Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι Δήμαρχοι της Δυτ. Ελλάδας για την συγχώνευση των ΦοΔΣΑ
Συνάντηση του Δ.Σ της ΠΕΔ με τον Περιφερειάρχη
Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη είχαν στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, κλιμακώνοντας έτσι τις αντιδράσεις τους στην επιχειρούμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα, μέσω του νέο νομοσχεδίου που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Την ενημέρωση σχετικά με τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί το νέο σχέδιο νόμους, ανέλαβε να παραθέσει εκ μέρους των δημάρχων ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας κ. Θανάσης Παπαδόπουλος.
Ο κύριος Φαρμάκης και η Περιφερειακή αρχή, όπως φάνηκε κατά τη συζήτηση, θα σταθεί αρωγός στα αιτήματα των αυτοδιοικητικών, βλέποντας τα αδιέξοδα που δημιουργεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.
Ο Περιφερειάρχης συμφώνησε με τις ενστάσεις των Δημάρχων και σημείωσε ότι χωρίς την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση και την αναγκαία θεσμική υποστήριξη καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υλοποιηθεί, δείχνοντας καθαρά ότι οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης συμπλέουν ως προς την αναγκαιότητα απόσυρσης του σχεδίου νόμου.
Σύμφωνα με τους δημάρχους που συμμετείχαν στην συνάντηση, η μη ενοποίηση των ΦοΔΣΑ σε έναν ενιαίο Φορέα θα ευνοήσει προπάντων τους δημότες, αφού δεν αυξάνεται το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Την ίδια στιγμή, ο ΦοΔΣΑ Ηλείας έχει προχωρήσει πολλά στάδιο μπροστά βάσει του περιφερειακού Σχεδιασμού στη διαχείριση των σκουπιδιών, με τη δημιουργία εδώ και κάποια χρόνια της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων της Τριανταφυλλιάς.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ήλιδας και προέδρου του ΦοΔΣΑ Νομού Ηλείας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, όπου προσδιορίστηκε και ο οδικός χάρτης των αντιδράσεων των δημάρχων ενάντια στο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, ο προτεινόμενος νόμος είναι -μεταξύ άλλων- και αντισυνταγματικός, διότι αντιμετωπίζει διαφορετικά τις εδαφικές περιοχές της χώρας, αφού εξαιρεί της ρύθμισης τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, ενώ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειάς μας.
Για το λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ παρενέβη και στην ηλεκτρονική διαβούλευση, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου, ενώ προγραμμάτισε και τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλοι στην κατεύθυνση κατάργησης του νομοσχεδίου.
Οι δήμαρχοι αποφάσισαν την περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών τους, αφού από κοινού θα μεταβούν την ερχόμενη Πέμπτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προκειμένου να συναντηθούν με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Θοδωρή Σκυλακάκη και να του καταθέσουν από κοντά τις ενστάσεις τους, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει παρέμβαση και στην ΚΕΔΕ κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Σε περίπτωση που το Υπουργείο επιμείνει στη θέση του, τότε οι Δήμοι αποφάσισαν να κάνουν χρήση κάθε ένδικου μέσου για την ακύρωση του νομοσχεδίου, ενώ είναι διατεθειμένοι να κάνουν ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις μέχρι την τελική αποδοχή των αιτημάτων τους.