FOLLOW US: facebook twitter

Κλοντ Μονέ: ο εκπρόσωπος του ιμπρεσιονισμού

Ημερομηνία: 09-08-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός, Σχόλια

Της Πολυξένης Ζαρκαδούλα

Ο Κλοντ Μονέ ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους που έχει να επιδείξει η Γαλλία. Θεωρείται εκπρόσωπος του ιμπρεσιονισμού και πιθανολογείται πως προήλθε από το έργο του, «Εντύπωση, Ανατολή».


Ο Κλοντ Μονέ γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1840 στο Παρίσι και προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Το 1858 γνωρίστηκε με τον Εζέν Μπουντέν, έναν από τους πρώτους του δασκάλους και αυτός που τον προέτρεψε να ζωγραφίζει στην ύπαιθρο. Από πολύ μικρή ηλικία ο Κλοντ Μονέ συνήθιζε να ζωγραφίζει μιας και είχε πηγαίο ταλέντο. Ο Κλοντ Μονέ υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για δύο χρόνια 1860 – 1862 καθώς στη διάρκειας της θητείας του έπαθε τυφοειδή πυρετό και αναγκάστηκε να διακόψει.

Τα πρώτα του βήματα

Τότε έριξε το βάρος του στο πάθος του για τη ζωγραφική. Μαθήτευσε στη σχολή του Σαρλ Γκλαίρ παρόλο που οι γονείς του ονειρεύονταν μια ακαδημαϊκή καριέρα για εκείνον. Εκείνος έτσι και αλλιώς ήταν αντίθετος με την ακαδημαϊκή γνώση. Εκεί γνώρισε και τους άλλους συμμαθητές του που αργότερα ήταν συνοδοιπόροι του στον χώρο της τέχνης, όπως ήταν: ο Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ, ο Φρεντερίκ Μπαζίγ και ο Άλφρεντ Σίσλεϋ. Απογοητευμένοι από τα μαθήματα, ανέπτυξαν τις δικές τους ιδέες και δημιούργησαν τον λεγόμενο μετέπειτα ιμπρεσιονισμό.

Το 1874 συμμετείχε στην πρώτη έκθεση της ομάδας του ιμπρεσιονισμού στο Παρίσι με το έργο που έμελλε να παίξει σπουδαίο ρόλο, «Εντύπωση, Ανατολή» μιας και σε αυτό οφείλεται η ονοματοδοσία του ιμπρεσιονισμού. Τα επόμενα χρόνια κυλήσανε άκρως δημιουργικά με τον Κλοντ Μονέ να φτιάχνει τα έργα του με ένα κοινό θέμα αλλά διαφορετική τεχνοτροπία. Αυτό που άρεσε στον Κλοντ Μονέ ήταν να ζωγραφίζει στην ύπαιθρο. Τα έργα που ζωγράφισε είναι πάνω από 250 εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν ένα μοτίβο τα νούφαρα στον κήπο του. Ένα ταξίδι του στη Μεσόγειο ήταν η αφορμή για να στραφεί στη δημιουργία τοπίων.

Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του Κλοντ Μονέ: πίνακας με νούφαρα

Ιμπρεσιονισμός

Οι κύριοι εκπρόσωποι του ιμπρεσιονισμού θεωρούνται ο Κλοντ Μονέ και η παρέα του. Ο ιμπρεσιονισμός αναπτύχθηκε στο δεύτερο μισό του 19 ου αι. στη Γαλλία Επηρέασε και άλλες μορφές της τέχνης, όχι μόνο τη ζωγραφική. Κύρια στοιχεία της τεχνικής του ιμπρεσιονισμού στη ζωγραφική είναι: οι ιμπρεσιονιστές ζωγραφίζουν σε ανοιχτούς χώρους, προτιμούν τα ζωντανά χρώματα, κάνουν χρήση της βασικής παλέτας χρωμάτων, δεν προτιμούν το μαύρο χρώμα για να δείξουν τις σκιές των αντικειμένων ή προσώπων που ζωγραφίζουν αλλά αντίθετα χρησιμοποιούν το χρώμα αυτών που ζωγραφίζουν και προτιμούν το γρήγορο βάψιμο στους πίνακες χωρίς να περιμένουν να στρώσει το χρώμα.

Η προσωπική του ζωή

Ο Κλοντ Μονέ έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος ήταν με την Καμίλ Ντονσιέ το 1870 με την οποία είχε αποκτήσει ήδη έναν γιο, τον Ζαν. Όταν ο πατέρας του το έμαθε θύμωσε τόσο που σταμάτησε να του δίνει χρήματα. Βέβαια αυτό δεν κράτησε πολύ αλλά τα οικονομικά και για τους τρεις τους ήταν τόσο δύσκολα που αργότερα ο Κλοντ Μονέ έκανε απόπειρα αυτοκτονίας αν και δεν τα κατάφερε τελικά λόγω του ότι γνώριζε κολύμπι. Το 1879 η Καμίλ πέθανε ενώ είχανε δύο παιδιά και αργότερα παντρεύτηκε την Αλίς Οσεντέ το 1891 με την οποία πολύ νωρίτερα ήδη συγκατοικούσε.

Στη γειτονιά των αγγέλων

Το 1908 άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρασή του και το 1923 υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις καταρράκτη. Στις 5 Δεκεμβρίου 1926 πέθανε αφού ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα με την επάρατη νόσο στο Ζιβερνύ ήδη αναγνωρισμένος για το μεγάλο του έργο.

Πηγές:

  1.  Ειρήνη Μωραΐτη, «Κλοντ Μονέ: Τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του κορυφαίου Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου», 14 Νοεμβρίου 2021,

https://www.monopoli.gr/2021/11/14/istories/san-simera/532304/klont-mone-ta-megalytera-aristourgimata-tou-koryfaiou-gallou-impresionisti-zografou/

  •  «Μονέ, ο καλλιτέχνης που απογοητευμένος προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Ο εμπνευστής του ιμπρεσιονισμού πέθανε χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει πόσο άλλαξε την τέχνη. Σπάνιο βίντεο με τον Μονέ να ζωγραφίζει»,

https://www.mixanitouxronou.gr/mone-o-kallitechnis-pou-apogoitevmenos-prospathise-na-aftoktonisi-o-empnefstis-tou-impresionismou-pethane-choris-na-echi-siniditopiisi-poso-allaxe-tin-techni-spanio-vinteo-me-ton-mone-na-zografizi/

  •  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΖΑΒΕΛΟΥ, «Κλωντ Μονέ: Το φως και οι διαφορετικές προσλήψεις στον ιμπρεσιονισμό», 14 Νοεμβρίου 2022,

https://www.culturenow.gr/klont-mone-to-fos-kai-oi-diaforetikes-proslipseis-ston-impresionismo/

  •  Ελένη Λαυράνου, «Κλωντ Μονέ: Ο ζωγράφος που καθιέρωσε τη δική του εντύπωση για την τέχνη», 5 Δεκεμβρίου 2020,

https://www.maxmag.gr/afieromata/klont-mone-o-zografos-poy-kathierose-ti-diki-toy-entyposi-gia-tin-techni/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot