FOLLOW US: facebook twitter

Κλείνουν από αύριο και τα εμπορικά καταστήματα – Πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητούν ΕΒΕ Ηλείας και ΟΕΣΗ

Ημερομηνία: 16-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Φωτογραφία Πέτρος Καρώνης

 

Η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από αύριο Τετάρτη αλλά και ο υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός για 14 ημέρες όσων μπαίνουν στην Ελλάδα αποφασίστηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Όπως εξήγησε, η απόφαση αφορά επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με την τροφοδοσία της αγοράς, πρατήρια υγρών καυσίμων, τράπεζες ενώ και το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζεται κανονικά. Σχετικά με την καραντίνα για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα η κ. Πελώνη εξήγησε ότι «η καραντίνα αφορά όλους όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως εθνικότητας». Η κ.  Πελώνη ρωτήθηκε και για το αν θα υπάρξει απόφαση περί απαγόρευσης των μετακινήσεων και απάντησε ότι «πρόκειται περί παραπληροφόρησης τα περί απαγόρευσης κυκλοφορίας. Είναι στο μέτρο της ατομικής ευθύνης να μένει κάποιος στο σπίτι, συνειδητός αυτοπεριορισμός». Ακόμα αποφασίστηκε η αναστολή υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για δύο εβδομάδες από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σειρά επιστολών από το ΕΒΕ Ηλείας προς την κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κ.Νικολούτσος, έστειλε σειρά επιστολών σε υπουργούς της κυβέρνησης, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έστειλε, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών δηλωτικών υποχρεώσεων λόγω του κορονοϊού, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της έχουν διαταράξει τις οικονομικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών.

«Με γνώμονα όχι μόνο τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των φορολογικών-ασφαλιστικών και λοιπών δηλωτικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, αλλά πάνω από όλα τη διαφύλαξη της υγείας των Επιχειρήσεων-Λογιστηρίων και των υπαλλήλων τους, που υλοποιούν τις παραπάνω εργασίες, το επιμελητήριο Ηλείας θεωρεί βάσιμη και επιτακτική την αυτόματη μεταφορά των καταληκτικών ημερομηνιών όλων των υποχρεώσεων αυτών που ήδη λήγουν ή θα λήξουν τουλάχιστον κατά 60 μέρες και μέχρι νεωτέρας», αναφέρει στην επιστολή, υπενθυμίζοντας ότι  με την κήρυξη του κορονοϊού ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όλα τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν καθολικά και με αυτοματοποιημένο τρόπο και όχι ανά κλάδο και ανά περιοχή όπως αναφέρεται στην ισχύουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου. Επίσης, ζήτησε την αναστολή της σφράγισης επιταγών για διάστημα τεσσάρων μηνών με παράλληλη μετάθεση των δόσεων δανείων στις τράπεζες, την αναστολή καταβολής των τελών παπρεπιδημούντων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και την επίσπευση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και προσαρμογής τους στις νόες συνθήκες.

Την προάσπιση της δημόσιας Υγείας ως απόλυτη προτεραιότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή έθεσε με δηλώσεις του στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νικος Καρυώτης μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι κλείνουν από αύριο και τα εμπορικά καταστήματα.

Ο κ. Καρυώτης τόνισε ότι στους κόλπους της Ομοσπονδίας είχε ήδη αναπτυχθεί διάλογος μα αρκετές απόψεις στο τραπέζι και πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο πως θα πειθαρχήσει.

Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητεςΦωτογραφία Πέτρος Καρώνης

«Αυτή τη στιγμή προέχει η προάσπιση και διασφάλιση της δημόσιας Υγείας, διότι είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρχει κοινωνικη συνοχή και οικονομική ανάκαμψη. Το τριτοβάθμιο όργανό μας, η ΕΣΕΕ, ζήτησε με επιστολή της το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων πλην αυτών που παρέχουν τα απολύτως αναγκαία, όπως τα τρόφιμα κλπ. Δυστυχώς η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί ο εμπορικός κόσμος όχι μόνο στην Ηλεία αλλα παγκοσμίως, είναι ανυπολόγιστη και πολλοί την προσομοιάζουν με την κρίση του 2008. Το φαινόμενο του κορονοϊού είναι ακόμα σε εξέλιξη και το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς δεν μπορεί ακόμα να μετρηθεί», είπε στην «Πρωινή» ο κ. Καρυώτης και πρόσθεσε ότι αναπόφευκτα θα προκύψουν προβλήματα ρευστότητας.

«Οι επιχειρήσεις χρειάζονται αποτελεσματικά μέτρα στήριξης και προστασίας, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτά, διότι η οικονομία θα συρρικνωθεί εξαιτίας της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή πρέπει να συμβάλουμε στη μείωση της διασποράς του ιού και να ελπίσουμε θα ελεγχθεί ώστε να μπούμε ξανά σε τροχιά ανόρθωσης της οικονομίας», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος