FOLLOW US: facebook twitter

Κλιματικός εφιάλτης για τον Πύργο!

Ημερομηνία: 14-06-2024 | Συντάκτης:

-Δυσοίωνες προβλέψεις για θερμοκρασία και βροχές από τον Εθνικό Κόμβο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Εφιαλτικό μέλλον προβλέπει για τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας Εθνικός Πληροφοριακός Διαδικτυακός Κόμβος για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ο οποίος έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου «LIFE-IP AdaptInGR» από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής και  αποτελεί σημαντικό στοιχείο του Εθνικού Παρατηρητηρίου Προσαρμογής, σύμφωνα με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο.

Από την επεξεργασία των διαθέσιμων δεδομένων, οι κλιματικές προβλέψεις και τα σενάρια που εμφανίζονται στον κόμβο, προκαλούν τρόμο σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία αλλά και τις βροχοπτώσεις.

Όπως φαίνεται από τους πίνακες, διατυπώνονται τρία σενάρια με βάση τις απόλυτες τιμές και τις μεταβολές, από το πιο ρεαλιστικό μέχρι και το πιο ακραίο.

Στη θερμοκρασία, η αύξηση αξιολογείται ως αναπόφευκτη και στα τρία σενάρια. Το πλέον ακραίο προβλέπει μέση τιμή αύξησης κατά μία περίπου μονάδα στα επόμενα 20 χρόνια, ενώ το «πράσινο» σενάριο –με τη λήψη περιβαλλοντικών μέτρων- προβλέπει σταθεροποίηση αλλά σε βάθος τουλάχιστον τριάντα ως πενήντα ετών.

Τα δεδομένα του πίνακα στις βροχοπτώσεις είναι εξίσου ανησυχητικά, διότι προβλέπουν ως αναπόφευκτη την αστάθεια του φαινομένου, η οποία θα συνοδεύεται είτε από ισχυρές βροχοπτώσεις είτε από πολύμηνη ανομβρία.

Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο επιστήμονας Θοδωρής Κονδύλης, ο οποίος ειδικεύεται στη διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικών καταστροφών, ο πίνακας των προβλέψεων στη θερμοκρασία καθιστά επιβεβλημένη την άμεση λήψη μέτρων περιβαλλοντικού χαρακτήρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Όποιο σενάριο κι αν επαληθευτεί σχετικά με την τιμή της θερμοκρασίας στο μέλλον, είναι δεδομένο ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να παραμείνουμε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση. Αν δεν εφαρμοστούν “πράσινες” δράσεις, ειδικά στα αστικά κέντρα, που να περιορίζουν την αύξηση της θερμοκρασίας, η καθημερινότητά μας θα είναι διαρκώς δυσκολότερη», ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ.Κονδύλης εξέφρασε και τον προβληματισμό του για το… ζιγκ ζαγκ στον πίνακα των βροχοπτώσεων, σημειώνοντας ότι αυτή η αστάθεια ανατρέπει τον προγραμματισμό σε πολλές επαγγελματικές ομάδες.

«Βλέπουμε ότι στα σενάρια αυτά έχουμε ακραίες τιμές και μεταβολές, δεν έχουμε ομαλά καθοδική ομαλά ανοδική πορεία. Είναι πολύ μεγάλο το balance. Δηλαδή μπορεί να έχουμε περιόδους με μεγάλο ύψος τιμών στις βροχές ή περιόδους με παρατεταμένη ανομβρία. Αυτή η έλλειψη σταθερότητας, ειδικά για μια περιοχή όπως η Ηλεία, ανατρέπει τον σχεδιασμό σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και διαμορφώνει συνθήκες δύσκολων καταστάσεων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot