FOLLOW US: facebook twitter

Κλειστοί σήμερα οι ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί και στην Ηλεία

Ημερομηνία: 28-11-2023 | Συντάκτης:

Απεργούν διεκδικώντας την επίλυση θεσμικών και οικονομικών θεμάτων αλλά και την αποπληρωμή του περσινού προγράμματος ΕΣΠΑ

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

Κλειστές θα είναι σήμερα οι πόρτες των ιδιωτικών Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών και της Ηλείας καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) αλλά και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών Ελλάδος (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ) απεργούν, διεκδικώντας την επίλυση σειράς θεσμικών και οικονομικών θεμάτων αλλά και την αποπληρωμή του περσινού προγράμματος ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών της Ηλείας, υπάρχουν οφειλές ακόμα και από τον Μάρτιο του 2023 για το προηγούμενο πρόγραμμα 2022-2023 που έληξε 31 Ιουλίου 2023 αλλά και τριών μηνών από το τρέχον.

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε ότι θα απεργήσουμε, διεκδικώντας την επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων, τα οποία μας προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία μας» επισημαίνει ο υπεύθυνος λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού «ΡΗΓΑΣ» στον Πύργο και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΠΟΣΙΠΣ κ. Γιώργος Ρήγας, τονίζοντας ότι τα περισσότερα προβλήματα έχουν τις απαρχές τους σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας ή δεκαπενταετίας και μάλιστα κάποιες από τις αποφάσεις είχαν αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο. Μεταξύ αυτών, α) ο περιορισμός εγγραφής παιδιών μόνον σε ηλικίες μικρότερες των τεσσάρων (4) ετών, δυνατότητα την οποία είχαμε από το 1970 έως το 2019 και β) η τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας των μονάδων μας εξαιτίας της χρήσης του Ηλεκτρονικού Παρουσιολογίου για τα παιδιά ωφελουμένων μέσω ΕΣΠΑ και παράλληλα τη δημιουργία πολύ μεγάλων γραφειοκρατικών εμποδίων λόγω στρέβλωσης εξελικτικά της δομής του συγκεκριμένου προγράμματος».

Ο κ. Ρήγας, πρόσθεσε πως μέσα από αυτή τη συμβολική κινητοποίηση μιας μόνον ημέρας φωνάζουν δυνατά για ακόμη μια φορά, όλα αυτά που χρόνια υποστηρίζουν:

  • Να υπαχθούμε μόνιμα στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και να μην μετακινηθούμε σε κανένα άλλο Υπουργείο, διότι η οικογένεια και η προσχολική ηλικία είναι αλληλένδετες.
  • Να εκδοθεί συμπληρωματική – διευκρινιστική εγκύκλιος για τη λειτουργία του θεσμικού μας πλαισίου η οποία εκκρεμεί 6 χρόνια ήδη (Άνοιξη 2017).
  • Να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή με τα Υπουργεία για την επίλυση θεμάτων μας.
  • Να συμμετάσχουμε στη διαβούλευση και με προτάσεις όσον αφορά τη λήψη μέτρων για το Δημογραφικό.
  • Να ξεκινήσει η διαδικασία απογραφής του Κλάδου μας.
  • Να λάβουμε τα οφειλόμενα 4 μηνών (ενώ διανύουμε τον 5ο) του προγράμματος ΕΣΠΑ, καθώς σε κάθε Δομή οφείλονται χιλιάδες ευρώ, χωρίς όμως οι συνάδελφοι να υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών, στηρίζοντας για τον σκοπό αυτό τις Δομές τους με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο (ίδια κεφάλαια, δάνεια) για να μην καταστούν προβληματικές και τελικά μη βιώσιμες.

«Δεν μπορούμε να είμαστε επαίτες»

Αντίστοιχη κινητοποίηση απεργία πραγματοποιεί και ο ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ, ο Σύλλογος στον οποίο ανήκει ο Παιδικός Σταθμός «Μαριέττα» στον Πύργο και σύμφωνα με την υπεύθυνη λειτουργίας του κ. Ιωάννα Πανταζοπούλου, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εμπαιγμός της πολιτείας απέναντι στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που επιτελούν λειτούργημα.

«Διαπαιδαγωγούμε, τρέφουμε, θερμαίνουμε τα παιδιά από το υστέρημά μας και γινόμαστε επαίτες των δεδουλευμένων μας. Και φυσικά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις μας, διότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα του 2023 πολλές οικογένειες που το εισόδημά τους να είναι πάνω από 35.000 ευρώ (όριο εισοδηματικού κριτηρίου για το ΕΣΠΑ), για να μπορεί να πληρώνει ιδία δίδακτρα» και συνεχίζει:«Η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου μας και όχι μόνο. Οι εποχές είναι δύσκολες λόγω της μεγάλης ακρίβειας και πλέον δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε εξαιτίας της τόσης μεγάλης καθυστέρησης στην πληρωμή του προγράμματος». Τα βασικά αιτήματα τους, σύμφωνα με την κ. Πανταζοπούλου, τα οποία και θα παραδώσουν σήμερα στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας μέσω ψηφίσματος είναι:

  • Εξόφληση άμεσα των χρημάτων του περσινού προγράμματος.
  • Πληρωμές Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου έως τέλος ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2023
  • Απαλλαγή προσκόμισης ενημεροτήτων μετά από καθυστέρηση των πληρωμών από ΕΕΤΑΑ
  • Όταν το κράτος δεν αντεπεξέρχεται με ακρίβεια και τακτικά στις υποχρεώσεις του , να παίρνουμε τα ωφελούμενα με προσαυξήσεις;
  • Μη εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»
  • Άρση εφαρμογής σκαναρίσματος παρουσιών (ο κλάδος έχει ταλαιπωρηθεί απίστευτα τόσο με τις χειροκίνητες παρουσίες, όσο και με την αποστολή sms και των δυσλειτουργιών των εφαρμογών).
  • Νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot