιδιά στο νομοσχέδιο «Επίδομα Γέννησης και Λοιπές Διατάξεις» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της ηΒουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την ίδια ανακοίνωση η κ. Φωτίου σημειώνει πως οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι που περίμεναν αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα «απλά εξαπατήθηκαν». «Ο κ. Μητσοτάκης  διάλεξε τις μέρες των Χριστουγέννων, που συμβολίζουν την αγάπη και  την φροντίδα για τα παιδιά  για να τα διαχωρίσει ανάλογα με την καταγωγή των γονιών τους και την σχολική τους επιμέλεια. Αντί για δώρα, κόβει το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγης της οικογένειας αν ένα παιδί μείνει από απουσίες.Το περιβόητο επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ δεν θα το πάρει κανένα νεογέννητο προσφυγόπουλο – αυτά είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Ένα νομοσχέδιο με το οποίο  υποτίθεται ότι παρέχονται 123 εκ  για την ενίσχυση της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, με μαγικό τρόπο περιορίζει τους δυνητικούς δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και στέγασης και αφαιρεί 200 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι. Το ξέραμε από την κατάθεση του προϋπολογισμού, το βλέπει τώρα ο ελληνικός λαός».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το 2018 με ενιαίο και δίκαιο τρόπο το επίδομα παιδιού, διπλασιάζοντας σχεδόν τον προϋπολογισμό που παρέλαβε από 650 εκ σε 1,1 δις. ευρώ, και αύξησε τα παιδιά δικαιούχους σε 1.545.000.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia