FOLLOW US: facebook twitter

Κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ – Αυξάνεται ο κίνδυνος για τα τμήματα της Ηλείας

Ημερομηνία: 17-12-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”126194″ img_size=”full”][vc_column_text]

– Τη βάση θα ορίζουν τα πανεπιστημιακά τμήματα
– Μηχανογραφικό σε δύο φάσεις, με περιορισμένες επιλογές
– Περικοπή τμημάτων που ιδρύθηκαν την προηγούμενη τετραετία, μέσα από το «Αθηνά 2».

Σοβαρός κίνδυνος αυτόματης κατάργησης των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας ελλοχεύει μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής που θα ορίζουν τα ίδια  τα πανεπιστημιακά τμήματα και για την περικοπή τμημάτων που ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Όπως ανέφερε χθες η υπουργός στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, φαίνεται να εγκαταλείπεταιη θέσπιση μιας οριζόντιας ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,καθώς το κάθε τμήμα θα ορίζει το ίδιο την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αυτό, ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το εκάστοτε τμήμα.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου, το εύρος του συντελεστή ορίστηκε από 0,65 έως 1,10, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» το θέμα, όπως ανέφερε η υπουργός κ. Κεραμέως στους πρυτάνεις.Ένα παράδειγμα, με βάση τα δεδομένα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020: Ο μέσος όρος των υποψηφίων των Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής (4ο επιστημονικό πεδίο) στα Μαθηματικά ήταν 6,52. Εάν υποθέσουμε ότι ο ίδιος μέσος όρος ήταν και για τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, με συντελεστή 0,65 (όπως θα τον επέλεγαν τα τμήματα ΑΕΙ) ο μέσος όρος του 4ου πεδίου θα έπεφτε στο 4,22. Αν ο συντελεστής ήταν 0,8 ο υποψήφιος θα χρειαζόταν μέσο όρο 5,21, ενώ αν ο συντελεστής οριζόταν στο 1,10, ο υποψήφιος θα χρειαζόταν μέσο όρο 7,17.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πρότεινε η βάση εισαγωγής να ορίζεται ανά επιστημονικό πεδίο, από το Μέσο Όρο της βαθμολογίας που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι του κάθε πεδίου πανελλαδικά.Παράδειγμα: Αν για παράδειγμα στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών ο Μέσος Όρος όλων των υποψηφίων της χώρας είναι τα 14.000 μόρια, αυτή θα είναι και η βάση εισαγωγής για τις σχολές του εν λόγω πεδίου.

Ταυτόχρονα, κάθε σχολή ή τμήμα θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει την αύξηση ή τη μείωση της βάσης εισαγωγής για τους εισακτέους σε αυτήν.Το ποσοστό όμως του κατά πόσο ένα τμήμα θα μπορεί να επηρεάζει τη βάση εισαγωγής δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και φαίνεται πως θα είναι αυξημένο, καθώς οι σχολές θα μπορούν να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των εισακτέων, ιδιαίτερα εκείνες με μεγάλη ζήτηση, ασχέτως βαθμολογίας.

Και μπορεί οι μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου να πηγαίνουν στα τυφλά μη γνωρίζοντας ακόμη σε τι ύλη θα εξεταστούν ή αν θα υπάρχει συντελεστής βαρύτητας σε κάποια μαθήματα, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι αυτοί που θα νιώσουν στο πετσί τους τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών εντάσσεται και η διαδικασία εισαγωγής των υποψηφίων η οποία θα γίνεται εφεξής σε δύο φάσεις. Αντίθετα με ό,τι ισχύει σήμερα, που οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό σχολών, στη Φάση Α θα συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο με περιορισμένο αριθμό επιλογών (μεταξύ 10 και 20, λένε οι πληροφορίες), θα ακολουθεί η ανακοίνωση των επιτυχόντων και στη συνέχεια, στη Φάση Β, θα συμμετέχουν μόνο οι μη εισαχθέντες κατά την πρώτη φάση, ενώ οι επιλογές τους θα περιορίζονται σε όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις.

Στο όνομα της «ενθάρρυνσης των συνειδητών επιλογών» περιορίζεται, λοιπόν, η δυνατότητα δήλωσης όσων τμημάτων επιθυμεί ο κάθε υποψήφιος, ενώ αν συνυπολογίσουμε και το σχέδιο για περικοπή τμημάτων των ΑΕΙ στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθηνά 2», και άρα ακόμη πιο περιορισμένο αριθμό επιλογών στις δηλώσεις μηχανογραφικών του 2021, τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση του αριθμού των εισακτέων, οι οποίοι μετατρέπονται αυτομάτως σε πελάτες των προωθημένων ιδιωτικών ΙΕΚ.

Η πρόταση για τη βάση εισαγωγής μοιάζει με εκείνη που έκανε το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ το 2005, «να οριστεί ως βάση η κατ’ έτος προκύπτουσα μέση τιμή του δείκτη πρόσβασης/ανά κατεύθυνση και επιστημονικό πεδίο μείον 1.000-1.400 μόρια (αριθμός που αντιστοιχεί σε διάστημα 2 διασπορών)», όπως έλεγε η σχετική ανακοίνωση.

«Χωρίς να χαράξουμε μια εκπαιδευτική πολιτική που να αναβαθμίζει συνολικά το επίπεδο σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, τα όποια μέτρα επιλεγούν για να “εξωραΐσουν την εικόνα” θα διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, θα πλήττουν πάντα τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους», σχολίασε ο κ. Νίκος Παΐζης, επιστημονικός σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot